lördag 22 september 2007

OK, så det blev inte Jane Austen-filmen. det får bli en annan gång. Istället såg vi Svarta nejlikan. Innan 9/11 var en Al Qaida-angelägenhet var det även den dagen 1973 då Chiles president Salvador Allende avsattes och dog, oklart om det var självmord eller mord. I filmen verkar de dock väga över för åsikten att han sköt sig själv för att inte bli arresterad.

Svarta nejlikan handlar om Sveriges ambassadör vid detta tillfälle, Harald Edelstam. Mikael Nyqvist spelar huvudrollen och det är inte direkt en anledning för mig att se filmen, Jag tycker att han spelat över en aning på senare tid. Det var därför mycket trevligt att se honom i denna roll. Visst, han framställde sin förebild en aning träig, men vem säger att det inte var så han var?

Själva filmen var inget jättespeciellt, men det var riktigt fascinerande att få veta mer om denne person som räddade människor från döden likt Raoul Wallenberg.

Sedan förstår jag inte varför man talar engelska hela filmen genom - även när svenskar talar med svenskar - utom vid ett tillfälle (jag räknar inte djur här). Är det meningen att filmen ska distibueras world wide? Och i så fall, varför kan man inte texta? Det brukar ju hända i filmer annars.

Jag tycker att man ska se den här filmen - Men se om God afton Herr Wallenberg först.

2 kommentarer:

  1. Den här filmen borde man ju se. Inte minst för att få veta lite om det som handlingen kretsar kring.

    Försök få med dig maken på Jane Austenfilmen nu också :)

    SvaraRadera
  2. Jo, jag gillar sådana här filmer. Bra som motpol tilll alla romantiska komedier jag ser. :)

    SvaraRadera