onsdag 6 juni 2007

Nationaldagen. För en gångs skull är det ruskigt bra väder och vad gör jag? Sitter på jobbet i fem timmar och åker sedan hem för att sätta sig i en knallhet bil. Vilken historielärare man är, tar inte tillvara på denna vidunderliga dag som det ändå är. Vad är det egentligen som gör att just denna dag är nationaldagen?

Norrmännen
firar den dag kung Christian Frederik skrev under grundlagen så att landet blev självständigt. (OK, det funkade inte. Karl Johan invaderade Norge och vi var i union i 90 år). Samma sak med Finland. Självständighet från Ryssland 6/12 1917. (Funkade bättre. De hamnade i krig med Sovjet under andra världskriget, men de förblev självständiga.) Danmark firar den 5 juni (i går alltså) att Fredrik VII skrev under deras grundlag detta datum 1849.

Samma sak med Sverige. Bland annat. Vi firar just denna dag av flera skäl.
1) Gustav Vasa blev kung detta datum år 1523. Sedan kröner han sig inte förrän 1528 (han ville förmodligen inte krönas i en katolsk ceremoni utan i en protestantisk)
2) 1809 års regeringsform. Här blir Sverige lite mer demokratiskt och går ett steg bort från att kungen ska ha mycket makt.
3) 1974 års regeringsform. Den senaste regeringsformen i Sverige. Vet inte på rak arm exakt vad som var så bra med den, sorry, men jag var bara ett år...

Så där. School's out. Jag ska iväg. Skrivs på söndag eller nåt. Ciao!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar