torsdag 28 januari 2010

My precious...


Jag hade ju bestämt mig. Nästa bok jag skulle läsa skulle bli Mordets praktik av Kerstin Ekman. Jag hade börjat läsa den och insåg att jag tycket om den. Igår fick den dock konkurrens. Hård konkurrens.

Jag och A1 gick till Kulturhuset för att lyssna på årets första författarafton som handlade om Sapphire, författaren till boken Precious (Push). Filmen har ju snart premiär.

A1- såsom varande en hyfsat tursam ung dam - hade vunnit en biljett till denna kulturhändelse, boken, bioplanschen och biobiljetter* på Bokhora.  Jag fick dock betala mina 60 kr för att komma in. Och 100 kr för att köpa boken, men då fick jag ju en tygkasse på köpet.

Innan vi gick dit hade jag inte läst boken, men bläddrat lite i den på Pocket Shop och tänkt att den ska jag nog läsa lite senare. När vi gick därifrån var jag dock helt inne på att jag skulle läsa den nu-nu-nu. Och sedan se filmen, men i den ordningen.

Det är inte inte en typisk feel-goodfilm. Huvudpersonen heter Claireece Precious Jones. 16 år, gravid med sitt andra barn, båda barnen är resultat av hennes fars sexuella utnyttjande av henne. Hon är dessutom analfabet. Inledningen grep tag i mig direkt:

"Jag fick gå om en klass när jag va tolv för jag fick barn med farsan. Det va 1983. Jag va inte i skolan på ett år. Det här kommer va mitt andra barn. Min dotter har Downs Syndor. Hon är eftebliven."
En speciell sak med boken är att den även innehåller den engelska originaltexten. Ett mycket fascinerande språk. Författarinnan verkar också vara en mycket intressant person och genuint trevlig.


Boka biljetter till filmen här.

Köp boken här, t ex.

* Fast tydligen inte tygkassen som jag fick på köpet när jag köpte boken... :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar