Jag gjorde släta bullar denna gång, ska försöka hinna göra en längd eller lussebullar också.
Recept (Från Dagens Nyheter)
Deg 1:
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 msk strösocker
1 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
Deg 2:
1 g saffran (gärna trådsaffran) Lite lite tycker jag, saffranssmaken kom inte riktigt fram
1 sockerbit Jag hade strösocker istället, har inga sockerbitar hemma...
125 g smör, rumsvarmt
1½ dl strösocker
1 ägg
ca 5 dl vetemjöl Jag hade lite mer än så
Till pensling & garnering:
1 ägg + russin
alt
50 g smält smör + strösocker
Gör så här:
1. Deg 1: Smält smöret och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta ihop det hela väl till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
2. Deg 2: Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel. Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ägg och saffran.
3. Blanda de båda degarna och tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta degen riktigt väl. Forma lussekatter. Tryck dit ett russin vid varje ände och lägg dem efterhand på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i c:a 20 minuter.
4. Pensla med ägg och grädda katterna i 225–250 grader varm ugn i 7–9 minuter. Eller grädda katterna openslade.
5. Pensla dem sedan med smält smör och doppa dem i strösocker. Låt svalna under duk.
Receptet är hämtat ur boken ”Monikas jul” (Piratförlaget).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar