lördag 26 november 2011

Pysseldag...

Pepparkakorna bakades och garnerades. Vi gjorde fyra olika färger på glasyren. Det blev väldigt mycket glasyr...


Två sorters godis gjordes - karamellfudge och marängsnöbollar.








Marängsnöbollar:
ca 30 st

5 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap
1 dl vatten
1 krm salt
2 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
ca 2 dl kokos

Koka upp socker, sirap, vatten och salt till 150 grader. Ta starkt bräckprov (droppa sockerlag i iskallt vatten, lyft upp, om hård och spröd och går att bräcka sönder är temperaturen rätt). Dra kastrullen från värmen.

Vispa äggvitorna till hårt skum.

Häll långsamt i den heta sockerlagen under kraftig vispning. Fortsätt vispa ca 10 min till en tjock massa.

Avsluta med att vispa i vaniljsocker.

Forma små bollar med blöta händer. Rulla bollarna i kokos.

Ställ in i kylen minst 30 min. Kokosen kan bytas ut mot t.ex. strössel.



Nu är det ölprovning. Det blir fler och fler flaskor för varje år...


Receptet på fudgen kommer i morgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar