lördag 31 december 2011

Snart 2012...

I år blev det ostbricka och Chapel Hill som vakar in tolvslaget hos oss. Gott.


In fact det godaste alkoholfria vinet jag druckit (ok, ett av få)

Nu tar vi och ringer ut det gamla och in det nya. Gott nytt 2012 - sista inlägget för i år. I morgon blir det nog förmodligen Göteborg - om det inte blir snöstorm...

TV-serie


Förresten, det började en ny polis-/privatspanarserie på SVT i torsdags. Bara tre avsnitt, men det finns tydligen sex st inspelade. Jag tyckte att jag kände igen killen i huvudrollen, men kunde inte riktigt placera honom. När jag hörde hans namn insåg jag varför. Jason Isaacs. Jag är helt enkelt mer van vid att se honom som Lucius Malfoy. :)

Samma sak när han spelade en frilansjournalist, tillfälligt placerad på Västbanken (?)  i Vita huset. Jag satt hela tiden och sa att jag kände igen honom, men icke. Inte förrän jag kollade på IMDB vem som spelade journalisten i det avsnittet slog det mig.

Jag gillade serien i alla fall. :)

Sista tårtan för i år...

Faster fyllde år idag och firade tyvärr med en ordentlig förkylning, misstänkt likt den Maken led av i början av veckan... Vi samarbetade och gjorde en tårta, d v s hon gjorde tårtbotten och fyllningen medan jag var med och kladdade med garneringen. God var den i alla fall!

fredag 30 december 2011

Sjukdom i slutet av året... Men vilket år!

Jag hoppas att detta inte är typiskt för år 2012. P1 blev mycket riktigt sjuk och resan till Göteborg ställdes in. :-( Han har med största sannolikhet feber. Eftersom han blåvägrade att stoppa in febertermometern i munnen (ja, det var en avsedd för munnen...) kan jag inte säga det definitivt, men han känns som en kamin. Han har spelat mycket Nintendo och myst hemma i pyjamasen idag

Dagen har istället tillbringats hemma för Maken och Pusselbitarna. Jag passade däremot på att åka in till stan och gå lite på Torp, själv. Mina fynd blev en massa julgranskulor att ha till nästa år, en ny BH, ett linne (båda till mig) och ett par byxor till P1, allt för halva priset. Dessutom hann jag handla på Maxi och gå runt lite i en del andra affärer, allt på strax över två timmar. Jag är imponerad av mig själv. :)

Dagen avslutades hemma hos syster I där jag fick kaffe och goda struvor, innan jag åkte hem. Sammanlagt var jag nog borta i fem timmar, skönt att komma iväg lite. Pojkarna somnade tidigt ikväll, något som vi förmodligen får tillbaka tidigt i morgon bitti. Jag och Maken sitter uppe och kollar på Braveheart och minns semestern vi hade i Skottland när vi bland annat var i Sterling. Jag bloggar samtidigt och Maken spelar på P1:s Nintendo. Katten Kiwi ligger här bredvid mig. Mys.

I morgon är det den sista dagen för 2011. Ett år som har gett oss så otroligt mycket. Vi har fått åka tvärs över hela jorden och hämta hem våra två underbara Pusselbitar. Första halvan av året gick åt att shoppa, förbereda, planera och drömma om hur livet skulle bli. Andra halvan av året har gått åt till att vara mamma. Och jag måste erkänna att det inte varit en dans på rosor precis.

Att få ansvar för två underbara barn har varit helt underbart - och riktigt, riktigt jobbigt emellanåt. Alla rosa moln som jag drömde fram innan vi åkte - de sprang och gömde sig första veckan. Nu börjar de krypa fram så smått igen. Nu vet jag att vi är en familj. Nu flyter vårt liv riktigt bra. Fortfarande känns det konstigt att veta att det sover två små människor i rummet bredvid, men vi vänjer oss mer och mer.

Jag önskar alla att få uppleva samma sak, hur det än blir av. I det här fallet är det målet som är det viktiga, vägen dit spelar ingen som helst roll. :) Under den senaste tiden har jag inte kommenterat så mycket på andra bloggar, även om jag läst så gott som varje dag. Jag har sett en del positiva besked och är mycket glad över dem. Förhoppningsvis kommer det många, många fler under 2012, helst så snart som möjligt.

I morgon kommer jag att skriva, men passar på att redan nu önska alla ett riktigt gott nytt 2012! Jag hoppas att alla era önskningar för det nya året kommer att infrias. Själv hoppas jag på dagisplatser, ett bra jobb - och att minst 10 kilo försvinner...

torsdag 29 december 2011

Ännu en dag.

Lite bättre väder idag och idag har vi t o m varit ute lite. Pojkarna behövde springa av sig en stund. Meningen var att vi skulle gå ner till den lilla älven en bit härifrån och titta på vattnet, men de orkade inte riktigt ända fram. Det blåste ganska bra, motvind dit och medvind hem. Bra tillfälle att lära P1 nya ord. :)

Jag köpte ett brädspel när vi var inne i stan i måndags, Se vad jag kan, och jag har spelat det med P1 igår och idag. Än så länge gillar han det. Det är bra frågor, hur många bokstäver ett ord har, vilken av fyra bilder som inte passar in, vad klockan är o s v.

Maken är bättre och i morgon planerar vi att åka till Göteborg och träffa en liten sötnos. :) Det vill säga, om P1 inte blir sjuk. Han var rätt under isen nu ikväll, han fick lite Alvedon och somnade ganska snart.

onsdag 28 december 2011

Mormors katter...

Pusselbitarna har varit mycket uppmärksamma mot Mormors katter idag. Det har t ex serverats mycket mat i trappan till katt #1, Kompis:


Nu när pojkarna somnat har jag suttit och kliat katt #2, Kiwi, här i soffan ett tag. Vill liksom visa honom att alla i familjen inte är galningar som springer runt och jagar katter. :-)


Visst är han en sötnos?

I övrigt har det inte hänt så mycket idag. Vi har varit hemma hela dagen. Jo, jag har byggt ett gäng LEGO-modeller. :-)

tisdag 27 december 2011

27 december 2011

Vi kom hem till mamma igår och resan gick bra. Nu har jag upptäckt internetdelningen med min telefon, så det blir lite snabbare uppkoppling än med hennes dator. :)

Idag åkte jag till stan tillsammans med P2 och mamma. Maken var hemma tillsammans med P1 och min faster. Maken är sjuk, nästan 39 grader, och ligger mest. Eventuellt blir det en sväng till stan i morgon också, men då kanske jag har med båda barnen för att ge honom en chans att friskna till lite. 

Det har blivit en del julklappar för de små också. Julafton med oss och Farfar, juldagen med Faster och kusinerna. Annandagen, alltså igår, öppnade de paket från kusin S och från Mormor och idag fick de paket av kusinerna E och L. Det blir - minst - en sväng till med öppning, det kommer nog paket från tre-fem håll till. Eventuellt sker denna pakethappening på Nyårsafton. Då fyller nämligen min - otroligt pigga och vitala - faster 87 år och syskon och syskonbarn förväntas komma hit och fira. Det påminner mig om att jag måste hitta en present till åt henne. Svårt att köpa något till någon som har allt.

Nu ska jag gå upp och lägga mig hos mina pojkar. Mamma har senaste Läckberg-boken, men jag ar inte läst något idag. Det får bli i morgon istället. 

Pojkarna kommer nog att bygga LEGO i morgon. Och leka med roboten som de fick av S med familj. En klar hit, de älskar den. Roligast är att den skjuter små skumgummifrisbees ur bröstet. :)

måndag 26 december 2011

Mörker.

Framme om en och en halv timme ungefär. Varit på vägen sedan ett ungefär. Utomhus har det varit mörkt sedan tre. Givande resa. Verkligen.



söndag 25 december 2011

Lugn dag

Barnen spelar spel, farfar är hemma hos sig och tar hand om katten en stund innan han kommer hit igen. Och Maken? Han ligger och vilar.

Ni vet den där förkylningen som ofelbart dyker upp när man är ledig några dagar? Han åkte på den i går. Han blev inte så glad när jag påminde honom om att när jag åkte på den för ett tag sedan hade jag fortfarande ansvar för båda barnen och han drog till jobbet...

Om en stund kommer Svägerskan och Syskonbarnen och firar lite jul. Äta lite, öppna lite klappar.

Och i morgon bär det av mot Bästkusten! :-)



fredag 23 december 2011

*Snyft*

Något ovanlig uppesittarkväll i år. Vi sitter och tittar på dokumentärfilmen från Taiwan som vi var med i. Det räckte med att höra första meningen, sedan grät jag.

Det är faktiskt sant. Vi har barn nu. :-)



Eller...

...ska jag ändå inte åka till affären och köpa lite fler kulor till granen...? Lite sugen är jag. Vi får se i morgon förmiddag.



Så där...

Efter en mindre panik vid tre-tiden när jag ännu inte kunnat åka och handla det sista som behövdes inför matlagningen så är jag nu i hyfsad fas inför morgondagen.


Lite stressigt där - Middag, potatis till köttbullarna och kalvtunga (som jag älskar). Samtidigt var skinkan i ugnen. Multitasking som fan. :-)

Skinkan är griljerad (och provsmakad), tungan är kokt (och provsmakad) och köttbullarna är stekta.

Granen är också klädd. I o f s med en trasig fot - givetvis gick den sönder - men Maken har stagat upp den med stenar. Toppen är för hög tycker jag, eventuellt kommer jag att klippa av den. Annars måste jag säga att nedre halvan av granen är toksnygg!


Till höger anas även buren med våra undulater.



Smällkaramellerna har Pusselbitarna gjort på öppna förskolan.

I morgon kommer Farfar och firar jul och stannar till på måndag när vi åker till Mormor (om det inte blir snöoväder *yeah right*).

Jag har inte så där jättestarka julkänslor, mycket beroende på det här usla vädret. Det är väl bara att gilla läget - och titta på Pusselbitarna. :-)

En riktigt god jul önskas alla! Jag hoppas att ni får precis den jul ni vill ha. Själv vill jag gärna ha ett gäng paket, god mat och lugn & ro.

torsdag 22 december 2011

Julefrid hos Farfar

Även om bilden bedrar en aning...



På begäran...

Otroligt goda, de här. Som godis, ganska stabbiga. Eftersom jag inte är hemma idag hittar jag inte mitt originalrecept från Allt om Mat, men det här ser ut att vara ungefär samma sak.

Mandelmasseformar fyllda med nougat och nötkola
(ca 25 st)

Ingredienser
150 g sötmandel
2½ dl Dansukker Rörsocker Flor
1 äggvita

Fyllning:
100 g mjuk nougat

Kola:
200 g valfria nötter
1 dl vispgrädde
½ dl Dansukker Cane Syrup/ Rörsocker Sirap
½ dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade

Gör så här
Skålla, skala och mal mandeln. Blanda samman den malda mandeln med florsockret och äggvitan till en fast deg. Tryck ut degen i små folieformar som sätts på en plåt.

Grädda mitt i ugnen i 175° i cirka 12 minuter. Skär under tiden nougaten i lika många bitar som formarna är. Lägg en nougatbit i varje form direkt de kommer ut ur ugnen.

Blanda samman grädde, sirap och socker i en gryta och sjud tills smeten är fast. Rör om då och då. Blanda nötterna i kolan och fördela därefter nötkolan i formarna. Förvaras svalt.



(Källa: Matklubben.se)

Vart tar tiden vägen...?

Jag håller för närvarande på att dels planera julmiddagen, dels fixa de sista julklapparna och dels hjälpa Svärfar att ha julfina med gamla grannarna. Så ja, det är lite svårt att också hinna skriva här. Men jag kommer tillbaka, så fort jag hinner.


Jag och P1 klär Farfars gran. Vår gran står fortfarande ute i garaget, oklar. Har dock ingen större press på mig ang den, jag och pappa brukade alltid klä granen hemma den 23:de. :-)

måndag 19 december 2011

Förresten...

Vi (läs: jag) gjorde en snögubbe på baksidan av huset också. När Maken kom hem och skulle få se detta mästerverk fanns bara bottendelen kvar. Så ja. Det är tö.



Oj då...

Det är visst mycket nu, sista veckan före jul. Vem kunde ana... :) Jag ska lägga upp ett par bilder senare, alternativt i morgon - bland annat på pojkarnas första snölykta. De gillar snön, men är lätt skeptiska till slask. Precis som jag alltså. Synd bara att det är vad som kommer att bjudas denna första jul, om nu meteorologerna får rätt.

Jag kokade en sats vaniljkola till nu ikväll när pojkarna somnat sent omsider. Den var sjukt god, så det var lika bra att göra en till på en gång.

SAAB i konkurs. Jo, men det var väl väntat, även om jag inte riktigt ville tro det. Rätt sugande jul för de inblandade måste jag säga.

söndag 18 december 2011

Julshopping.

Själv. Lugn trots julhets. Just nu - kaffe och smörgås efter en intensiv timme. 'cause I'm worth it. :-)



Kul...

Googla frasen Let it snow - eller klicka på länken...

lördag 17 december 2011

Julshopping...

Lite Häggvik och lite Bromma Blocks. Och lite köer, förstås. Klar med julklapparna? Näppeligen. Det blir en sväng i morgon förmiddag också, tror jag.

När jag åkte hemifrån vid tiotiden var det lite snö och mycket regn. Nu är ration tvärtom. Konstigt det där, så fort snön kommer så kommer även julkänslorna. Nu låter det inte längre konstigt att spela jullåtar på Spotify.



fredag 16 december 2011

Dagens projekt, del 3...

Vaniljkola. Mums, ännu en gång. Jag strödde lite flingsalt ovanpå den utbredda smeten och det blev bra.

Samma recept som saffranskolan - minus saffran då. :-)



Dagens projekt, del 2...

Saffranskola. Gör den. Allvarligt talat, så himla god! Lite pilligt att snurra in dem i bakplåtspapper, men mumsiga och lagom sega.




Ca 50 st
100 g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker (hade inte, så jag tog en halv vaniljstång istället)
1 g saffran

Blanda smör, grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.

Koka utan lock tills smeten är 122-125 grader (jag hällde upp smeten när den var 120 grader) eller koka i 15-20 minuter och gör ett kulprov.

Blanda i saffran och häll sedan upp i form som är klädd med bakplåtspapper. Låt svalna och klipp/skär kolan i bitar och slå in i (bakplåts-)papper.

Receptet kommer från Julgodis för små och stora sockerbagare, skriven av Johanna Westman.

Dagens projekt, del 1...

Lakritskola. Hård. Glömde röra i smör innan jag hällde upp. Har dock en god lakritssmak, med havssalt ovanpå. Jag tog sönder den genom att krossa den med köttyxan...


Nu kokar jag vaniljkola. Min enda fundering just nu är om det går bra att använda upptinad grädde. Det borde inte spela någon roll, men man vet ju aldrig...

torsdag 15 december 2011

Movie night...

Jackpot...
När jag parkerade hos A1 igår insåg jag att jag behövde mynt för att stoppa i p-mätaren. Det finns inte många mätare i Sthlm-området som inte tar kort, men där har vi en! Jag stoppade i några mynt och tryckte på biljettknappen. Sedan gjorde jag vad jag alltid gjort när jag lägger i pengar i en mätare - kollar returluckan. Det är en liten tic som jag har. Oftast brukar det inte resultera i något, men i går... Det låg en sjuk mängd mynt i luckan. Till störst del enkronor, men det var mest överraskningen som var rolig.

Filmen var - som alltid - bra och sällskapet var suveränt. Vi åt en god linssoppa till middag och dessutom mumsiga vitlöksbröd. Trots A1:s tvekan drack jag julmust till. Gott!

I hallen, på väg hem, kunde jag inte låta bli att med ett leende kommentera mängden skor som står framme. Här hemma har jag numera fem par skor framme, Maken har haft en del kommentarer kring mängden skor jag har och jag har ställt bort de flesta. Nackdelen med det är förstås att jag inte använder så många par och t o m glömmer bort dem.






Så där...

Då har jag - och sisådär tre fjärdedelar av Stockholms befolkning - varit på Åhléns och fått lite rabatt. Träffade A1 som hastigast - innehållsrika tio minuter - och sedan körde jag ett ensamrace.

Nu bär det hemåt till - förhoppningsvis - sluttampen av nattandet.



Sammanträffande? Förmodligen.

Igår var jag hemma hos A1 för att äta middag och se på Love Actually. Vi minns inte om vi såg den tillsammans förra julen, men har ändå bestämt att det är en tradition att se den tillsammans. :-)

Idag läste jag att Colin Firth, detta praktexemplar till man, blivit vaxskulptur på Madame Tussaud's.


Ganska bra, tycker jag. Förutom lite plastig då *duh*.

...

Skoja inte att Lillemans tröja matchar honom idag. Trycket? Little body Big attitude...



Jomensåatte...

...just nu gör vi wienernougat och jag anses allmänt vara världens bästa mamma här hemma. Den utnämnelsen borde försvunna när jag - ännu en gång - berättar att vi inte ska äta upp godiset direkt...



tisdag 13 december 2011

Lucia 2011...

...var en höjdare. Första födelsedagen med barn var precis lika intensiv som jag misstänkte. Vi började dagen på Skansen tillsammans med A från Spira och hennes mamma. Tredje dagen i rad som de träffades, något som P1 i synnerhet var nöjd med. Den roligaste aktiviteten på Skansen var för övrigt att knuffa varandra tills någon ramlade. P1 vann. Varenda gång.

Vid ettiden var vi på Spira för att vara med på sångstunden. P2 somnade precis när vi kom fram och sov sedan tills det var dags att gå hem. Succé... P1 var med och sjöng, men var besviken över att han inte fick önska "Mormors lilla kråka" som han alltid gör - det var bara julsånger idag.

Efter förskolan åkte vi till Makens jobb och åkte hem med honom. En liten avstickare till Coop vid Bromma Blocks blev det, vi köpte smörgåstårta för att fira. Lite torr, men OK.

I Spånga stannade Maken i centrum och tog med sig barnen för att köpa en present åt mig. När de kom tillbaka började barnen prata om pepparkakor och blommor - trots att både Maken och jag sa till dem att man inte ska berätta vad presenter innehåller förrän mottagaren öppnat dem... :) Världens finaste blommor fick jag i alla fall - och ett kort som alla mina pojkar skrivit/ritat i.

Jag fick även ett presentkort på Guldfynd, ett kg kaffe och ett paket med diverse godsaker från Body shop. Nice! Pojkarna sa grattis (och inte bara happy birthday) och var med och sjöng lite av Ja må hon leva.

Mamma skickade ett paket med hjälp av syster I, det visade sig vara en grytlapp och en ugnsvante. Perfekt, jag behövde nya.

38 år. Oj. Det låter gammalt på något vis, men det känns inte så. Mamma var 38 när hon fick mig och jag var - nästan 38 när Pusselbitarna kom. Jag kan inte påstå att han har någon större åldersnoja. Ser fram emot att ha en stor 40-årsfest. :)

I morgon: Spira. På kvällen ska jag hem till A1 och se på Love actually. Tradition. :)

måndag 12 december 2011

Hmm...

Gillar inte sovmorgon längre. Hela dagen blev skum och ur fas. Dessutom var barnen småkinkiga, bråksugna och gnälliga. I morgon blir det tidig uppgång.

Jag hoppas att Maken väcker mig och säger grattis - även om det nu inte blir några paket förrän i morgon eftermiddag/kväll. :-(

Klockan 10 ska vi vara på Skansen och efter lunch ska vi till Spira för lussefirande. När de stänger vid tretiden ska vi möta Maken, handla god middag och åka hem.



Oj.

Sovmorgon till 09.30. Rekord. Nu: På väg till Spira.



söndag 11 december 2011

Resultat.

Trevligt sällskap och en hel del mat. Jag gjorde tre pajer i ugnen och en kall. Den kalla fick nog bäst betyg, ska lägga upp recept på den i morgon om jag hinner.

Kakbordet till kaffet var också uppskattat, i synnerhet oreo-kakorna som A1 gör till mig varje år. Fortsätt med det! Jag ska nog lägga upp det receptet också.




Systerdotter, jag insåg nu att jag inte svarat på ditt mail. Jag är så ledsen! Försöker ringa dig i morgon.

Lugn.







De verkar ha blivit bra. Sista plåten är inne nu, sedan sömn.

lördag 10 december 2011

Uppdatering...

Kladdigt. Sött. Hoppas bara att de jäser lite bättre nu när jag bakat ut dem. Hälften lussebullar, hälften snurrbullar med mandelmassa. Maken provsmakade degen och sade att barnen i alla fall kommer gilla dem. :)

Klantskalle... C'est moi.

Jag började baka lussebullar när Pusselbitarna somnat. Samtidigt ringde jag mamma för att småprata lite. Sedan lade jag på luren och blandade ihop allt i köksassistenten. När maskinen kört i ett par minuter inser jag att jag inte haft i socker. Panik.

Ringer mamma igen och frågar om det går bra att ha i sockret i efterhand och får ett jakande svar. Jag tackar och lägger på luren igen. Häller i sockret och sätter igång assistenten. Inser när allt blandats (igen) att jag har haft i för mycket socker. Istället för att titta på raden där mängden socker står (11/2 dl) tittar jag på raden ovanför där mängden mjölk står (5 dl). Ooops...

Ringer mamma igen och hon säger lugnt att "ja, det var ju mycket socker...". Sedan lägger hon till att bullarna blir söta och goda. Nu blev degen ganska lös, men jag häller i mer mjöl sedan när det är dags att kavla ut den.

Nobelmiddag

Nej, det blev inget stadshus för mig i år heller, men det känns riktigt bra att vara här hemma med Pusselbitarna och Maken.

Kronprinsessan är otroligt vacker - och väldigt gravid. Jag var nyfiken på hennes klänning och visst är den snygg.

Såg precis Tranströmer och kulturministern. Inte så snyggt att slänga fram sin iPhone under middagen kanske...

Idag har vi köpt de första julklapparna - givetvis till pojkarna. Tror nog att de kommer bli nöjda.

I morgon kommer en del släkt och vänner hit. Mao måste jag snart sätta igång med att baka bullar och laga pajer. Tänkte vänta med baket tills barnen somnat.

Nu: Nattning.



fredag 9 december 2011

Kakdags...

Dagens recept är alltså Kanelhjärtan - en personlig favorit. Hämtat ur Klassiska kakor på nytt vis av Mia Örn. Den verkar vara omöjlig att få tag i på nätet, jag tror att jag köpte mitt ex på förra stora rean, eventuellt på Coop Forum. Det ska bli ca 50-60 stycken.

240 g (4 dl) vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 krm salt
200 g smör - kylskåpskallt
1 dl florsocker (hade inte, så jag tog det närmaste jag hade - florrörsocker. Antar att det är samma sak)
Strösocker och kanel till garnering

Mät upp mjöl, potatismjöl och salt i en bunke. Tillsätt det kalla smöret i mindre bitar och finfördela det i mjölblandningen med fingertopparna. Nyp snabbt ihop till en deg och arbeta in florsockret. Det går bra att köra ihop allt i matberedare - vilket jag gjorde. Låt degen vila kallt i minst 30 minuter. Om den hinner bli alltför hård går det bra att knåda den på bakbordet tills den blir smidig igen.

Kavla ut degen till ca 2 mm tjocklek på mjölat bakbord (det gjorde inte jag, kavlade ut på bakplåtspapper istället). Ta ut hjärtan (eller något annat mått du gillar) och lägg kakorna med jämna mellanrum på bakplåtsklädda plåtar. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 6-7 minuter (jag hade dem inne i 6 minuter). Blanda under tiden lite strösocker och kanel. Strö detta över kakorna så fort de kommer ut ur ugnen. Låt svalna.

När jag gjorde kanelhjärtan senast så penslade jag först på ägg, sedan hällde jag på kanelsockret och gräddade dem. Då höll sig sockret bättre på kakorna, men det här blir nog bra också.

Dagens projekt...

Kanelhjärtan. Goda, både deg och färdig kaka.



torsdag 8 december 2011

Torsdag

Ännu en vecka med en ganska hårt arbetande Make. Han har inte hunnit hem innan barnen somnat de senaste kvällarna och det börjar kännas - skönt att det snart är helg!

I helgen blir det dock inte så mycket rast och vila. På söndag kommer vänner hit för advents-/luciafika. Det är ju nämligen så att jag snart fyller år... På lördag blir det handlande och bakande. Jag gillar att baka småkakor och saffransbröd och jag kommer nog att få min beskärda del av detta.

Idag bakade vi fler pepparkakor, men främst testade vi traktordelarna som systerdotter E skickade pojkarna. De ville egentligen sätta ihop den (eller äta den, oklart vilket) redan i kväll, men jag vill nog ha med mig Maken så vi är två som skyddar dem från varmt socker...

Jag och P1 var hos logopeden idag och det gick bra. Bara två besök kvar nu. Egentligen var det ett kvar, men hon lade till ett till i början av januari. Jag tycker att det är bra för honom och skulle gärna se att det fortsatte, men det kommer det nog inte att göra, tyvärr.

Egentligen skulle jag behöva åka till Stadium för att reklamera min jacka i morgon också, men är inte säker på att jag vill utsätta mig för att åka iväg med Pusselbitarna just nu. De har varit lite kinkiga idag och sedan jag kom hem från logopeden har jag inte kunnat gå längre än i nästa rum utan någon av dem. Då har de nämligen börjat skrika, slåss eller båda delar. Tjoho. Som sagt, skönt att det är helg snart.

Känner att jag blivit urusel på att kommentera hos alla bloggar jag läser - och det är en hel del. Det känns inte alls bra, och jag ska försöka bättra mig. Jag läser dock i alla fall alla inlägg via Google reader.

onsdag 7 december 2011

Psykologen...

Idag träffade jag och Maken psykologen som utvärderat P1. Hon gick genom den text hon skrivit om honom och den passade in väldigt bra på honom, tycker vi båda två.

Han låg på genomsnittet för det mesta, vilket vi tycker är riktigt roligt. På delen där han skulle göra enkla analyser på kort tid låg han t o m över genomsnittet! Språkligt hamnade han som svagpresterande, men med tanke på att han varit i Sverige i lite över sex månader - och jämförs med svenska barn - är både jag och Maken - och även psykologen för övrigt - imponerade.

I Taiwan gjordes samma typ av test och det har skett en stor förbättring sedan dess. Språkligt presterade han t o m bättre här efter sex månader. Kul!

Nu avvaktar vi och ser hur det funkar i förskola och skola. Måste nog säga att jag inte är så orolig. Jag tror att vi har en bra koll på honom och hur han ligger till. Gullungen.

Nä men...

Nu är det ju bara regn? Inte alls som jag hade tänkt mig. Bu.



Snö...

...och regn. Samtidigt. Mysigt. Skulle vara ännu bättre om regnet slutade.



tisdag 6 december 2011

Pysseldag

Vi har alltså bakat pepparkakor, dekorerat tidigare nämnda kakor och även ätit en del av dem. Dessutom har jag förberett en del fönsterfärgsmålningar som vi ska jobba med i morgon kväll.

Maken tog med dem ut på en kvällspromenad när jag gick på styrelsemöte. De gillar snö, enligt egen utsago. Undrar om detta håller i sig när det finns mer än lite puder på marken. Tror det, P1 pratar om att han vill åka skidor.

I morgon ska jag och Maken träffa psykologen för hennes utvärdering av P1. Sedan ska jag och Pusselbitarna in till stan och Spira. Var tvungen att boka om logopedbesöket, det blir på torsdag istället.

Nu har jag och Maken kollat på ett par avsnitt av MasterChef USA och lyssnar lite på julsånger innan det är dags att sova. Lugnt och skönt.

Tidig julklapp.




Pusselbitarna fick brev från en av sina kusiner idag. I detta låg en pepparkaksform. Så gulligt!

M.a.o. måste vi köpa mer pepparkaksdeg. Eller kanske göra en sats. Vi får se.

Dagens arbete...







Arbetet innebär främst att hålla Pusselbitarna från att äta *alla* pepparkakor... De kakor märkta med P ska självklart Papi ha. :-)

Måndag 5 december 2011...

Äntligen snö. Inte mycket, men just nu ligger det lite spridda skurar (pun intended, det är tydligen +2 ute) med vitt härute.

Det snöade på söder förut och pojkarna fick se det. P1:s reaktion? Oj...

Efter förskolan idag gick vi en hel del med A och hennes mamma. Bland annat gick vi förbi den stora granen nere vid Pontus by the sea ungefär - är det TV3-granen? Stor var den i alla fall och pojkarna vill ha en sådan hemma.


Jag lyckades komma över sjögrässallad, så min kväll var räddad. Lite starkare än vad jag riktigt gillade, men god ändå.

Dags att sova, i morgon blir det pepparkaksbakande!

söndag 4 december 2011

Skansen i ett par bilder - och lite text...




Järvar. Jag missade tyvärr att ta kort på vargen vi såg. Förmodligen var jag så chockad över att de facto se vargen...



Sälen som gjorde Pusselbitarna hänförda. De ville knappt gå därifrån.


Renarna.

Det blev en kort tur till Skansen idag, men vi hann med en del ändå. T ex köpa lotter och vinna de obligatoriska småvinsterna från "prisgrupp 3". Som tur var vann båda pojkarna samma saker, det var lite problem ett tag när P1 vann något före P2...

Vi dansade runt granen, jag och pusselbitarna. Lillen gav upp efter en låt, men jag och Storebror höll på ett tag.

Vi mötte A1 och hennes jättetrevliga mamma, tyvärr blev det en ganska kort träff. Det var ju simlekis på eftermiddagen, dessutom hade vi lyckats glömma en av ryggsäckarna med simkläder hemma.

Nu sover barnen och snart sover vi också. Just nu kollar vi på en eftersändning av På spåret... Nej, Slaget om Sverige. Hur kunde jag ta fel? Ett program om olika städer i Sverige som leds av Oldsberg/Hellberg? Så originellt...

Segare än knäck...

Bankomatkön utanför Skansen. Men vi fick i alla fall parkering vid Gröna Lund. :-)



På väg till Skansen!

Julmarknad, here we come! Första på ett par år utan någon snö - och första någonsin med Pusselbitarna! :-)

Middagen blev lyckad igår. Alla åt mycket och var nöjda.




Paellan innan ugnen. Glömde att fota den efter. Men god blev den!


Efterrätten. A1:s äppelkaka (som tydligen är hennes mors recept). Ska lägga upp detta recept också, ty denna är det godaste som finns!

lördag 3 december 2011

Förbereder middag.

Än så länge har jag:
... brynt kyckling.
... fräst lök och ris.
... blandat ihop allt i min största form.
... insett att min största form är för liten och ringt Svärfar för att be honom ta med sig Svärmors stora paellaform.

Räkorna är färdigrensade och nu är det dags för tomater och paprikor att tärnas.

Foto kommer senare, när stora formen kommit.

Barnen? De är med en något jetlagad Make och kollar in Disney juniors julkalender på datorn i källaren. Han ville hellre sova, men jag avstyrde det. Han får vila lite senare.


fredag 2 december 2011

Fredag kväll...

Kollar på sista avsnittet i den fjärde säsongen av Vita huset. Med tanke på allt som hände i nästsista avsnittet så tänker jag inte gå och lägga mig ännu. Jag måste även - ännu en gång - framhäva hur bra skådespelare Martin Sheen är och John Spencer var. Smärta. Eller förresten, alla skådespelare i den serien är bra.

Pojkarna hade lite svårt att somna i kväll, förmodligen eftersom Maken kommer hem i morgon och de längtar efter honom. Eller så beror det på att de somnade tidigt i går.

Jag har städat en del och satt igång diskmaskinen. Det är nog det jag kommer att göra innan jag går upp och lägger mig. Jag är trött, det kan ha att göra med att P1 sov hos mig hela natten och jag vaknade till några gånger.

Matinköp inför morgondagen

Idag kom barnens farfar hit för att hjälpa mig lite. Jag ville åka och handla inför middagen som ska fixas i morgon och han ställde upp. Min plan var att Pusselbitarna skulle somna i bilen på vägen till Bromma och därmed inte behöva gå med in i affären. Den lyckades. De åt typ tre portioner pasta med köttfärssås (ganska lite sås, mycket pasta) och var toktrötta när vi gick in i bilen.

I morgon ska jag göra paella á la Svärmor. Världens godaste om ni frågar mig. Och Maken. Och Svärfar. Och många andra. :) Receptet?

Paella (stor mängd, oklart för hur många. Minst sex personer i alla fall.)

2 st broiler (Svärmors formulering. Jag har köpt kycklingfiléer, -lår och -klubbor. Är dålig på att stycka)
Olja
4 gula lökar (hackade)
5 dl ris
1 l vatten
3 st hönsbuljongtärningar
1 1/2 g saffran
ca 3 tsk salt
vitpeppar
5 vitlöksklyftor
Saft från 6 citroner (3 1/2 dl)
1 pkt djupfrysta ärtor
3 paprikor
5 tomater
1 kg räkor
2 burkar champinjoner
Ev musslor

Stycka kycklingen i mindre delar och bryn dem långsamt i olja i en stekpanna. Ta upp kycklingen och fräs den hackade löken + riset i lite mer olja. Häll över lök och ris i en långpanna och bred ut riset över pannans botten.

Koka upp 1 l vatten tillsammans med buljongtärningarna och häll detta sedan i långpannan tillsammans med saffranet. Krydda med salt och peppar och pressade vitlöksklyftor. Häll i citronsaften - obs! måste vara 3 1/2 dl. Lägg sedan i kycklingen.

Ugnsvärme 200 grader. Låt stå cirka 40 minuter.

Under tiden:
Skär paprikor och tomater.
Rensa räkor

När riset är klart, häll över paprikor, tomater, räkor, ärtor (direkt från frysen) och champinjoner (musslor om du vill). Ät. Njut. Ät mer.

torsdag 1 december 2011

Torsdagens bravader

Idag fick Pusselbitarna - och givetvis även jag - besök av A och hennes mamma. Det var kul och barnen lekte bra ihop för det mesta. Pojkarna fick ett par utbrott men det berodde mest på mig. De tjafsade om vilken barntvkanal de skulle se på och jag löste det hela - genom att stänga av TV:n. Det var inte populärt. Alls.

Inför middagen fick jag höra upprepade gånger att pojkarna var mycket hungriga. Då trodde jag följaktligen att de skulle äta mycket, i synnerhet när jag köpte stekt ris som jag vet att de gillar. Nej då. P2 åt inget över huvud taget. P1 åt nästan en - för honom - normalportion, men inga mängder precis. Vid sängdags kom P2 på att kan inte ätit middag och blev ledsen. Till slut fick han en banan - och ett löfte om tidig frukost i morgon bitti. Han åt ganska mycket lunch, så de är ingen fara på taket.

En hel dag kvar tills Maken kommer hem. Vi ska nog klara av det här.

I morgon har jag planerat att åka och storhandla inför middagen vi ska ha på lördag. Med lite tur kommer jag också att kunna göra just detta, men då krävs det nog att Svärfar/Farfar följer med och drar vagnen. Med ännu mer tur så åker Svärfar med i bilen och barnen somnar på vägen till affären. På så vis sitter han kvar i bilen och kollar dem och jag kan få handla snabbt och i lugn och ro.

Just nu kollar jag återigen på Vita huset och kanske, kanske, kommer jag att kunna se klart säsong 4 innan Maken kommer hem. Det är fyra avsnitt kvar och om barnen somnar vid en ok tidpunkt i morgon så kanske... Det här är ett rätt bra avsnitt. Matthew Perry kommer in i serien (alldeles för kort tid) och Vita huset blir beskjutet (inget samband).

Jag har - och har haft - ont i huvudet och ska snart gå och lägga mig. Tänkte vänta på ett Skype-samtal med Maken, men tror att jag passar. Jag kan prata med honom i morgon förmiddag istället. Lägger mig och läser istället. Ska ta en dusch också, tror jag.

Men...

Tror du inte att de där jämrans gubbarna låg där i kväll också?!



Visst ja...

Barnen blev besatta av något nytt idag. Att göra julkort. Som deras mor är jag moraliskt tvungen att säga att de var jättefina och smakfulla. Jag kan dock ha beskrivit P2:s första försök som "skitfult" inför en annan förälder. Det är dock inget som jag känns vid. så beware, släkt och nära vänner. Årets julkort från oss kan vara en smula "over the top" och eventuellt ganska glittrigt... Men de gillade att göra korten!