tisdag 30 juli 2013

Allsången

Visar Allsång på Skansen för Pusselbitarna eftersom Sean Banan ska vara med. Deras reaktion?
Mammi, det regnar och blåser där. Och är kallt. Vill inte åka dit.

Och visst, det ser inte så skönt ut...

måndag 29 juli 2013

Oj. Eller: Hur man spenderar en vecka BFT (borta från tangentbordet)


Makens båtpose. 
Det blev mer paus än vad jag tänkt mig. Vi var hemma hos mamma och det finns inte allt för mycket internet där, om man säger så. Det blev mycket avkoppling och en hel del umgänge med La familia.

Maken och P2 filosoferar på hemvägen.


Första dagen hos mamma åkte vi till äldsta systern och hennes man. Det blev en båttur och en glasspaus.

Andra dagen träffade vi både andra storasyster I och Storebror. Maken passade dessutom på att åka ut och fiska med min bror.

Tredje dagen åkte vi in till stan och kollade in min fasters nya lägenhet. Hon - eller snarare min syster - har fått tag i en lägenhet i trygghetsboende och är nyinflyttad. Nu gäller det bara att få tanten att vilja bo där också... Hur får man en envis, snart 89-årig dam att förstå att det här är det bästa för henne?

Fjärde dagen var baddag, efter en ganska seg och lugn förmiddag. Vi åkte tillsammans med brodern och större delen av hans familj till den badplats där jag simmade ihop ett gäng simmärken för typ hundra år sedan. Pojkarna var väldigt skeptiska till att börja med, men efter en liten stund var det som om de aldrig varit ur vattnet. Och de kom inte ur vattnet heller. Det är helt klart dags för att sätta in dem i simskolan igen.

Femte dagen hade vi tänkt att åka till Liseberg, men det blev aldrig av. Istället åkte jag in till stan med mamma - och på kvällen hamnade vi i det värsta åskvädret jag varit med om på länge. Blixten slog förmodligen ner i närheten, åskan slog precis efter blixten ett par gånger. Mitt i natten. Jag var cirka tre sekunder ifrån att gå ut och sätta mig i bilen, men insåg att vi inte skulle få ut två sovande barn mitt i natten. Sådana dagar gillar jag inte.

P1 - jäkligt högt uppe
Sjätte dagen åkte vi till ett lekland i grannstaden. Vi insåg att varken mamma eller faster fått så mycket sömn under natten (de gick och lade sig vid 05-tiden) och att de behövde lite paus från pojkarna. Efter tre timmars lek åkte vi till Överby köpcentrum utanför Trollhättan. Jag har inte varit där så mycket och allvarligt talat förstår jag inte riktigt hur det är uppbyggt. Inte mitt favoritköpcentrum, men det finns mycket affärer där.

Sjunde dagen behövde jag lite paus. Jag och Maken åkte till köpcentrumet i stan för att köpa en antennförstärkare till mammas TV. Den dog i åskvädret (se ovan). Dessutom gjorde jag en snabb sväng i centrumet för att se om jag missade något när jag var där med mamma. Det gjorde jag inte.

När vi kom hem var systerdöttrarna där med sina män och barn. Underbart roligt att träffa dem i några timmar. S var där extra länge och det var kul. Barnen lekte bra tillsammans och jag fick bonda lite med nytillskottet E.
Åttonde dagen åkte vi hem. Vi stannade i Örebro för att kolla in "Europas största lekland inomhus". Det var stort. Dessutom hade de ovanligt bra mat för att vara ett lekland. Tummen upp från mig.

Nu sitter jag hemma vid min älskade dator och har tillgång till ett tangentbord - lite lättare att skriva då. I mitten av veckan börjar jag jobba. Dessutom får vi tillträde till sommarstugan. Det är snabba puckar överlag. Maken och pojkarna ska vara därute ganska mycket och jag kommer ut de flesta kvällarna. Det är inte så långt från stan, så det kommer att funka bra. Jag ser fram emot morgondopp vid badplatsen.

I morgon ska jag börja packa ned saker som jag vill ta ut till stugan. Sängkläder, glas, o s v. På onsdag ska jag göra en räd på IKEA Västerås efter jobbet, meddelas endast på detta sätt. :)

*puh* Så där, vad har ni haft för er på sistone? Förutom du, Jeane, jag vet vad du har gjort. Grattis till lillkillen! :)



söndag 21 juli 2013

Båttur

Vi åkte ut till största syster igår och kom ut på sjön ett par timmar. Åh, så skönt! Inte ett moln och dessutom i väldigt trevligt sällskap. Kan inte bli mycket bättre. :-)












Systern och Pusselbitarna i fören. :-)

fredag 19 juli 2013

Oj.

Är på båten nu på väg till Göteborg. Vid bordet bredvid sitter en mycket passionerad man. Sedan vi gått på båten har han konstant pratat fotboll med sin fru/sitt barns mamma. 37 minuter. Jag hoppas att hon är lika intresserad...

onsdag 17 juli 2013

Dekoration på gågatan i Vejle










Och ja, runorna ska vara där. Det är inte så att jag lärt P2 futharken. Ännu. :-)


Metallplattan under träden. Snyggt.

tisdag 16 juli 2013

Dag 1

Min utsikt från tre håll på hotellrummet:








Jättefint och stort gavelrum.

Vi gick ut och åt middag efter en stunds vila på rummet. Det blev amerikanskt. Riktigt gott!





Pojkarna fick varsin ballong där och på vägen till hotellet kom de på enklaste möjliga lek. Ballongerna fastbundna på varsin arm. Sedan sprang de och sa att de lekte kull med ballongerna och att de följde efter pojkarna.





Fina blommor hittade jag också i en kruka, passionsblommor tror jag:






I morgon blir det Legoland, men först på eftermiddagen. Vi har förstått att det inte är lika många människor där då. :-)

"Row row row your boat..."

På båten. Maken har gått iväg med barnen en sväng. Semester, tror jag...

Hörs i Danmark! Paa fjernsyn!


Vilken dag!

Vi har varit på resande fot ganska länge idag. Bonusstoppet var i Arboga. Idag blev det nämligen klart, det som jag hoppades.

I helgen var vi och kollade på en sommarstuga och idag blev den vår! Vi vann budgivningen och skrev på papperen på väg västerut.


Badstranden som ligger nära stugan. :-)


Det ska bli så mysigt! Vi får nycklarna i början av augusti.

Det enda som är lite surt är att jag måste skjuta upp min planerade New York-resa. Det känns inte som en bra idé att spendera pengar på det nu när vi får mer lån.

Inatt sover vi hos systerdotter S. I morgon blir det Danmark!

måndag 15 juli 2013

Måndag

Idag åker vi västerut. Imorgon åker vi till Legoland. Skönt att veta att vi har husvakt. :)

Vi ska göra ett längre stopp på vägen. Beroende på hur lång tid det tar så kommer vi att sova hos Systerdottern eller hos mamma. Eller rent av på ett hotell nära terminalen.

Dags att gå upp. Jag har fortfarande saker att packa.



söndag 14 juli 2013

Neeej...

Nu blev jag faktiskt ledsen på riktigt.

Att man kan bli ledsen över någon som man bara sett på tv... Lite fjortisvarning.


lördag 13 juli 2013

Det blev visst lite semester från bloggen ändå...

Jag hade inga planer på att vila bloggen över sommaren, men det verkar ha blivit så ändå. Det känns som om jag inte riktigt hinner med allt som jag tänkt mig. Det kommer inte att bli helt bloggstopp under sommaren, men helt klart färre inlägg. 

Pusselbitarna hade det bra idag när de åkte iväg med Maken och Farfar. Det fanns en kille där uppe som pojkarna lekte med, även om han var ett par år äldre. Han rodde ut pojkarna en bit på vattnet i sin egen lilla båt, och så badade de. Dessutom fick de gå iväg och handla glass, alldeles själva. Stora killar. :)

Vi vet inte riktigt hur planerna för morgondagen är ännu. Vi tänkte åka till Mormor, men det beror lite på vad som händer i morgon. Jag återkommer om det, vill inte hoppas i onödan. 

Småvarmt




Är på väg in till stan för att träffa en gammal kurskamrat, tillika arbetskamrat från komvuxåren. Men oj så varmt det är!

Maken och Pusselbitarna är nog i Gävle vid det här laget. De åker med Svärfar för att hälsa på lite släkt. Jag har ont i höften och passade den här gången. Vi ska åka ganska långt om några dagar och då kommer jag att sitta ganska mycket.

Istället ska jag börja packa och tvätta det sista. Och träffa kompisen inne i stan förstås. :-)

fredag 12 juli 2013

Utflykt idag




Fint väder på väg till Köping.

God morgon - och jag menar det

Pusselbitarna har varit uppe i en timme snart och har fortfarande inte bråkat. Nytt rekord, tror jag. Igår köpte jag två paket Trash pack- kort till dem. Bästa. Investeringen. Någonsin. De lekte med dem hela dagen igår och även nu på morgonen. Jag tror att jag ska köpa på mig ett lager och ta fram då och då. :-)



Jippie...

Vi har fått nya grannar. Hittills har de lyckats trycka in ganska många saker på sin tomt, inklusive något ganska högljutt som är placerat precis vid vår altan. Eftersom vi inte varit ute så mycket där i år, vi har ju liksom ingen altan i år p g a dräneringen, så har vi inte riktigt hört hur mycket det stör oss. Förutom ikväll. De har gäster och spelar ganska hög musik (de slutade precis och klockan är snart 12). Dessutom befinner de sig främst precis där som våra tomter möts i ett staket.

Jag kommer att kunna sova, men jag är skeptisk till Makens nattsömn.

Nästa år har vi en uteplats där, och kommer att vara där ganska mycket. Det här kommer att bli ett problem...

onsdag 10 juli 2013

Trött...

En dag med regn efter så otroligt fina dagar. En enda dag och det är tillräckligt. Pojkarna klättrar på väggar, soffa... och varandra. Jag ska sitta bredvid dem hela tiden, annars ropar de efter mig - även om jag sitter i samma rum en bit bort. Ska dock inte klaga, det blir ju mysigt. I alla fall en stund, innan de börjar bråka med varande igen.

P2 ville gå till parken för att träffa sin kompis och när jag sa att det inte var så bra väder ute och att han skulle bli alldeles för blöt togs det inte emot med klang och jubel direkt. Det blev dock lite ritande - och städande av lekrum. Man kan inte påstå att jag var den mest populära personen i rummet då heller... Men rent blev det! Jag förstår inte hur två små barn kan få ut så mycket lego runt om i ett rum på så kort tid.

I morgon kommer en gammal kurskamrat från norr på besök. Jag ska komma på en maträtt som inte innehåller mjölk och tomater. Tänkte göra min tacopaj, utan tomater. Tur att jag köpte köttfärs nu ikväll när jag stack och handlade.

Tänk, om en vecka är vi i Danmark! Vi har nog t o m hunnit vara på Legoland - vi har inte bestämt vilken dag vi ska gå dit ännu, det hänger på vädret. Vi åker nog hem till mamma redan på söndagen och lämnar av resten av bagaget, det är ju onödigt att dra på en extraveckas kläder och saker när man inte behöver. Sedan åker vi till Systerdotter S och besöker dem under måndagen, sover över där och åker till Fredrikshavn på tisdagen.

I morgon blir huset städat och vi ska fly fältet. Lite fasta hålltider har jag. Dels ska jag lämna in P1:s fritidsansökan och dels ska vi till logopeden. Det finns dock ett par timmars eventuell dödtid däremellan, vi får se vad vi gör med den... Kanske handla det sista inför middagen.

tisdag 9 juli 2013

Monday, monday

Tja, vad har man gjort idag egentligen? Plockat undan i köket sedan igår, tvättat en maskin, medlat mellan barnen. Gått med pojkarna upp till närmaste lekplatsen i hopp om att någon de känner skulle leka där. Så var det som tur var och P2 har en lekdate i morgon. :)

Jag önskar dock att pojkarna kunde synka sina toalettbehov mer. Först kom P1 på att han behövde bajsa och vi skyndade oss hem, P2 stannade kvar och lekte med kompisen och dennes pappa stannade kvar. När vi kom tillbaka var det nästan panik i P2:s ögon, ty då behövde *han* bajsa. Bara att lämna kvar P1 hos P2:s kompis och dennes pappa och skynda sig hem igen. Oh, the glamour of my life... :)

Pojkarna försvann hem till en pojke på vår gata en stund och jag kunde ta lite tid till att fixa foton till min mamma. Hon vill ha kort på pojkarna och jag glömmer alltid bort det/hinner aldrig fixa det. Men ha! Nu är det ordnat. Om jag nu bara kunde hitta förskolekorten som hon och Svärfar skulle få på barnen också...

Maken ringde och frågade om han skulle hyra en kärra för att få bort all bråte i garaget. Och visst, det öppnar upp för lite tid att göra något roligt i helgen. Vi bar och bar och packade och packade och sedan var det dags att åka till Bromma återvinning, till barnens yttersta förskräckelse. De ville vara hemma och spela spel och äta mat. Hur det blev? De sov nästan innan vi kom ut på huvudgatan. Jag såg framför mig en fruktansvärd nattning, men det gick faktiskt bättre än vad jag trodde.

Efter ett snabbt besök på återvinningscentralen åkte vi och lämnade tillbaka släpet och åt sedan middag på McDonald's. Pojkarna hade så kul på lekplatsen att vi faktiskt var kvar där i 1 1/2 timme, tror jag, om det inte t o m var längre. Därefter åkte vi hem och duschade barnen, deras fötter var kolsvarta efter att ha lekt barfota så länge.

Nu är det efter midnatt igen och jag ska sova. I morgon är det ju lekdate och jag måste komma på hur jag ska få barnen att samsas och leka snällt... :)

Ps.
P2 kissade inne på toaletten på McDonald's idag. Inte direkt hans idé om man säger så, men han gick med på att testa - och det lyckades! Första gången som det går så här bra, ingen gråt och/eller tandagnisslan. Allt so behövdes var lite vatten och avslappning. *happy dance*


måndag 8 juli 2013

Söndag = baddag

När det nu blev så varmt idag var det inte svårt att lista ut att vi skulle ta oss till en badplats. Det tog dock en stund. Först ville Maken städa (så han mår med andra ord lite bättre idag, tack så mycket) och sedan, precis när vi skulle åka, kom granntjejerna och ville leka med pojkarna. Vi sköt lite på avresan men till slut kom vi iväg.

Först åkte vi till golfklubben närmast Svärfar, tillika den golfklubb som jag, Maken, Svärfar och Svärmor var medlemmar i en gång i tiden. Det blev lunch och en stunds pratande tillsammans med Svärfar som kom dit också.

När det var dags att åka därifrån kom jag med förslaget att åka med ut till Svärfars hus och bada där. De har en allmän badplats där ute som är helt OK, fin strand och ett par bryggor. Sagt och gjort. Vi åkte dit och jag tog med pojkarna till badet. Maken stannade uppe i huset eftersom han började må sämre igen.

Till en början ville de inte gå ut så långt, men till slut hade åtminstone jag och P1 haft så mycket vattenkrig att han var genomblöt. :) Även P2 blev blöt, mycket tack vare att det fanns ett par sjunkhål i strandbotten så att han snubblade ett par gånger. Dessutom kom det ganska ordentliga vågor efter båtarna som körde förbi.

Summa summarum så ville de inte gå tillbaka. Det var enbart med hjälp av löften om fika uppe hos Farfar som vi äntligen kunde vända hemåt.

Som synes var det en riktigt fin dag idag...
Det var även skönt att kunna ta ett break från pojkarnas springande och skrikande. De uppför sig bättre när vi åker iväg någonstans och det var bra att vi lyckades bryta mönstret som pågått ett par dagar nu.

Pojkarna ville stanna och äta middag hos Farfar, så det gjorde vi. Baconlindad tjock grillkorv på grillen och pommes frites i ugnen. Mums!

Hemresan. 29 grader kl 19? Det måste vara sommar... :)
När vi kom hem fick pojkarna spela xbox och iPad en stund innan det var dags för sängen. Under tiden passade jag på att vika all den tvätt som ackumulerats i tvättstugan den senaste tiden. När vi skulle gå upp och lägga pojkarna tog jag med mig en stor korg med ren tvätt och den hjälpte pojkarna mig att sortera och lägga in i lådor. Allt funkade bra, förutom jeans och andra byxor som de bara lade i en enda hög och sa att de lagt i ordning...

Nu ska jag också gå upp och sova, i morgon blir det nog en del att göra. God natt!

lördag 6 juli 2013

Sjukdom och allmän omkringspringning. Och lite film.

Maken har legat nere i biorummet och varit allmänt däckad idag. Han hann kolla på hela första säsongen av Veronica Mars. Igen. Jag kom ner lite då och då och försökte kurera min huvudvärk. Det gick sådär. Jag insåg dock hur himla bra den serien är!

Barnen? De sprang mest runt. Idag var det nog inte heller den mest fantastiska dagen i deras liv, den de skall komma ihåg i all framtid... :) Det blev dock bättre på kvällen, vi satt tillsammans nere i biorummet och kollade på Toy Story, samtidigt som pojkarna åt godis. Och ja... Vi åt lite också.

Nu ikväll började jag och Maken se på den andra säsongen av Sherlock. Vi såg det första avsnittet, A scandal in Belgravia. I like a lot. Jag ser fram emot nästa avsnitt.

fredag 5 juli 2013

Torsdag kväll

Sitter i soffan och slösurfar lite. Maken är förkyld/allergisk/allmänt slutkörd och ligger bredvid mig i soffan och har ojat sig en aning. Han kollar på något program på National Geographic om någon fängelserymning. Eller... kollar och kollar... Han snarkar, så det är väl kanske inte så mycket med tittandet, men jag orkar inte byta. :)

Jag har gjort en sats med makroner från Panduro nu och de blev rätt OK. Lite mer kompakta än de jag gjort själv från scratch, men som sagt helt klart ätbara. Jag färgade dem blå denna gång.

De var lite väl länge inne i ugnen. Enligt deras instruktioner skulle kakorna vara inne i ugnen 20-25 minuter. Om jag jämför det med det recept jag använt mig av tidigare (Leilas makroner) så skulle de vara inne i ugnen 12 minuter. Lite väl stor skillnad. Jag misstänkte att det skulle vara lite väl lång tid så jag hade dem inne i ugnen i 16 minuter. Även det var egentligen för mycket, de blev lite missfärgade, som ni kan se här nedan.



Främsta anledningen till att jag köpte den här mixen var att jag ville se lite hur tjock smeten ska vara. Jag tycker att de jag gjort från scratch varit lite väl rinniga och svåra att spritsa ut på plåten. Nu har det dock blivit klart bättre när jag har min silikonmakronplatta. :-)

torsdag 4 juli 2013

Rätt imponerad

Jag fick testa Vanish fläckborttagningsmedel nu via Buzzador. Med i paketet följde en vit tyglapp med en enda instruktion - smutsa ner och tvätta.

Jag gjorde mitt bästa. Rosevin, rött vin, gräs, teriyakisås, olivolja (syns inte på bilden, men det är nere till vänster) och kaffe. Dessutom fick det ligga och gotta till sig i ett par dagar eftersom jag hade mindre tid över än jag tänkt.

Resultatet?


Ja, jag ser då ingen fläck alls. Bra jobbat!


Jag förbehandlade med Oxi Action Gel (särskrivningen är inte min) och gnuggade in medlet som det stod i instruktionerna. Sedan slängde jag in den medföljande tvättbollen med medlet. Dessutom lade jag i lite Oxi Action Crystal white för att hjälpa fläckborttagandet på traven, precis som jag skulle ha gjort vid vilken tvätt som helst.

Jag använder i vanliga fall Galltvål, men efter det här kan jag tänka mig att ha Vanish hemma också.

Det blir dock ett extratest av medlet nu ikväll. När Maken kom hem hade han en bläckfläck på sin vita skjorta efter att ha gått omkring med en trasig bläckpenna i fickan. Den är i maskinen nu, förbehandlad som tidigare.

Tillägg: Jodå, som jag skrivit i kommentar här nedanför - skjortan blev fläckfri så vitt jag kan se. Bra jobbat!

Logoped och sushi

Pojkarna hade återbesök hos logopeden idag och de verkar ha gjort framsteg under våren. Vi ska dit om en vecka för ett besök till innan hon går på semester. Sedan ska vi även hålla kvar kontakten för att kolla hur deras språkutveckling framskrider.

Efter detta åkte vi till Bromma Blocks. Igen. Vi behövde köpa mat till undulaterna och passade på att äta lunch samtidigt. Det blev sushi till P2 och mig igen, medan P1 ville ha wokade nudlar istället.

Jag gick in på Panduro och köpte makronmix - sorry A1, det blir ännu mer makronprat - och vi testade dem när vi kom hem. Det var en bra mix och kakorna håller ihop mycket fint. Jag färgade dem blå den här gången. Bilder kommer senare...

Sedan vi kom hem har pojkarna färglagt ett gäng vykort som vi tog med oss från Bromma Blocks.   De är rätt bra på att hålla sig inom linjerna, men sedan vet jag inte om det innebär att de är bra på att rita eller inte... P1 är dock lite mer kreativ än P2, han ritade dit extra saker på bilden. :)

Nu är det strax dags för middag. Jag hittade kassler i kylen, så det är vad det kommer att bli. Hmm... Undrar om vi har ananas hemma...

onsdag 3 juli 2013

Utflyktsdag




Idag blir det idel utgång. Först åker vi till Vasaparken och sedan möter vi upp Maken för att åka till Heron city. Dumma mej 2 ska ses. :-)



måndag 1 juli 2013

P2 var hos tandläkaren idag och lagade ett andra hål. Han var kanonduktig och rörde inte en fena när han satt i stolen. Som belöning blev det sushi till lunch och en stunds lekande på Bromma Blocks.

Han valde tröja idag, vi kan ju säga att den passar honom väl:


...för gissa om han är kaxig just nu...?

När vi kom hem cyklade P1 iväg med en gång. Han ville bort till förskolan och berätta om helgen.

Efter en stund kom han hem och ville ha presenten han köpt i Småland. Han köpte två ringar där nere i BFA:s biståndsshop, en till sig och en till grannflickan, D. Han gick bort för att ge den till henne, men hon var inte hemma.

En kompis till P2 kom förbi och det gjorde hans dag. Pappan tänkte egentligen bara kolla om någon dag passade bra som lekdag, men P2 och kompisen drog iväg direkt. Bara att bestämma tid för att hämta hem honom. :-)