onsdag 21 januari 2009

Obamas tal

Jag lägger upp länk på svenska och ett utdrag här. Jag inbillar mig att jag någon gång kommer att ha användning för det på någon retoriklektion. Fetstil är delar som talade till mig.
För vi vet att vårt lapptäcke till arv är en styrka, inte en svaghet. Vi är en nation som består av kristna och muslimer, judar och hinduer – och icketroende. Vi har formats av varje språk och kultur från världens alla hörn; och eftersom vi har genomlevt inbördeskrig och segregation, och trätt fram starkare och mer enade från det mörka kapitlet, är vi formade att tro att det gamla hatet någon gång ska sjunka undan; att stamtänkandet snart skall upplösas; att när världen blir allt mindre kommer mänskligheten gemensamt att visa sin sanna natur; och att Amerika måste spela sin roll när en ny fredlig era ska inledas.

Till den muslimska världen: Vi söker en ny väg framåt, byggd på gemensamma intressen och gemensam respekt. Till de ledare runtom i världen som försöker så split eller skyller sina samhällens brister på Väst: Ni ska veta att ert folk kommer att bedöma er utifrån vad ni kan bygga, inte vad ni kan förstöra. Till dem som klamrar sig fast vid makten med hjälp av korruption, svek och genom att tysta meningsmotståndare: Ni ska veta att ni är på fel sida om historien men att vi kommer att sträcka ut en hand om ni är villiga att öppna er knutna näve.

Till alla fattiga nationers folk: Vi lovar att arbeta vid er sida för att få era bondgårdar att blomstra, låta rent vatten flöda, ge näring till svultna kroppar och kunskapstörstande sinnen. Och till de länder, som liksom vårt åtnjuter ett visst överflöd, säger vi att vi inte längre har råd att vara likgiltiga inför lidande utanför våra gränser. Inte heller kan vi förbruka världens resurser utan att ta hänsyn till konsekvenserna. För världen har förändrats, och vi måste förändras med den.


4 kommentarer:

  1. Det känns så bra att Obama blivit president nu. Det ska bli spännande att se vad som kommer att ske i USA (och resten av världen) de kommande åren.

    SvaraRadera
  2. Det är verkligen spännande. Han har hela världens ögon på sig, förhoppningsvis blir det bra.

    SvaraRadera
  3. Man är som sagt rädd att bli besviken... men nog är jag också lite Obamafrälst ;)

    SvaraRadera
  4. Nu har jag fixat formateringen lite också, borde vara lättare att läsa nu.

    SvaraRadera