torsdag 5 december 2013

Torsdagen

Jag trodde inte att jag skulle hinna göra något nu ikväll när vi kom hem, men en timme senare var jag klar med en sats vaniljkola (jag glömde ha i saffran, djup besvikelse), grunden till en dubbel sats kardemummatryffel (ska rullas i kardemumma, råsocker och lite kanel i morgon) och en sats wienernougat.

Jag gillar verkligen att koka kola. Det här receptet hade lite glykos i sig, men inte alls så mycket som Pärlan har.


Gräddkola


cirka 45 stycken
Ingredienser
100 g smör eller margarin
2 dl vispgrädde
3 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap
2 msk Dansukker Glykossirap 
Blanda ihop i en tjockbottnad gryta och koka. Det står 137 grader i deras instruktioner, men jag stängde av plattan när termometern visade på 120 grader. Jag hällde sedan upp i en form täckt med folie. Tyvärr glömde jag inte bara att ha i ett paket saffran utan även att olja folien. Jag misstänker att jag kommer att ha problem med att få bort folien från kolan...
Kardemummatryffel (28 st)

1 dl vispgrädde
200 g Mjölkblockchoklad
½ msk florsocker
50 g smör

Att rulla i:
1 dl råströsocker
2 msk hel kardemumma

Instruktioner

Koka upp grädden. Hacka chokladen och låt den smälta under omrörning. Smaka av med florsocker. Tillsätt smöret och rör så att smeten blir jämn och blank. Låt chokladen stelna i kyl i ca 4 tim. Stöt kardemumman i en mortel och blanda med råströsocker. Rulla tryffeln till runda bollar och rulla runt dem i kardemummasockret. Ställ tryffeln svalt till servering.

Jag kommer som sagt att lägga till kanel i kardemummasockret. Ingen bild ännu, smeten står och hårdnar i kylen just nu.

Slutligen...


100 g flagad mandel
250 g nougat
150 g mörk choklad

Gör så här:

1. Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr och inte alltför het stekpanna. Ställ åt sidan.
2. Ställ en skål eller tallrik över en kastrull till hälften fylld med kokande vatten.
3. Smält nougaten i ett vattenbad.
4. Finhacka den mörka chokladen och låt den smälta ner tillsammans med nougaten i vattenbadet.
5. Blanda ner den rostade mandeln.
6. Häll upp massan i en avlång form klädd i bakplåtspapper.
7. Låt stelna och skär sedan i bitar.





1 kommentar: