fredag 24 oktober 2008

Filmpremiär

Låt den rätte komma in (Let the right one in) har premiär idag och kritikerna är hyfsat ense. Det är tydligen en riktigt bra filmversion. Daniel Alfredsson har gjort den och filmen har redan fått ett gäng priser, bland annat vann den The Founders Award for Best Narrative Feature på filmfestivalen i Tribeca, Robert de Niros skötebarn.

Idag har filmen även premiär på flera biografer i USA och den ska även filmas "over there". Remake-dags alltså. Varför blir jag nervös? Det brukar väl alltid bli bra när stor USA gör en ny version av en utländsk film. Eller...?

De svenska recensionerna är i alla fall överlag positiva (betyg inom parentes): DN (4/5), SvD (5/6), Aftonbladet (4/5), Expressen (3/5), GP (3/5), bio.nu (4/5) och Metro (4/5)

I Svenska Dagbladets recension, skriven av Jeanette Gentele, står det bland annat:

Tomas Alfredson vet hur man skapar en hotfullt ruvande stämning och hur han ska behålla den. Världen är och förblir frusen intill förstening i det Blackeberg där filmen utspelar sig någon gång i början på 80-talet utan vare sig mobiltelefoner eller datorer.
Nej, jag struntar i hur rädd jag kommer vara, jag måste se den här filmen!

2 kommentarer:

  1. Den verkar alldeles för läskig för mig! Jag vågade inte ens läsa boken! Men idag läste jag att den fick bra recensioner i USA också, imponerande.

    SvaraRadera
  2. Jag är jättesugen att se filmen, trots att den verkar småläskig. Vi får höra med någon som sett den... A1, var är du? :)

    SvaraRadera