onsdag 6 juli 2011

Socialsekreterarbesök

Vår socialsekreterare var här idag och blev charmad av Pusselbitarna. De satt relativt lugnt och snällt under tiden hon var här och visade henne även de saker de lekte med. P1 hade byggt ännu en tågbana på morgonen och den visade han upp, stolt som en tupp. 


Första uppföljningsrapporten ska vi skriva och den ska vara inne i mitten av augusti. Det är fem punkter som vi ska skriva om, måste snart sätta igång med den. Den andra rapporten ska socialsekreteraren skriva, men då ska tydligen vi vara med och skriva flera av punkterna eftersom det är vi som känner barnen bäst. När den andra rapporten är klar kommer hon att avskriva vårt ärende hos socialnämnden. 


Uppföljningsrapporterna är viktiga. På MIA:s hemsida kan man läsa följande:
Uppföljningsrapporterna är viktiga dokument för alla i barnets födelseland som medverkat till att barnet fått en ny familj. Genom rapporterna kan de få en uppfattning om hur barnet har det i sin nya familj. Adoptionsverksamheten ifrågasätts då och då i ursprungsländerna och rapporterna behövs för att inom landet beskriva den verksamhet som bedrivs. De kan förhindra att rykten uppstår om att barnen inte har det bra. 
För vuxna adopterade som reser till sitt ursprungsland och söker upp berörda myndigheter eller organisationer kan det vara av stort värde att få läsa uppföljningsrapporterna om sig själva och se att dessa bevarats.  
I många fall förbinder sig adoptivföräldrarna att skriva ett visst antal uppföljningsrapporter till utlandskontakten. Rapporterna ska lämnas med olika tidsintervall, i den utsträckning man kommit överens om. Vissa länder kräver återrapportering under barnets hela uppväxt. Det är praxis att socialnämnderna skriver en rapport då barnet varit hos sin adoptivfamilj ett halvår. Om ursprungslandet kräver att fler rapporter ska skrivas av handläggare inom socialtjänsten måste familjen och socialnämnden ha kommit överens om detta före adoptionen. Den organisation som har medverkat till att förmedla adoptionen ger anvisningar om vad som krävs i det enskilda fallet och ser till att rapporterna sänds till rätt instans.
Vi ska skriva sammanlagt 12 rapporter om barnens utveckling. Många rapporter blir det. Från BFA-a:s hemsida:
Rapportering skall ske sammanlagt under 10 år efter barnets ankomst.  
Rapport Nr 1 efter 3 månader - skrivs av familjen själv. 
Nr 2 efter 6 månader - skrivs av socialsekreteraren
Nr 3 efter 12 månader - skrivs av familjen själva. 
Nr 4-12 en rapport om året – skrivs av familjen själv
Foton skall bifogas varje rapport: 2 x 5 foton av barnet samt 2 foton på hela familjen tillsammans.
För varje rapport kommer ni i efterhand att faktureras översättningskostnaden mellan engelska och kinesiska. Kostnaden brukar ligga mellan 250-500 kr/rapport beroende på hur omfattande rapporten är. 
Den 25 augusti fattar nämnden beslut om yttrande till tingsrätten om vår adoptionsprocess. Beslutet meddelas till tingsrätten och sedan borde de slutföra adoptionen. 

4 kommentarer:

  1. Oj, ni har en del jobb kvar alltså. Kommer ni hålla kontakt med barnens biologiska & fostermamma också eller får de ta del av rapporterna?

    SvaraRadera
  2. Håller med om att första Kallentoft var riktigt bra, mitt problem var att biblioteket i grannhuset hade lånat ut 2:an, så jag har bara 3 & 4 hemma samt nyaste som ljudbok, så under tiden får jag läsa "Aldrig fucka upp", inte fel det heller!

    SvaraRadera
  3. Det finns mycket kvar att göra. :) Biomamman har önskat att få foton på dem varje år, annars kommer vi förmodligen inte att ha någon kontakt med henne. Jag antar att de får ta del av rapporterna om de vill.

    SvaraRadera
  4. Vad skönt att det gick bra!
    Jag tycker det är lätt att glömma att man ska skriva uppföljningsrapporter sedan. Nu är vi ju mest fokuserade på att få själva barnet. :-)

    SvaraRadera