torsdag 26 december 2013

På väg till Mormor...

...men först ett stopp på Max. Skönt att se barnen samsas.


God fortsättning på julen!

måndag 23 december 2013

Köttbullsos...

...i hela huset. Jag har stekt ett gäng köttbullar nu, så det är klart i alla fall.





Härnäst: griljera skinka.

Dialog.

-Varför sitter P1 på golvet?
-Därför att han laddar iPaden och ändå vill sitta med den.
-Då vill jag också sitta där.

P2 vill, trots allt, vara nära P1.

söndag 22 december 2013

Dan före dan före dopparedan

Köpcentrat här i närheten öppnade redan 08 i morse. Vi var där strax före 09.30. sedan var vi där hela dagen. Sushi till lunch och sedan fortsatte vi gå runt. Till slut handlade vi på Citygross, åkte till Bauhaus för att köpa gran och vände sedan bilen för hemresa.

När vi var 15 minuter från stugan frågade Maken vad jag köpt till hans syskonbarn. Jag svarade att jag trodde att han handlat åt dem.

Vi vände och åkte tillbaka.

Till slut kom vi hem och kunde klä granen:


Och ja, den är något dränkt i prydnader...

P1 fick på sig tomtedräkten, men det var svårt att få honom att posera fint. Just här är det så att jag har lyckats få honom att le, men då blev han sur och vände sig om. :-)



Nu lägger Maken barnen - de somnade i bilen och då är det svårt att få dem att somna vid en normal tid - och jag ligger i soffan. Ska strax hälla av vattnet på tungan jag kokar.

Två dagar kvar. :-)

Ick

Jag såg fram emot min lugna natt på sovloftet i stugan, men nej. När jag lyckats klättra upp och tända lampan där uppe så lyfte jag på täcket. Inte för att jag är säker, så där halv ett på natten, men det såg ut som ganska mycket råttbajs. Eller musbajs. Allvarligt talat så bryr jag mig inte om vilket.

Jag sover på soffan i natt.


fredag 20 december 2013

Fredagskul

30 minuter inne i stan var produktivt. Träffade A1, snabbfikade, fixade julkort och handlade en julklapp till Maken.

Nu ikväll efter nattning har jag testat något nytt - mintknappar från Dansukker:
Innan chokladdoppning...

Ingredienser
1 äggvita
3-4 droppar pepparmintsolja
300g (5 dl) Dansukker Florsocker
100 g mörk choklad

Gör så här
Vispa äggvitan skummig. Tillsätt pepparmintsoljan.

Blanda i florsocker tills massan är fast men fortfarande smidig.

Vänd upp massan på florsockertäckt bakbord och arbeta den mjuk och slät.

Rulla kulor som plattas till. Tryck gärna till med en gaffel så att de blir randiga.

Smält chokladen över vattenbad. Doppa mintrundlarna i chokladen. Ställ på galler för att stelna.




Ouch...

Det där kändes faktiskt.


Det är ganska tydligt nu att det väldigt, väldigt snart är jullov. Jag tappar uppdateringsfrekvensen - igen - och sugen i allmänhet. Har även tappat ännu en liten bit av min tro på mänskligheten efter ett otroligt otrevligt samtal med en elev. Mer om det en annan gång.

TACK för gratulationerna! Nu har jag varit över fyrtiostrecket i nästan en vecka och det känns rätt bra. Lite deppigt, men det kan lika gärna bero på årstiden, vädret och elever...

Just nu sitter jag och väntar på det tydligaste 40-årsbeviset. Jag ska göra mitt livs första mammografi. Tjo. Ho.

Sista dagen före jullovet... Waiting for something good.



fredag 13 december 2013

40 år. 40. År.

Inte för att jag vet hur man ska känna sig, men jag tycker att det känns bra. Har blivit grymt uppvaktad av Maken idag och fått fina upplevelsepresenter.

På söndag ska vi äta julbuffé på Grand hotel och se Priscilla, queen of the desert!

Igår åkte jag och Maken på en 23-timmarskryssning med Birka Paradise. Båten skulle åka 18.00. Vi kom iväg 20.15 på grund av stormen Ivar.

Fin hytt och fin middag:


...och trevligt sällskap. :-)


Vi vaknade av att det blåste en del och det kändes även när vi åkte från Åland efter frukost.





Nu kommer vi strax till hamnen i Stockholm. Dags att åka hem och fjäska för två Pusselbitar som inte var så vidare värst glada över att både Mammi o Pappi var borta en natt.



torsdag 12 december 2013

Dan före dan...


Min sista dag i trettioårsåldern tillbringar jag med Maken på en båt. :-) Avgång blev 2 1/2 timme efter utsatt tid p g a kuling ute på stora havet.

Vad vi ska göra nu? Duh. Sova. :-)


tisdag 10 december 2013

Spontanbio :)

M ringde och ville ha med mig på bio ikväll. Hon hade fribiljetter som snart gick ut och det var egentligen bara jag i bekantskapskretsen som var intresserad av att se The Hunger Games: Catching Fire.

Jag var egentligen lite skeptisk eftersom jag har för mig att mellanboken var lite svagare än de andra. Det var dock inte så när det gäller filmen. Den andra boken var nog mer filmvänlig än den första.

Det här var riktigt, riktigt bra. Jag är mycket glad att vi gick och såg den. Undrar när jag kommer att se den härnäst...?

torsdag 5 december 2013

Torsdagen

Jag trodde inte att jag skulle hinna göra något nu ikväll när vi kom hem, men en timme senare var jag klar med en sats vaniljkola (jag glömde ha i saffran, djup besvikelse), grunden till en dubbel sats kardemummatryffel (ska rullas i kardemumma, råsocker och lite kanel i morgon) och en sats wienernougat.

Jag gillar verkligen att koka kola. Det här receptet hade lite glykos i sig, men inte alls så mycket som Pärlan har.


Gräddkola


cirka 45 stycken
Ingredienser
100 g smör eller margarin
2 dl vispgrädde
3 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap
2 msk Dansukker Glykossirap 
Blanda ihop i en tjockbottnad gryta och koka. Det står 137 grader i deras instruktioner, men jag stängde av plattan när termometern visade på 120 grader. Jag hällde sedan upp i en form täckt med folie. Tyvärr glömde jag inte bara att ha i ett paket saffran utan även att olja folien. Jag misstänker att jag kommer att ha problem med att få bort folien från kolan...
Kardemummatryffel (28 st)

1 dl vispgrädde
200 g Mjölkblockchoklad
½ msk florsocker
50 g smör

Att rulla i:
1 dl råströsocker
2 msk hel kardemumma

Instruktioner

Koka upp grädden. Hacka chokladen och låt den smälta under omrörning. Smaka av med florsocker. Tillsätt smöret och rör så att smeten blir jämn och blank. Låt chokladen stelna i kyl i ca 4 tim. Stöt kardemumman i en mortel och blanda med råströsocker. Rulla tryffeln till runda bollar och rulla runt dem i kardemummasockret. Ställ tryffeln svalt till servering.

Jag kommer som sagt att lägga till kanel i kardemummasockret. Ingen bild ännu, smeten står och hårdnar i kylen just nu.

Slutligen...


100 g flagad mandel
250 g nougat
150 g mörk choklad

Gör så här:

1. Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr och inte alltför het stekpanna. Ställ åt sidan.
2. Ställ en skål eller tallrik över en kastrull till hälften fylld med kokande vatten.
3. Smält nougaten i ett vattenbad.
4. Finhacka den mörka chokladen och låt den smälta ner tillsammans med nougaten i vattenbadet.
5. Blanda ner den rostade mandeln.
6. Häll upp massan i en avlång form klädd i bakplåtspapper.
7. Låt stelna och skär sedan i bitar.





onsdag 4 december 2013

Onsdag 4 december

Det känns ganska trevligt att komma tillbaka till bloggen, efter diverse pysslande, Skansen-besök och arbete-arbete-arbete och se att det trots allt varit inne en massa människor här. Eller robotbesök, men jag vill tro att det är levande människor som varit här inne och tittat.

Vad hände? Tja, det har nog varit för mycket. Jag har varit förkyld i - som det känns - flera år nu och det sitter så gott som enbart i halsen. Dessutom tog jag på mig att vicka för en kollega i ett par dagar, så det blev lite extra. Det var dock riktigt roligt att ha lite SFI igen.

Vi pysslade i lördags och det blev mycket godsaker. Bilder - och recept - kommer så småningom.

Nu ska jag sova. Lektion 08.20 i morgon... :)