söndag 24 mars 2013

Söndagsmiddag...

...a'la Monika Ahlberg:


Receptet - och texten - kommer från Monika Ahlbergs bok ”Monikas vardagsmat”.

Hel kyckling i ugn med ugnsbakade tillbehör samt honungs- och fetaostsås

Ingredienser
1 st kyckling, (hel, ca 1,4 kg)

Marinad
0,5 dl olivolja
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl soja
2 st vitlöksklyftor
flingsalt
svartpeppar, nymalen

Ugnsrostade grönsaker
10 st potatis(ar), färskpotatis eller delikatesspotatis
2 st rödlökar
3 st morötter
1 st zucchini, (10-12 cm)
1 st röd paprika, stor
1 st purjolök
4 st vitlöksklyftor
1 st citron
3 msk olivolja, till pannan
flingsalt
svartpeppar, nymald

Honungs- och fetaostsås
0,5 kruka basilika
2 dl matyoghurt
150 gram fetaost
1 msk flytande honung
flingsalt
svartpeppar, nymald

Tillagning
Jag lagar den samtidigt med tillbehören i en långpanna. Den tar lite tid i ugnen men den som väntar på något gott…

Börja med såsen. Hacka basilikabladen och rör ihop såsen och ställ den kallt fram till serveringen.

Blanda ihop marinaden och lägg kycklingen tillsammans med marinaden i en plastpåse. Se till att marinaden tränger in överallt.
Låt marinera minst en halvtimme.

Lägg kycklingen i mitten av en långpanna och ställ in i 225 grader varm ugn i ca 40 minuter.

Dela de små delikatesspotatisarna i halvor, de behöver inte skalas.

Skala den röda löken och klyfta den. Skala morötterna och dela dem i bitar, ca 1 cm breda. Dela zucchinin på längden och sedan i halvor rakt över. Kärna ur och dela paprikan i bitar. Skala vitlökarna och hacka dem. Skölj och klyfta citronen.

Ta ut långpannan och lägg potatis och de skurna grönsakerna runtom kycklingen. Ringla över olivolja och blanda. Salta och peppra.

Sätt in i ugnen och stek i ytterligare 30 minuter eller tills kycklingen är klar.

Servera direkt ur långpannan med honungs- och fetaostsåsen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar