Hemgjorda julklappar kunde vara kul, åtminstone åt de äldre personerna i ens omgivning som mödrar, svärmödrar etc. Jag började surfa runt efter tips och fann
dessa som första sak. Kristyr med Nemi och andra coola tjejer. Tja, varför inte...? :) Foto: Jurek Holzer.
Det är alltså
Tastelines förslag till pyssel.
Allt om Mat föreslår istället
marmelad. Vilken sort kvittar, så länge som den är hemgjord. På bilden till höger är det i alla fall röd grapefruktmarmelad (foto: Ove Lindfors). Skulle nog kunna funka till Modern, hon gillar marmelad, har jag för mig.
Allt om Mat har även en hel del tips inför
julbaket. Eftersom jag inte bara firar jul utan även min födelsedag i december behöver jag alltid tips inför ev fikabord. Kakan till vänster heter
saffranssnitt och bilden är tagen av Kent Jardhammar. Den ser god ut och saffran är en klar favorit.
Mjuk pepparkaka är också en höjdare. Och sådant som smakar pepparkaka. Kan jag då kombinera pepparkakssmaken med saffran är det ofta en naturlig tiopoängare. Som det här:
Saffranscheesecake. Smaka på ordet. Se på bilden (tagen av Leif Jacobsson). Tillverka.
150 g hårda pepparkakor (cirka 15 stycken)
75 g smör
500 g kesella gourmet
3 st ägg
1 dl socker
0,5 g saffran (ett kuvert)
rivet skal från1 citron
Översta lagret400 g crème fraiche
1 msk vaniljsocker
Dekoration:halverade passionsfrukter och physalisfrukter
Gör så här:
1 Mixa, eller stöt, pepparkakorna till smulor.
2 Smält smöret och blanda med pepparkakssmulorna.
3 Tryck ut smulorna i pajformen och förgrädda pepparkaksbottnen i 5 minuter, 200 grader.
4 Vispa ägg och socker pösigt.
5 Rör ner kesella, rivet citronskal och saffran. Låt smeten dra i 15 minuter, så saffranssmaken får mogna ordentligt.
6 Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen, 180 grader, tills fyllningen stelnat, cirka 35 minuter.
7 Låt kakan svalna ordentligt. Rör ihop crème fraiche och vaniljsocker och bred över kakan.
8 Sätt in i ugnen 6–7 minuter, 180 grader, tills ytan stelnar något.
9 Låt kakan svalna och dekorera den precis före servering med halverade passionsfrukter och physalisfrukter.
(Recept av AnnKatrin Ljung,
Allt om Mat)