Wienernougat
250 g nougat
125 g mörk choklad (max 70%)
100 g flagnad mandel
Tillagning:
1) Sätt ugnen på 175 grader.
2) Rosta mandelflagorna gyllenbruna. Tar 5-10 minuter.
3) Smält choklad och nougat i vattenbad (en tallrik som satts som lock på en kokande kastrull).
4) Blanda mandelflagor och choklad och nougaten.
5) Häll upp i en form med bakplåtspapper och låt svalna.
6) Skär i önskad storlek.
(Foto: Sara Palmquist, recept.nu)
Saffranstryffel med vit choklad
1,5 dl grädde
1 paket saffran (det blir en kraftig saffranssmak)
150 g mörk choklad, 65 %
30 g smör
250 g vit choklad, smält
Tillagning:
1) Koka upp grädden tillsammans med saffran, låt stå och dra en stund.
2) Hacka chokladen fint. Värm upp saffransgrädden igen och häll den över den hackade chokladen, 1/3 i taget. När blandningen är slät och jämn, tillsätt det rumsvarma smöret.
3) Ställ tryffeln i kylskåp så att den blir så fast att man kan rulla små kulor av den.
4) Gör 30 kulor och låt dem vila.
5) Smält den vita chokladen försiktigt (lämplig temperatur är 29-30 grader) och doppa sedan kulorna i den.
6) Låt dem stelna och doppa en gång till. Den här gången lägger du dem på ett bakgaller och rullar runt med hjälp av en gaffel. På så sätt får pralinen den ”taggiga” ytan. (Överkurs för oss. Illa nog att tryffeln smälte och blödde mörk choklad i den vita.)
(Foto: Lars Wallin, Allt om mat)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar