fredag 31 maj 2013

Helg!

Har precis vinkat av två elever som valt just denna vecka att plugga in ALLT som de skulle gjort under detta läsår under denna sista ordinarie lektionsvecka. Tjo. Ho.

Glädjande är dock alla betyg som blivit klara denna vecka. Jag är djupt stolt över eleverna.

Men. Nu är det helg och vi ska till Ikea för att handla garderober. Vad ska ni göra?



Nya möjligheter.

Jag trivs med mitt jobb. Gillar eleverna. Diggar kollegorna stenhårt. Därför är det synd att jag inte har möjlighet att vara kvar efter juni p g a sammanslagning och lärare som arbetat längre än jag. Därför är det tur att intervjun jag var på förra veckan gav frukt.

Under nästa år arbetar jag på komvux. Jag är glad över att allt ordnat sig innan sommarlovet, samtidigt som jag är deppig över att lämna min nuvarande skola. Men - jag ska tillbaka! :-)



#31: Four things




...och lite tillbehör till de fyra gubbarna i P1:s båt. :-) Jag gillar gangsterriddaren med vit hjälm, personligen. "Ya feel lucky - punk?"

#30: Tool(s)




Dator och penna. Behöver en lärare något annat?

#29: Kiss

Verkligen inte min bild - men en bra sådan. Från Jesus Christ Superstar på Göta Lejon:



#28: What you're doing now






Gör mig klar för sängen, sent omsider...

#27: Can't live without





torsdag 30 maj 2013

Höjden av tekniklycka...

Jag och Maken åkte precis förbi en man som åkte Segway på cykelbanan, samtidigt som han kollade sin iPhone.

Maken: "Att åka Segway och samtidigt kolla sin mail på iPhonen - det måste vara höjden av tekniklycka."



#26: Fave thing to do on Sunday




Picknick vid närmaste lekplatsen. Hink, spade och en fotboll. Och mina solstrålar, förstås.

onsdag 29 maj 2013

#25: Us




Jag och P1. Vi. På väg till nya fröken och förskoleklassen. Spännande!

tisdag 28 maj 2013

Hyfsat liten del av kakan...

Jag fick brev från Coop Nord idag. Min återbäring skulle betalas ut. Det började så bra med rubriken:


Wow-wow-wow! Vad ska jag köpa för alla pengar som jag får tillbaka...?

...

...

...

Inte mycket...



Dagar som gör att jag förstår varför jag är lärare...

När en elev som inte varit i närheten av att vara godkänd och som inte lämnat in något på ett halvår plötsligt får självförtroende och fixar tre betyg på två veckor.

När jag talar om för elever att deras nationella prov är jättebra och att deras chanser till ett högt betyg blivit mycket bättre.

När elever som inte kommit till skolan på länge sedan kommer till skolan, arbetar hårt *och* skriver bra på nationella provet.

Den känslan...

P2 blandar som han vill...

"April april dumma sill, jag kan lura dig vart jag... Skåne!"

Gissa om han hört "Maj maj måne" sista tiden...? :-)


måndag 27 maj 2013

Söndag - blandad kompott av känslor och händelser

Ah, nu ligger jag efter i fotoutmaningen. Det har inte blivit så mycket fotande - eller bloggande - under helgen, men jag hoppas att det blir ändring på det nu när det är en ny arbetsvecka.

Nu ikväll har jag varit iväg och veckohandlat. Givetvis hamnade jag i avstämning. Och givetvis blev det fel så jag fick packa upp alla varorna istället för att bara kontrollera fem varor. Men det var lugnt. Vad skulle jag göra liksom? Storma ut utan varor? Det är ju så att jag vill äta frukost i morgon bitti. :)

När jag kom hem började jag kolla på IKEA:s garderobsutbud. Maken har målat klart i gillestugan och nu är det dags att inreda. Vi tänkte ca tre meter garderob och sedan bioduken. Sedan har vi inte tänkt så mycket... Jo, jag har tänkt *färg*

Mors dag? Jo, som sagt. Jag fick sovmorgon. Och middagen bestod av thaimat från godaste stället i Spånga - Solhemskiosken. Det var bra, det också.

Igår uppmärksammades för tredje året Ofrivilligt barnlösas dag, dagen före Mors dag. Jag länkade till en notis om Ofrivilligt barnlösas dag och fick en kommentar på Facebook av en gammal kollega. Hen tyckte att man också skulle prata om barnfödartvång, att det är något man också håller tyst om. Jag svarade inte, blev lite fundersam över varför man ska ta upp att alla inte vill ha barn under en länk om människor som faktiskt vill - över allt annat - bli just föräldrar.

Jag - och Maken givetvis - har kämpat så ofantligt mycket för våra barn och älskar dem gränslöst, trots all klagan jag ibland kan häva ur mig. Jag ville bli mamma och det spelade egentligen ingen roll hur, det viktiga var slutresultatet. Jag såg mig själv - och gör det fortfarande till viss del - som ofrivilligt barnlös och jag tycker att det är en himla skillnad på att inte kunna få barn och inte vilja ha barn.

Sedan är det ju så att man inte ska tvingas in i ett fack eller en roll som man inte känner sig bekväm i. Jag har flera vänner som inte har barn och som inte vill ha barn. Jag hoppas att de inte får kommentarer som de inte vill ha.

Själv har jag under de år som vi var utan barn fått de mest skilda råd på hur vi ska lyckas, från hur vi ska ha sex till hur ofta (tack, för det var verkligen det som var vårt problem). Jag har fått lyssna på personer som pratar om hur de planerat när den bästa födelsedagen är för deras barn, för de blir ju gravida så fort och de kan passa in skolstart/sommarlov. Jag har fått höra att om vi nu ska adoptera, då är det bäst att välja ett östeuropeiskt land, så barnet är likt oss. Jag har, sedan vi fick vårt barnbesked, fått höra oräknerliga kommentarer om att jag ska få se att vi nu ska få riktiga barn, för man blir ju alltid gravid när man adopterat.

Faktum kvarstår. Jag är mamma. Till två underbara pojkar - om än något trotsiga. De är så sjukt lika mig och Maken. De är verkligen riktiga. De är mina barn och nåde den som säger något annat.

Så. Nu ska jag sova. Var bara tvungen att skriva av mig lite.

Älskade P2

söndag 26 maj 2013

Inget Mors dag-firande ännu, men väl sovmorgon - tack vare våra iPads - och parkhäng. För första gången i år har vi dessutom med spadar och annat kul för sandlådan.

Förhoppningsvis kommer pojkarna att hålla sams en stund. Eller inte. :-)



fredag 24 maj 2013

#24: Go

Här kör jag helt sonika den svenska varianten...








Yummy!

Fredagsmys

Kanske inte det barnen tänkt sig - de är nog mer inne på popcorn & glass - men precis det jag tänkt på. Rabarberkaka. Jag hittade den här och det finns jättemånga andra intressanta rabarberrecept också.

Jag gjorde precis som det stod - A1, visst är det ungefär som din ljuvliga äppelkaka tillagas? - men jag hittade inget vanligt mjöl så jag tog dinkelmjöl istället. Eller ja, jag var lat. Det finns vanligt mjöl i matkällaren men jag orkade inte gå ner och hämta. :-)



Planering...

Har precis hintat till Maken att det är Mors dag på söndag med hjälp av Plantagen. Bättre en gång för mycket än en gång för lite... :)

torsdag 23 maj 2013

#23: PJs







Brandmän & spindelmän. Nu sussar de gott.

Mjukglass, någon?




Smartson håller på att leta efter testpiloter till Arla kökets nya mjukglass. 2000 personer ska få testa. Jag anmälde mitt intresse, det låter gott. :-)

Om någon nu undrade...

...så däckade jag fullständigt när barnen somnade igår. Jag somnade nog innan P2. Vaknade när Maken gick upp och lade sig vid midnatt.

Jag började ta allergitabletter igår igen efter några dagars uppehåll och uppenbarligen var det ett tillräckligt långt uppehåll för att jag skulle få alla biverkningar igen...

onsdag 22 maj 2013

#22: Change




Jag brås på min faster i mångt och mycket. Vill nog tro att jag fått både historieintresse och läslust från henne. Och givetvis förmågan att ha en massa växelpengar i jackfickan...

Vardagsmotion

Styrelsemöte igår kväll. Det duggade när jag gick iväg och satte därför på mig jacka. När jag gick hem två timmar senare var det uppehåll.

När jag var vid grannhuset insåg jag att jag gått iväg utan jacka. Tänkte först strunta i det och hämta den idag, men sedan insåg jag att min plånbok med busskort låg i den.

Bara att bita i det sura äpplet och gå tillbaka för att hämta jackan. Gick dock först in och lämnade datorn - onödigt att bära för mycket.

Tja, vardagsmotion är viktig - som Syster I säger. :-)





tisdag 21 maj 2013

#21: I care about this...





Ja, inte nödvändigtvis badkaret, men han som är i - han bryr jag mig om. Älskar t o m. :-)

Jag fick en fin bukett när P1 kom hem...




Han hade tydligen sparat den sedan de gick från förskolan runt 15.00... :-)

Gullunge. Igår rymdskepp och idag blommor. Han vet hur han ska bearbeta sin mamma. :-)

Hedersbetygelse av första rang:

Mami, jag gör ett rymdskepp till dig.


Återkommer när alla legobitar är hittade...



måndag 20 maj 2013

På väg...

... dock lite senare än vad jag tänkt mig. När jag var på gång ut ur skolan träffade jag nämligen min biträdande rektor som frågade om jag var intresserad av ett vikariat på ett annat program, med mina ämnen och ett annat - som jag i o f s har undervisat i under flera år men inte har formell behörighet i. Han skulle nämna mig för biträdande på det programmet. Åh, det vore så bra! Och vem vet, kanske jag kan komma tillbaka till "mitt" arbetslag om ett år eller två... :)

Men nu: Intervju. Och jag ska vara så jäkla bra!

Knubbiga fingrar...

Tea, jag råkade klicka på "radera kommentar" istället för "publicera kommentar". :-(

Men visst, som du skrev (har kvar det i ett mail:
Finns ingen logik i barns sömn :D



Sovmorgon...

Kan någon vara vänlig och tala om för mig hur barnen automatiskt vet när de ska till förskolan och när de ska vara hemma?!

När det är förskoledag får jag i det närmaste dra upp dem ur sängen, de vill inte gå upp.

När det är helg är de uppe hur tidigt som helst och ber om att få spela på iPaden. Helst slåss de lite också, så att föräldrarna verkligen kommer upp.

Idag är förskolan stängd. Jag hoppades givetvis på att de ändå skulle vara inne på "förskoletid" -
och ta sovmorgon...

Trodde någon på det? Förutom jag då? Halv sju studsar P1 i sängen (studsar?! Han är för pigg för sitt eget bästa) och ber om iPaden. Han fick den.

P2 kom och ville ha min telefon och jag kontrade med lite mystid och försök att få honom att slumra till igen. Det funkade inte och han fick min telefon.

Jag kunde dock slumra till kl 8, det var lugnt och skönt. Till stor del p g a att de mumsade på godispåsarna som de fick på kalaset igår och som jag inte tagit från dem..

Nu är farfar hos dem och jag är nästan på jobbet.



#20: Light





söndag 19 maj 2013

Kvällens middag...

Veckans matkasse från Lina innehöll en del couscous och marockanska smaker. Jag är inte ett jättefan av couscous, personligen tycker jag att bulgur är godare. Det här var dock en riktigt bra kryddblandning tycker både jag och Maken. Inga extra tillsatser heller, så vitt jag kan se. God!

Synd bara att Pusselbitarna inte höll med oss. De har ätit ganska dåligt hela veckan. Idag beror det i o f s mestadels på att de varit på kalas och ätit en massa godsaker. :)

Middagen såg för övrigt ut så här:



Trädgården, söndag kväll maj 2013


I år har vi inte bara en, utan två jordgubbsplantor med röda blommor. Undrar om de kommer att ta över hela jordgubbslandet...?

Är det egentligen vanligt med röda blommor så här, eller är det bara en bonus?

Rabarbern växer som bara den. När A1 var här som hastigast igår fick hon med sig lite. Nästa helg ska jag göra någon med den också.



Fråga: Vad för slags träd är detta till vänster? Jag misstänker att det är ett körsbärsträd, men är inte helt säker på det. Det vore i så fall både toppen och botten. 

Toppen p g a att jag velat ha ett körsbärsträd länge nu. Botten p g a vi i så fall måste gräva upp det och plantera på annan plats i trädgården. Det står nämligen mitt i den rabatt som ska bli terass nästa år...

Det är en del saker som ska grävas upp till nästa år. Jag har ett gäng jättevallmo som ska räddas. Dessutom finns det några pioner och aklejor där som förtjänar ett bättre öde.


Det där vita som anas på plommongrenen? Jag trodde att det var en blomma och tänkte kolla närmare på den. Om du gör det så borde du se vad jag såg - det är en vit spindel. Shit, så högt jag hoppade...


Så, these are a few of my favorite things... :)

#19: My favorite view




Alltid.

Eurovision 2013

4 kvinnor minns jag från ikväll, om än inte alla med namn. Petra Mede - fantastisk. Sarah Dawn Finer - ljuvlig. Danmarks sångerska - bäst. Finlands sångerska - coolast.

Bubblare: Italiens egen Timbuktu.

Barnen slocknade någon gång efter fjärde-femte låten sådär. P1 höll ut lite längre, men sedan somnade han också.

Jag förväntar mig inga topplaceringar för Sverige. Jag är inte ens säker på att jag kommer att orka hålla mig vaken. Det jag är mest oroad över nu är att digitalboxens hårddisk är full och att programmet ev bara tar slut när det tar slut - vi pausade ju lite...

Jaja... Heja Danmark!



lördag 18 maj 2013

#18: Want

Basic:


Alltid glass. Alltid.

Saker man kan hitta på på en lördag...

Åka med världens bästa A1 till färgaffären. På vägen till nyss nämnda färgaffär kan man gå in på Statoil för första gången på länge och köpa en bagel till frukost.

Klockan 13 ska P2 ha sin första tennislekislektion. M a o har jag lite bråttom hem, men det borde funka.

#17: Season

Jag glömde! Här kommer den - sommaren:




fredag 17 maj 2013

Kladdkaka utan ägg




Jag var otroligt sugen på choklad när jag kom hem med P1 och utlovade kladdkaka. Dock insåg jag snabbt att något saknades - ägg. Efter en snabb googling hittade jag ett recept som verkade bra:
En mycket god och lättlagad kladdkaka utan ägg.
Ca. 10 portioner
45-50 min
Ugn: 150 grader
2 dl socker
50 gram smält smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 krm salt
1 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
Tillagning
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
Vispa socker & smält smör poröst med 1 msk mjölk. Blanda de torra ingredienserna & tillsätt dessa växelvis med resten av mjölken. Vispa i minst 2 min.
Häll i smord & ev. bröad form.

Grädda mitt i ugnen i ca. 35-40 min. Låt svalna! 
Serveringstips:
Färska bär, grädde, eller glass (eller alltihop).

Hur den smakade? Riktigt bra, men jag föredrar nog *med* ägg...

Är det helg snart...?

Det har varit mycket den här veckan. Kulmen var i onsdags när jag åkte iväg med båda pojkarna till tandläkaren igår. Buss, pendeltåg, buss, promenad, tandläkaren, promenad, fika, korv, buss, pendeltåg, buss, promenad, fotbollsträning, promenad hem.

P2 gillade fotbollsträningen. Till slut. Han sade hela eftermiddagen att han inte ville spela fotboll, för han ville inte förlora. Jag förklarade för honom att det är en lagsport och att alla fick hjälpas åt för att inte förlora. Han köpte det slutligen.

På bussen hem mot pendeltåget, mellan Solna och Sundbyberg, somnade P2. Jag fick bära av honom ur bussen, bära till tåget och bära tåget. När vi kom till Spånga lyckades jag väcka honom så han åtminstone kunde gå själv en stund.

Fotbollsträningen gick bra, eller... Jo, det gjorde den. Han var med och sprang och var inte orolig över att han inte känner någon i laget.

Om de var trötta när de kom hem? Gissa tre gånger...

Igår firades Förskolans dag på pojkarnas förskola med fika. Det skulle börja kl 15. När jag kom dit strax innan 16 var nästan alla föräldrar klara med fikandet och gick. Så mycket för lite kontaktknytande... Vi gick till lekparken när Maken kom också och där var några barn och deras föräldrar, så vi pratade lite där.

Till slut kom vi hem och kunde fixa mat och pyssla lite allmänt hemma. Pojkarna sprang ut och lekte efter maten och jag kunde få sitta lite själv och ta det lugnt. Skönt.

Och ja, nu är det fredag. Skönt att det är helg!

Intervju!

Perfekt början på dagen. Jag blev kallad på jobbintervju! :-)

*happy dance*



torsdag 16 maj 2013

#16: Mailbox


Bonus: Vår riktigt hemska gräsmatta efter dräneringsarbetet...

onsdag 15 maj 2013

#15: 7 o'clock

Lyckades glömma bort båda chanserna att göra något kl 7 idag, så det här blir en nödlösning...

Källa: Google. :)


Allvarligt talat...?

Det här är inte OK någonstans. Jag läste om det här igår på En blommig tekopp, och bilderna som AB visar upp är inte direkt de värsta. Unisex? Visst, om mannen ska vara uppklädd och kvinnan vara avklädd...

Det bästa med att en del av klassen skriver nationella prov i matte idag?

Lätt svar: Frukosten som även lärarna kan ta av. :)

Onsdagsrännande

Det är jag som ska ta med P2 till tandläkaren i morgon. Oh joy. Dessutom måste jag ha med P1 eftersom Maken inte hinner hem till vanlig hämtning. Mina busstider ser ut så här: 12.32-13.20, 14.07-14.38. Jag lär alltså vara på resande fot i morgon...


På väg hem blir det dessutom ett extra stressmoment eftersom P2 spelar fotboll 17.30. Vi måste åka från Solna senast 16.30 för att hinna i tid. Hoppas att tandläkaren inte tar mer än en halvtimme på sig, pojkarna skulle behöva äta innan fotbollen...



tisdag 14 maj 2013

Paket från Loppi...

När jag kom hem idag hittade jag en avi med ett paket som skulle hämtas ut. Kunde inte komma på att det var något som jag beställt, men åkte ner och hämtade det nu ikväll. Det visade sig vara en blogbag/-paket från Loppi. Innehållet var blandat:

  • Två barbecuesåser från Coop - som i alla fall Maken kommer att uppskatta, chipotle och hickory är lite för rökiga för mig. 
  • En "medelhavsinspirerad ost" - läs: variant av fetaost - från Apertina/Arla. Den här ser jag verkligen fram emot att testa. Den behöver inte stå i kylskåpet, så den kan stå hemma i skafferiet, tas med till picknick eller finnas tillgänglig i sommarstugan/husvagnen/båten
  • Duschkräm från Barnängen som är en kombination av duschkräm och lotion - som jag i alla fall kan säga luktar gott, har inte hunnit testa den ännu.
  • Ett ritset från Stena Line, feat. Nicke Nyfiken. Ett häfte och en liten kartong kritor.
  • Dessutom följde det med en receptsamling och länk till en receptapp från Milda med "säsongens bästa bakning". Den ser riktigt bra ut, har bläddrat genom den som hastigast. Jag gillar appar som tänker till lite extra, man behöver inte peta på skärmen med smutsiga fingrar utan bara sväva över skärmen. Dessutom kan man få recepten upplästa. Enklare recept, som chokladbollar, blandas med lite svårare som New York cheesecake (yum). Jag gillade även att det fann recept på både en enkel kladdkaka och en lyxigare variant som man kan göra någon gång då och då. 
  • Slutlligen fick jag även en produktcheck på 50 kr från Arla/Apertina som ska tävlas ut bland mina läsare. Så vad säger ni? Lämna en kommentar, så är ni med i utlottandet! Jag tänkte lotta ut den på söndag...

P2 drar loss bilderna till memoryspelet
Pojkarna slängde sig över Nicke Nyfiken-häftet direkt. Jag delade upp det, så P2 fick fixa med memory-spelet som fanns i mitten av häftet...

... medan P1 slängde sig över kritorna och började rita. Det var små matteuppgifter som bestämde vilka färger som skulle användas. Det tyckte han var kul. Som han sade: Det är matte. Jag gillar matte.
P1 räknar och färglägger.
Sedan gick jag ut ur köket, där de satt. Efter en stund, när jag kom tillbaka, hade de bytt med varandra och P1 satt med memoryspelet. Det är en sådan sak som de verkligen kan spela med varandra, vi får se om de gör om det.
Det är nog ganska lagom att gå igenom ett sådant häfte när man åker med Stena Line tillsammans med barn. Vi får se om man delar ut sådana i sommar när vi kommer att åka med deras båt till Danmark, eller om man kan köpa dem i shopen.

För övrigt...

...har jag nog kommit på att det är dags att se om Sopranos nu. Av flera anledningar. 

För det första är det en riktigt bra serie, endast slagen av Vita huset i min värld. Bra skådespelare och tillräckligt realistisk för mig.

För det andra är Steven van Zandt med. För mig - och större delen av världen - är han ju Little Steven - en stor del av The E Street band. För Maken är han alltid "den där killen från Sopranos". Jag blev positivt överraskad när jag upptäckte att killen hade skådespelartalang också. I alla fall för en viss sorts roll. Han är ju lite likadan i Lillyhammer... :)



För det tredje är ett av de bästa TV-avsnitten jag vet från Sopranos, "Pine Barrens", i mitten av säsong 3. Jag hade för mig att van Zandt var med  i en större del av avsnittet, men det verkar inte vara så. Perfekt blandning av allvar och humor.



Tony Soprano: [over the phone] It's a bad connection so I'm gonna talk fast! The guy you're looking for is an ex-commando! He killed sixteen Chechen rebels single-handed!
Paulie 'Walnuts' Gualtieri: Get the fuck outta here.
Tony Soprano: Yeah. Nice, huh? He was with the Interior Ministry. Guy's like a Russian green beret. He can not come back and tell this story. You understand?
[hangs up]
Paulie 'Walnuts' Gualtieri: You're not gonna believe this. He killed sixteen Czechoslovakians. Guy was an interior decorator.
Christopher Moltisanti: His house looked like shit.

#14: Need


Det är egentligen två behov som symboliseras här. Behov av batteri till datorn - och behov av lunch till mig. Hmm.. Två sorters näringsbehov. :)

Och så börjar vårt liv som föräldrar till barn som sportar och därmed behöver skjuts...

Den här veckan är ganska körig. Igår spelade P1 fotboll. Idag spelar han tennis för första gången. I morgon spelar P2 fotboll. Dessutom ska han till tandläkaren först, dit man också behöver skjuts... Torsdag verkar vara ledig. :) På fredag ska P1 spela tennis ännu en gång. På lördag ska P2 testa tennis för första gången.

Fotbollen kan vi cykla till, det är i närheten. Tennisen behöver vi dock ha bil till. Nu har vi därför reviderat hämtningsschemat på förskolan. Maken, som oftast har bilen till jobbet, får hämta P1 de dagar han ska spela tennis.

Finns det någon dag för slutkörda föräldrar...?

måndag 13 maj 2013

Film: Wanted

Tjejen med den låååånga underarmen...
En elev lånade ut Wanted till mig för en halv evighet sedan och nu kände jag att jag inte längre kunde ha den hos mig, hen måste få tillbaka den. Maken gick och lade sig för en stund och uttryckte sin förtjusning över att jag "äntligen kollade på action". Say what?! Jag kollar gärna på action, det är psykologisk thriller och skräck jag inte vill se.

Det jag inte gillar är att kolla på film själv. Jag vill gärna att någon är med och ser film med mig, för att jag ska ha någon att prata om filmen med sedan. Jag får helt enkelt ta och prata med eleven i morgon. :)

Will McAvoy spelar en allmänt misslyckad kille som har ett trist jobb och hans tjej är otrogen med hans bäste vän. Helt plötsligt dyker en snygg, cool brud - Angelina Jolie, fullklottrad med tatueringar - upp och säger att hans pappa - som försvann när han var nyfödd - är död och att han kan få hämnas dennes död. Om han går med på att tränas upp för att hämnas? Är påven katolik?

Den var OK, men ingen wow-faktor. Han är ganska cool och tydligen gjorde han många stunts själv.


#13: Sunset

Från vårt badrumsfönster, mitt i läggning. Close enough.