Till kaffet serverades dock min favorit: Äggost med björnbärssylt. Dubbelmums!
Det är verkligen det bästa jag vet, men med tanke på jag tänker hålla vikten är det nog bra att det bara ges tillfälle att äta det ett par gånger per år för mig. Men vem vet - jag har ju faktiskt en äggostform hemma som jag fick av Syster 2 häromåret...
Recept? Självklart, det finns flera. Två följer här nedan. Man kan även skära smeten med ättika.
Äggostrecept 1:
10 ägg
4-5 dl filmjölk
5 liter standardmjölk
2 dl strösocker
Äggostrecept 2:
8 ägg
3 dl grädde
3 dl gräddfil
3 liter standardmjölk
2 dl strösocker
Vispa upp äggen i en stor kastrull och tillsätt filmjölken eller grädde och gräddfil. Häll därefter i mjölken och värm sakta under omrörning tills det sjuder och skär sig. Det får inte koka! Dra kastrullen av plattan och låt stå i 10-30 minuter. Ös upp ostmassan (vasslan) med hålslev i en äggostform och varva med strösocker. Låt formen stå svalt tills vasslan runnit av. Stjälp upp äggosten på ett fat och garnera eventuellt med socker blandat med kanel. Servera gärna med björnbärssylt till!
Njut av Bohusläns paradrätt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar