fredag 21 november 2008

Gårdagen

Filmen var bra. Kul att se ännu en tysk film som är välgjord. Inte som Undergången eller De andras liv, men mycket intressant att se gruppdynamiken. De tar upp skuldfrågan en hel del i början, om att någon som Hitler aldrig skulle kunna komma till makten igen eftersom Tyskland fortfarande har komplex över att de startade förra kriget.

Bra skådespelarinsatser, både av Jürgen Vogel och de som spelar hans elever. Lite distraherande att en av skådespelarna är en blond kopia av Svägerskans äldste son, men det har inget att göra med mina tankar om filmen.

Allt börjar med ett projektarbete om autokrati, envälde. När läraren ber om ett exempel svarar en av eleverna Nazi-tyskland. Lite som ett skämt, det är vad som förväntas av dem.

De får in nutida referenser också, en av eleverna tar t ex Bushadministrationen som ett exempel på en autokrati. En annan pratar om det vanligaste termen som söks på Google - Paris Hilton.

Premiär 5 december. I Stockholm, sade representanten från Atlantic film, kommer den att visas på tre biografer: Filmstaden Sergel, Söder och en till.

Andra som skrivit om filmen: Norrköpings Tidningar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar