söndag 11 januari 2009

Söndagen 11 januari - i text och bilder

Det var ganska kallt idag, jag önskar att jag hade tagit på mig dunjackan istället för höstjackan. Jag fryser fortfarande, X antal timmar efter att vi kom hem... Mulet väder och tjocka moln. Solen försökte spricka fram emellanåt, men lyckades inte riktigt.

Utställningen var mycket njutbar, många roliga målningar och andra konstverk. Favoriten blev Yrjö Edelman som ställde ut en tavla som hette något i stil med Wrapped Picasso from the blue period. Allt var målat, t o m frystejpen som det såg ut att paketet var tejpat med. Mycket tjusigt gjort! Det var inte bara jag och Maken som stod runt tavlan och försökte se skarvarna efter tejpen, om man säger så...

Några av hans bilder finns att se bland annat här.

När vi gick därifrån frös jag fortfarande, en restprodukt av att vi stod utanför i över 20 minuter och väntade på att de skulle öppna för dagen. Jag föreslog lite på skoj Maken att vi skulle äta brunch på Grand Hotel - och det gjorde vi! Första gången jag åt där, förhoppningsvis inte sista gången.

Vi valde både den klassiska brunchen. I den ingick:

Brödkorg med wienerbröd, croissant, muffins, frallor, färskost och marmelader.

Blini med Kalixlöjrom, gräddfil och rödlök


Eggs Bénédict
Pocherade ägg på English muffin med hollandaisesås och skinka

eller

Scandinavian Eggs Bénédict

Pocherade ägg med hollandaisesås, rökt lax och sparris

Pecannötbrownie med blodapelsinsorbet


Brödkorgen kom in först. Ett gäng olika marmelader gjorde den sällskap. Croissanterna gick åt först. Min med jordgubbssylt, Makens med hallonsylt.



Till förrätt fick vi då in två blinier med hackad rödlök, gräddfil och löjrom:
Jag var tvungen att ta två bilder för att få med hela tallrikens innehåll. Mobilkameran är som sagt inte den bästa, men helt OK i dagsljus. Förrätten var ju en klassiker och riktigt välgjord.

Varmrätten var Egg Bénédict. Jag valde den skandinaviska varianten med rökt lax och sparris medan Maken bestämde sig för den klassiska med skinka. Båda innehöll hollandaisesås. Båda var mycket goda, jag passade på att även provsmaka Makens. :)


Dags för dessert. Vi var båda ganska möra och hyfsat mätta vid det här laget, det var därför ganska bra att det tog en liten stund innan de kom in med kaffe och pecannötsbrownien. Till den serverades även blodapelsinsorbet, mycket hårdfrusen men minst lika god.



---

We went to the National museum today and enjoyed an exhibition about art that tricks your eye, the French name for it is trompe l’œil. It was great. The exihibition closes today and we've wanted to see it for ages.

After that we had brunch at The Cadier bar in Grand Hotel. It was great. We selected the classic menu which included:

Assorted bread basket with Danish pastry, croissant, muffin, bread rolls, cream cheese, preserves


Blini with Bleak Roe from Kalix, Sour Cream and onion


Eggs Bénédict
Poached eggs on toasted English muffin, Hollandaise sauce and ham

or

Scandinavian Eggs Bénédict
Poached egg on toasted English muffin, Hollandaise sauce, smoked salmon and asparagus


Pecan Brownie with Blood orange sorbet


I chose the Scandinavian Eggs Bénédict and M wanted the ordinary one. Both were really tasty. The dessert was good but very rich. All and all a fun way to spend a Sunday!

6 kommentarer:

  1. Vad kul att du också var o såg utställningen!

    Jag gillade också Yrjös verk mest :o)

    Ha en underbar söndag!

    SvaraRadera
  2. Tack det samma! Jo, det var roligt att se alla konstverk. Jag gillade också bronsföremålen som såg ut som sammansatt trä, nästan drivved.

    SvaraRadera
  3. Ah brunch på Grand, det ser helt underbart gott ut. Härligt!

    SvaraRadera
  4. Kul att vara där, riktigt gott & trevlig utsikt över vattnet.

    SvaraRadera
  5. That brunch looks great. Next time Im there I would like to go.

    SvaraRadera
  6. Yeah, it was really good. We definitely have to go there next time you're in town.

    SvaraRadera