fredag 30 augusti 2013

Lång dags färd mot helg.

Är på väg till jobbet för att stressrätta arbeten. Jag har inte undervisning idag och det innebär att jag kan fokusera helt och hållet på elevuppgifter.

I alla fall fram till kl 14, ty då måste jag packa ihop för att åka och hämta barnen.

Ikväll blir det firande av H2, J&M:s yngste son. Sedan åker vi vidare till stugan. I morgon tänkte jag locka med mig familjen ut i svampskogen. Hoppas på tur. Jag har inte varit ute i skogarna där ute förut, så det blir spännande.

Hoppas att du får en bra helg!



torsdag 29 augusti 2013

Dagens lärdom:

Om du cyklar till stationen och ska låsa cykeln i fråga när du kommer dit - då underlättar det att de facto ha med cykelnyckeln.

Överkurs: Det är också bra att ha med hemnycklarna.

Tack Maken för hjälpen! :-)



tisdag 27 augusti 2013

Saker som gör mig glad, # 423

Winnerbäck släpper ny skiva och åker på turné. De har inte släppt biljetterna till Stockholmsspelningen på Hovet ännu, men tydligen gör de det i morgon. Får se om jag lyckas hitta något sällskap.

Utkast till ett brev går på repeat i Spotify just nu. Det var tydligen han som skulle lyckas bryta mitt Värvet-lyssnande. Figures.

måndag 26 augusti 2013

Måndag

En helt vanlig dag på jobbet. Kollegan Herr Snackis gjorde det han gör bäst - snackar. Eftersom jag har mitt arbetsrum ganska nära honom tror jag att det får bli hörlurar lite oftare för mig fortsättningsvis. Han slutar liksom aldrig prata och även om han är duktig så blir det ganska mycket lyssnande på en dag.

Eleverna var ganska på hugget idag och i stort sett gjorde de det som var meningen att de skulle göra. Jag blev även upplyst om det faktum att om ett ord inte fanns med i elevens ordlista så var det för svårt att ta reda på det. Tydligen ska vi bara använda de 65.000 svenska ord som finns i hens ordlista. Det kan bli svårt, främst eftersom jag inte riktigt känner till vilka ord som de facto finns i tidigare nämna ordlista, men vi får känna oss fram.

Jag introducerade Dick Harrison för en grupp historieelever också när jag idag visade ett avsnitt av Sveriges historia som gick på TV4 förra året. Vi får se, i framtiden kanske jag slänger in ett avsnitt med Herman Lindqvist också. :)

Idag började P1:s fotbollsträning för höstterminen. Jag missade den och det kan bli tight med de kommande passen både för honom och P2. Jag har nämligen lektioner till 17 och med ihopsamlande av papper, tågväntan och resa från stationen är jag hemma vid 18 och träningen börjar 18.30. Maken kommer att ta hämtningen de dagarna så det kommer ju att ordna sig ändå - skönt!

Nu ska jag sova, det är jag som lämnar på förskola och skola imorgon... :)

söndag 25 augusti 2013

Söndagen

Sov lite längre än vanligt i morse. Skönt. Har dock känt mig lite seg och snurrig idag - och tröttare än vanligt.

Vi köpte en extra bilbarnstol att ha i farfars bil. Blocket är riktigt bra att ha - 500 kr för en likadan stol som P1 redan har.

Sedan blev det lunch i Vällingby. Planen var gyoza till alla, men det fanns bara till mig och Maken. Pusselbitarna fick istället sushi. De smakade dock på gyozan och när P1 sade att den var god gillade även P2 den. Storebröders makt. :-)

Efter en liten tur i Vällingby åkte vi hem för att förbereda inför kalaset som båda pojkarna var bjudna på. Det var en kille som gått på deras förskola och numera går i P1:s klass som fyllt år.

Under kalaset passade jag och Maken på att städa lite i källaren. Det blev inte klart, men det blev i alla fall en början.

Ganska produktiv dag trots allt. Och i morgon är det måndag. Dags för en ny vecka.

lördag 24 augusti 2013

Trädgårdsdags

Oops... Vi hade visst en gräsmatta och rabatter hemma också... Ut och rensa med mig!

Som tur är kommer A1 om några timmar och hjälper mig med äpplen och vinbär. Orka göra allt själv... ;-)



torsdag 22 augusti 2013

God inlärningskurva

Tre dagar i skolan och P1 har redan börjat lära sig att testa nya saker. Igår gjorde jag tortillas till middag och dessa innehöll spenat. Och P1 åt! P2 vägrade till stor del och P1 satt mittemot och talade om för honom att "man måste i alla fall smaka". Oj.



Det där med att vara ensam med barnen och samtidigt jobba heltid...

...det funkar inte så där klockrent för mig. Maken är på kick-off/kurs/fan-vet-jag och jag sköter lämning och hämtning med stort stöd från Svärfar.

Igår fick föräldrarna lov att sitta ute i korridoren när P1:s klass hade lektion. Mitt misstag? Jag gick fram till glasdörren och vinkade hej då. Han började gråta och när barnen fick gå ut ur klassrummet slängde han sig på mig. Jag kom inte iväg på en stund...

Idag väntade jag mig en repris, men jag förberedde honom rätt mycket redan igår kväll om att jag skulle behöva träffa mina elever ganska tidigt och att jag inte skulle vara kvar på skolan. Vad händer? Vi går in på skolan, kommer till fritids och en av fröknarna får tag i P1, säger hans namn, vilket blir ett stort plus för honom och talar om för honom att de nu ska ha jättekul och att mamma behöver åka till jobbet. Perfekt!

Nu ska jag jobba 1-2 timmar till, sedan ska jag gå tidigare för att hämta mina prinsar. Jag får jobba ikväll när de somnat.

tisdag 20 augusti 2013

Ett par snabba...

För det första - Vi har världens sötaste förskoleklassare! Och nej då, jag är inte alls partisk. ;-) Han hoppade & skuttade till skolan i morse, jag hoppas att det alltid håller i sig. Ett tag, när jag gick för långsamt, tog han min hand och drog mig mot skolbyggnaden.



För det andra - Aj så ont jag har i ena hälsenan nu. Har bokat tid till VC för att kolla upp. Nu gör det t o m ont när jag sitter och ligger ner. Trist.

Slutligen - att Maken hamnar på jobbkurs/kick-off precis under inskolningadagarna känns så där. Har pratat med chefen så jag kan korta ner ett par lektioner och har t o m ställt in en - eller snarare ger eleverna chansen att leta material till arbete på egen ort - men faktum kvarstår: den här veckan är jag för splittrad för att ge 100% någonstans, varken hemma eller på jobbet. Jag är redan trött på att behöva stressa för att komma hem en vettig tid.

Men vad fan. Jag är privilegierad och välsignad med två - för det mesta - underbara barn och en - för det mesta - underbar man. Dessutom har jag ett jobb som jag gillar. Jag borde inte klaga. Men jag gör det med små bokstäver.

Jag. Är. Så. Trött.

måndag 19 augusti 2013

Måndag morgon: Tillbaka till rutinerna.

Gick upp 06.15 och duschade. Pussade familjen hejdå och sprang till cykeln. Missade tåget med en minut. Fan.

Hade det inte både varit a) påklädningshjälp till P1, b) tv-påsättningshjälp till densamme OCH c) cykleluppumpning på grund av sjukt opumpade däck (vem har tömt luften ur mina däck - vavava?) så hade jag hunnit.

Nu får jag vänta 10 min på nästa tåg - och jag hinner nog inte kopiera upp det jag tänkt direkt till första lektionen.

Men det känns bra att vara uppe så här tidigt, trots allt. Hyfsat pigg och beredd på veckan.

Maken sticker på kick-off på onsdag till lördag, så jag får försöka fixa mina arbetstider lite denna vecka. Eleverna kanske kan jobba hemma onsdag och torsdag em? Vi får se, ska prata med rektor idag.

Jag tog hem jobbdatorn i fredags för att jobba lite. Det hann jag ju inte och nu måste jag bära tillbaka den. Vi kan ju säga så här: Det är ju inte direkt en Air som jag har i ryggsäcken, shit så tung den är!

Ha en bra vecka - eller åtminstone så bra som du kan! Och tänk på:



lördag 17 augusti 2013

Dagen, so far...

3,5 kg svarta vinbär blev det. Rabarber har jag inte hunnit plocka ännu, det får nog bli imorgon. Vi tänkte nämligen ta lite kväll nu och åka in till Köping och gå på bio - Monsters University.



Skaffade en ny inneboende till stugan igår...




Det bästa av allt? Han går på solceller, så han kommer att fortsätta gunga på huvudet och sin solfjäder. Maken? Han är inte helt lycklig, nej.



Mestadels molnigt? Ja, det kan man ju säga. Ser inte mycket blått på himlen...

Idag blir det vinbärs- och rabarberplockande.

fredag 16 augusti 2013

Det var det jag visste...

...det finns alltid en plan!


(Klicka för större bild)

Lite ledsen...

Inget allvarligt dock, det är bara lite ledsamhet över att jag missade Leonard Cohen på Globen igår. Jag hade gärna velat se honom den här gången, han hör till de legender som jag verkligen vill se live. I synnerhet vill jag höra Hallelujah och Take this waltz. Om jag väljer låtar som är alltför main stream - sue me. :)

Recensioner i Aftonbladet och Expressen. Jag hittar ingen recension i DN och SvD - i alla fall inte ännu. Det känns som en person som borde få recensioner även där.

torsdag 15 augusti 2013

Man lär sig ett nytt ord varje dag...

...säg det tjugo gånger och det är ditt!


"Badplatsonanist"? Där har vi ett ord som jag inte tänker föra in i min vokabulär. Ser liksom ingen användning för det i nuläget.

Lättare hemlängtan

Barnen börjar bli lite trötta på att vara i stugan nu och vill hem. De kan dock fortfarande hitta på lekar. Som den här. De slänger upp den stora frisbeen i ett högt träd. Sedan kastar de fotbollar på den tills den åker ner. Repeat in absurdum...




Frisbeen är grön och en bit upp i björken... :-)

onsdag 14 augusti 2013

Mea culpa - igen

Usch, jag har verkligen blivit dålig på att uppdatera. Det känns som jag inte riktigt hinner skriva mellan nya jobbet och resorna till stugan. Jag ska bli bättre. Tror jag. Alternativet känns så trist.

Jag vill helst inte uppdatera bloggen via telefonen längre. Tummen får ta en hel del stryk och den behöver vila.

Annars då... Vädret? Jo tack. Åska och spöregn. Underbar dag för att vara inne och ha lektion. Jag håller på att prata källkritik med eleverna nu och det är häpnadsväckande många som bara köper allt rätt av. Sedan har jag i o f s ett par elever som inte tror på något som står i något medium heller, så det går väl på ett ut.

Ska äta middag med Svärfar ikväll. Åker till Bromma Blocks och äter en bit och pratar. Det blir bra.

Nog om mig - hur är det med er?

söndag 11 augusti 2013

Dagens projekt: syltkok




Vi gör sylt på en del av bären, jag och A1. Resten fryser jag in. Saft, kanske... Kan man blanda rabarber och svarta vinbär i saft...?

onsdag 7 augusti 2013

Onsdag

Sov över i stugan i natt och det var mysigt att träffa familjen igen. Det blev först ganska intensivt när P1 skulle bäras en lång stund. Sedan gick han efter mig i köket och sa att han skulle följa efter mig hela tiden jag var där. Gullunge.

Nattningen blev lätt kaotisk. Båda pojkarna skulle stila så mycket som möjligt för mig. P1 ville att jag bara skulle fokusera på honom och P2 reagerade mest genom att börja härmas och retas.

I morse kom P1 ut i hallen när jag gjorde i ordning mig. Han var inte lika ledsen som i söndags, vilket var skönt. Vi pratade om att jag kommer ut på fredag - och då är dessutom A1 med också. :)

Något som däremot kändes ganska problematiskt var min morgonyrsel. i och för sig är golvet lite snett i stugan, men jag brukar ändå inte göra som mamma gör emellanåt och gå in i väggar... Det blev bättre när jag satt mig i bilen som tur är, men jag känner mig lite snurrig nu också. Det får bli en tidig kväll ikväll.

I eftermiddag ska jag träffa min andra klass. Ett par av dem vet jag redan vilka det är och det känns tryggt. Nu måste jag äta en smörgås.

tisdag 6 augusti 2013

Torka aldrig tårar utan handskar

Jag har ännu inte läst Jonas Gardells trilogi Torka aldrig tårar utan handskar. Förmodligen eftersom jag vet att jag kommer behöva ett antal näsdukar. Eller så beror det på att jag ville läsa alla delar på en gång och har sådeles väntat på just detta ögonblick när jag kan sträckläsa. Det får bli ett höstmål.

Hur som helst. Jag hittade en e-postkonversation mellan just Jonas Gardell - som jag för det mesta anser vara en klok person - och Johan Hilton i Dagens Nyheter. Mycket intressant om tiden som var och tiden som är. Hitta den här.

måndag 5 augusti 2013

Zzz...

När man nu är så här trött är det ju trist att vara hemma och vila. Nej, iväg och fixa ärenden med dig!


Det där om att börja jobba: Bokbrist

Det är alltid lika kul att sitta och planera på sin nya arbetsplats och plötsligt märka att "Oops... läromedlet är slut på förlaget. Vad gör jag nu?!" Svaret blev Bryt ihop och kom igen. Efter en mailförfrågan till förlaget visade det sig att böckerna ska komma in nästa vecka. En vecka kan jag klara av att improvisera. Tror jag...

lördag 3 augusti 2013

Landet...

Åkte ut till landet igår efter jobbet. Maken håller på att rensa sly med de andra boende idag. Själv sitter jag på verandan och jobbar.

Hittade rabarber i morse och de har jag skurit upp. Tanken är att det ska bli en paj eller en kaka. Jag insåg dock att en av få saker som saknas här ute är en pajform. Rabarbern är just nu i kylen.

Min utsikt just nu? Kul att ni frågar... :-)



torsdag 1 augusti 2013

Första natten...

Jag har sovit jättebra, första natten i sommarstugan. Nu märker jag första nackdelen med att sova här. Jag får gå upp hemskt tidigt för att åka till jobbet. :-)

Skriver mer senare...