fredag 29 juli 2011

Om dagarna...

Svampplockning, klappa katter, lösa konflikter, träffa barnens moster & morbror, träffa barnens morbror & moster (märk skillnaden) och kusiner, spela Bamse-spel, lösa konflikter, skrämma en av mormors katter till skogs (?), spela Bamse-spel, träffa kusin och bonuskusin från Gbg, åka till Liseberg, spela Bamse-spel, lösa konflikter, spela Bamse-spel, åka in till stan för att se festivalen. Nämnde jag lösa konflikter och spela Bamse-spel...?

Allt är bra. Lugnt och skönt och vi gör allt i ett sakta mak. Det verkar som vi ska hinna träffa en bloggvän innan vi åker hem och det är jättekul!

Täckningen är inte den bästa, så det blir inte mycket kommentarer. Jag försöker dock läsa allt ni skriver! :-)











söndag 24 juli 2011

Dagens skörd...

30 minuters promenad på vägen och i skogen gav resultat...






lördag 23 juli 2011

Lite taskigt väder, kanske...








Mellanlandning

Pizza Hut i Örebro. Barnmeny och ritpennor till Pusselbitarna. Bra. Solen skiner, ännu bättre. Varmt där vi sitter, ute.


Lyssnat på Mark Levengoods sommarprogram, nu är vi inne på Underbara Clara. Bra röster, intressanta personer.

Jag försöker uppdatera mig med vad som händer i Oslo. Kan fortfarande inte tro att det är sant.

Ofattbart

Jag gick och lade mig när de sa att sju var döda och när jag vaknade var över åttio döda. Fy faan. Att en enda person kan åsamka så mycket skada. Bara ofattbart. Mina tankar är med Norge. Jag ska krama om mina barn nu.



fredag 22 juli 2011

New York

Systerdotter P är där nu. Jag var riktigt avundsjuk, fram tills dess Maken visade mig väderprognosen för dem. 40 grader idag. Puh! Hoppas deras bussresa till Washington och Niagarafallen infaller nu...



Kvällen...




Vinet rekommenderas. Gott.

Lägg märke till alla bilar som tagits ut efter middagen. Det finns fler bilar än matrelaterade föremål här ute nu...

torsdag 21 juli 2011

Stolthet och fördom - The Opera

Jag läste på Kulturbloggen att Stolthet och fördom nu är en opera. Den ska spelas på Vadstena slott i slutet av juli och nästan hela augusti. Åh, den skulle jag vilja se. I och för sig började min fascination för Jane Austen när jag såg Colin Firth som mr Darcy för första gången, men den fortsatte när jag läste boken och de andra hon skrivit. 

Regn, regn, regn.

Trist, regnig, dag idag. Vi satt inne och pysslade med diverse saker. Min vana trogen sköt jag upp telegramskrivandet till idag och fick precis iväg kortet till 19.00-tömningen. Maken har suttit och fixat med foton till uppföljningsrapporten. Dessutom har han skrivit ett första utkast till just nämnda rapport.

Vi har jobbat med våra respektive projekt i skift medan barnen har lekt med tågbanan, målat i målarböcker, rivit sönder tågbanan, fått Mami att bygga upp den igen... Vi kan väl säga att de var en aning rastlösa på eftermiddagen. Då åkte vi iväg till Kista galleria för att köpa kort och framkalla bilder. Vi hade med oss en vagn och lånade ytterligare en där - går att låna bra och snygga vagnar på Kids 4 life. Idag lånade vi en sån här, men den var lite väl liten för P1. P2 somnade redan i bilen och därför var det storebror som fick åka lånevagn idag.  P1 somnade dock ändå till slut (så många intryck där) och var mer än lovligt sur och grinig när han väcktes och inte längre fick sitta i vagnen...

När vi kom hem blev det middag - fläskpannkaka - och Ponyo på DVD. Barnen satt som klistrade, ett ganska gott betyg. Det är ju en väldigt bra film.

I morgon, ja vad händer då. Förmodligen måste jag börja fundera på packandet på allvar, vi åker till mamma i helgen. Ska bli så underbart att åka till Bästkusten ett tag. Ska även kolla tider med de som ska bo här under tiden, det är skönt att ha inneboende fågelvakter. :)

Och visst är det fredag i morgon? :)

onsdag 20 juli 2011

Onsdag

Idag har vi varit hos Farfar. Jag och barnen underhöll oss själva medan Maken och Pusselbitarnas kusin röjde i trädgården i ett par timmar. I början fick pojkarna spela lite iPhone, men efter lunch blev det kull med P1 och körsbärsplockning med P2. Undrar om de kläderna någonsin blir rena...

Efter röjandet gick vi ner och badade. Kallt, men skönt när man kom i. Pojkarna gick ut djupare i vattnet än de gjort tidigare och ville knappt gå tillbaka upp till middagen.

Sedan var det middag, grillad fläskfilé och potatisklyftor. Barnen fick kyckling och tyvärr åt de inte så mycket. För en gångs skull åt de mindre kött och mer potatis. Det kan i och för sig bero på att jag sa att det var som pommes frites på McD...

Nu ska jag skriva ett telegram till min äldsta vän som gifter sig i helgen. Som vanligt är jag ute i sista minuten, men jag hoppas att det blir bra. Det enda jag ska komma på är hur jag ska börja och avsluta. :)

Till helgen ska vi åka till Mormor. Det blir den första längre resan med barnen sedan vi kom hem. Det jag funderar på just nu är hur mycket kläder man behöver ha med sig egentligen. Förmodligen, om jag känner mig själv, ganska mycket.

Om en månad slutar Makens pappaledighet för den här gången. Jag måste erkänna att jag är ganska orolig för hur det kommer att gå att vara ensam ansvarig för barnen på dagarna. Första veckan ska han dessutom vara bortrest. Snacka om raketstart...

tisdag 19 juli 2011

måndag 18 juli 2011

Måndag.

Eftermiddagsträff med gammal vän.



Fjärilshuset

Vi åkte till Fjärilshuset i onsdags tillsammans med A1. Efter en helt ok lunch - där P1 för övrigt var så trött att han somnade i mitt knä och sedan fortsatte att sova i Makens - gick vi in för att se fjärilar och andra djur.

Dvärgvakteln hade ungar. Gissa om de var yttebyttesmå...? Och otroligt söta? Jag fick inga bra kort på dem, det var ett gäng ungar som hängde runt dem i klasar.

Fjärilarna var snygga men det var sjukt varmt där inne, som alltid.
















(Sista kortet tog P1. Han har tagit några riktigt bra kort, men detta hör väl inte riktigt till 10-i-topp...)

söndag 17 juli 2011

"Go the f*ck to sleep"

Precis efter jag läst DN:s kommentar om denna bok hörde vi ett *dunk* och gnällande. P1 var vaken. Jag gick upp, ledde tillbaka till sängen och låg hos honom en stund igen. Det var som om han visste att jag läste texten - och läste den högt för Maken - och tyckte att jag skulle få ligga lite extra på den hårda madrassen.


Lyssna gärna på utdraget här, uppläst av Samuel L Jackson. Jag tror faktiskt att jag ska köpa boken. Eller kolla efter uppläsningen på iTunes.


Vår läggningsrutin är inte den allra snabbaste och det är något vi behöver arbeta med, lite på sikt, pö om pö. Nu tycker ju jag att det är ganska mysigt att ligga hos P1 och höra honom somna, men det förstås, det är som sagt en lite hård madrass och jag får ont i höften...


Bakgrund till boken, hämtad från Wikipedia:
When Adam Mansbach's daughter Vivien was two, she would take up to two hours to fall asleep. Exhausted and exasperated, one night Mansbach posted a note on Facebook, "Look out for my forthcoming children’s book, Go the — to Sleep". Following his post, friends of Mansbach responded enthusiastically, so that Mansbach began writing what was then only a hypothetical book.

På väg hem...

...efter lunch, fika, bollekar och bad. Rolig dag med Pusselbitarnas kusiner och deras flickvänner. Och Farfar. :-)






Just nu:

P4. Ulf Elving pratar med Kjell Bergkvist. Otroligt vettig man, mycket intressant att lyssna på. Försök att lyssna på detta via podcast, bra!



Snabbtvätt...

Barnen ville bada idag så det fick bli en snabbtvätt av deras badbyxor. De torkar i bagagen nu. Tur att badkläder torkar snabbt.


Tid finns för en snabbfika innan vi ska åka till Taxinge. Har jag visat min snygga handväska från Taipei, förresten? Så nöjd.

Temat för dagen verkar vara "snabb"...

lördag 16 juli 2011

...

Såg precis en reklamfilm på tv: ...tugga Vigo active när du vill hålla dig snygg. Ursäkta? Är det så man ska göra?

prylar...

En av de kortaste "artiklar" jag någonsin länkat till, men oh, så jag väntar och längtar...

Seegt...

Pusselbitarna somnade sent igår och vaknade inte på riktigt (P1:s gnäll efter välling vid sju gills inte) förrän halv nio. Efter lite lek, dusch och påklädning var det inte frukost förrän kvart i tio. Inte bra. Dessutom är barnen ganska trögstartade och sega idag, förmodligen är de fortfarande trötta.

Nu har vi tvättat bilen. Papi och Pusselbitarna är vid sandlådan och Mami har lite egentid. D v s tvättid...

Jag letade efter P1:s nappflaska när vi vaknat på allvar och hittade den. Mitt i sängen. Kvartsfull. Lika med byte av sängkläder.

Efter lunch ska vi åka till BR i Stinsen. Vi köpte en sparkcykel med tre hjul till P2 igår. När jag faktiskt lyckats läsa instruktionen insåg jag att det fattades en mutter. Gissa om barnen blev kinkiga när vi sa att de inte fick åka på den...?

När vi stod vid kassan och skulle betala igår frågade killen i kassan om barnen var adopterade. När vi svarade ja sa han att han också var det.


fredag 15 juli 2011

Orcher, eller...?

Om det går att förstora bilden nedan, gör det. De var inte så noggranna när de klistrade upp dessa affischer. Jag vet inte om Ron & Hermione ska föreställa orcher eller zombier... Jobbigt att ha ansiktet mitt i en skarv. :-)



Fredag...

Dagen har spenderats på Stinsen i Häggvik. Storhandel på CityGross, shopping till pojkarna på H&M medan alla männen i mitt liv var vid lekhörnan. Jag köpte fyra tröjor och Pusselbitarna valde sedan bort två, bland annat en jättesnygg med Jim Morrison på. Måste jobba på deras musiksmak. :-)

Nu är killarna inne på BR med Papi och jag sitter utanför och dricker en latte. Vi ska nog ta en snabbsväng till Bromma Blocks också, måste köpa fågelmat.

Nu är det snart bara en månad kvar tills Maken börjar jobba igen. Han rivstartar dessutom med en jobbresa på en vecka... Just nu känner jag en lätt panik för att vara hemma med dem ensam, men det hinner säkert ändra sig. De är ju sjukt söta i alla fall... :-)

Trevlig helg!



onsdag 13 juli 2011

Sommarens bästa fynd...

Jag hittade glassformar på Åhléns för en månad sedan. Som grädde på moset var de även på rea. 20:- gav jag för en behållare som gjorde fyra glassar. Fel, jag köpte två.

I helgen började jag experimentera med styrka och smak. Det är rätt svårt att få till den rätta styrkan, men nu har jag löst det. Jag tar helt enkelt en Festis/Smakis/vad jag nu har hemma och häller i formen. Jag kan meddela att jordgubbsfestis är jättegod fryst. Även Danilos drickyoghurt (jordgubb) gick bra.

Kvällens glas(sar) är hallon/svart vinbär. Helt OK, men jordgubb är godare. Jag saknar verkligen de goda jordgubbsisglassar som GB haft genom åren och de får gärna komma tillbaka.


Pipen där nere? Jättebra när barn ska äta glass. Om glassen smälter kan överskottsvätska hällas ur den vägen.

Det känns även som ett bättre alternativ att frysa in detta till barnen än att köpa isglass med en massa tillsatser. Smakis t ex är ekologisk. Kanske jag lurar mig själv?

Nu ska jag gå och frysa in lite jordubbsis...

Astrid Lindgrens Barnsjukhus...

P2 är inne och röntgas, P1 åker bil och övar på att parkera i garage. Ögonblicksbild.



Sedan sist...


Mycket hanns med i helgen när vi hade besök. Söndag eftermiddag tillbringades på Mulle Meck (efter att jag och Systerdottern hunnit med ett besök på Barkarby Outlet...) där Pusselbitarna visade sig från sin allra soligaste sida. De var mycket bra tillsammans med sitt kusinbarn - som jag nog kommer att kalla kusin i fortsättningen. Det låter så konstigt annars. Finaste bilden från helgen tog vi när alla tre gick på trottoaren, hand i hand. Hur bedårande som helst.

Pojkarna ville ha likadana tröjor och vi var väl inte helt på med den tanken, men de fick som de ville...



I måndags var vi på Skansen. Vi åt köttbullar (P1, som sedan inte ville ha dem och gnällde) och pannkakor (P2, som inte ville dela med sig med sin gnällige bror).

Det blev påfåglar, sälmatning, älgar och sovande björnar denna gång. Dessutom fick P1 åka Farfars bilar, eller vad den nu heter på Skansen. En liten bana som kostade 30:- att åka runt i ett par minuter.

Något av det roligaste denna gång var kanonerna vid Solidens scen. P1 satt dem, P2 kröp under i gruset.






P2 sov middag när vi såg sälarna. Jag och P1 stod framme vid staketet och spanade in matningen. Gissa om P1 blev överraskad när sälen dök upp så nära oss. Det kan för övrigt mycket väl vara ett foto taget av Storebror, han ryckte åt sig telefonen då och då för att fota...

Han fick lite extra egentid med oss när Lillebror sov. Jag och han smög t ex runt och letade efter björnarna. Till slut hittade vi fem stycke, sovande. Behöver jag nämna att den vanligaste visan vi sjungit sedan dess är Björnen sover...?

Här har vi ett lysande exempel på att P2 aldrig står stilla, eller åtminstone ganska sällan. Detta togs på måndag kväll när Systerdotter med familj skulle åka hem. Jag frågade pojkarna om de skulle krama lilla J hej då och de sprang fram båda två och gjorde någon sorts gruppkram. Sedan gick P1 tillbaka till sitt älskade lego medan P2 kretsade kring de avresande och kramade hej då. J fick två kramar av honom och hennes gosekaniner fick en.


Foto på Lillebror från idag. Först var vi hos logoped med P1, det gick jättebra. Sedan hälsade vi på vänner som adopterade ett syskonpar för några år sedan. De har dessutom en biologisk son som är lika gammal som P2. Han hade riktigt roliga leksaker och vi fick riktigt dra hem barnen nu i kväll.

Skönt att höra att vi inte är ensamma i våra tankar. När vi berättade hur vi kände den första tiden skrattade de bara och sade att de kände på samma sätt.

I morgon ska P2 röntgas, en rutinkoll efter läkarbesöket. Sedan ska vi träffa A1, kanske blir det Fjärilshuset...

God natt!

söndag 10 juli 2011

Dagens första stopp...

Hästa gård. Grisar, höns, hästar och kossor. Dessutom hittade vi getter och får denna gång. Nu: Kista Galleria för lunch.









lördag 9 juli 2011

Fredag!

Fullspäckad dag. Urnsättning för Svärmor, bad och fixande av trädgård och hus inför besök av Systerdotter S med familj.

Badet är ett helt eget kapitel. P1 vägrade bada de första 15 minuterna och skulle gå till Farfar. Efter en stund segrade dock badtarmen och han badade *länge*. Båda doppade huvet, ingen av dem med vilje. :-)

Ikväll städade vi i trädgården och båda pusselbitarna var aktiva. De ville använda våra verktyg och de fick de - till en gräns. Jag och P2 skyfflade gräs och sand till en sopsäck. För varje skyffel som slängdes i sopsäcken och inte bredvid sa vi att han var duktig. Till slut sa han det till mig efter varje skyffel. Emellanåt även med en klapp på benet. :-)

Nu har S kommit fram och det är dags att sova. Undrar vad pojkarna kommer att säga när det finns tre personer till vid matbordet i morgon bitti...



onsdag 6 juli 2011

Socialsekreterarbesök

Vår socialsekreterare var här idag och blev charmad av Pusselbitarna. De satt relativt lugnt och snällt under tiden hon var här och visade henne även de saker de lekte med. P1 hade byggt ännu en tågbana på morgonen och den visade han upp, stolt som en tupp. 


Första uppföljningsrapporten ska vi skriva och den ska vara inne i mitten av augusti. Det är fem punkter som vi ska skriva om, måste snart sätta igång med den. Den andra rapporten ska socialsekreteraren skriva, men då ska tydligen vi vara med och skriva flera av punkterna eftersom det är vi som känner barnen bäst. När den andra rapporten är klar kommer hon att avskriva vårt ärende hos socialnämnden. 


Uppföljningsrapporterna är viktiga. På MIA:s hemsida kan man läsa följande:
Uppföljningsrapporterna är viktiga dokument för alla i barnets födelseland som medverkat till att barnet fått en ny familj. Genom rapporterna kan de få en uppfattning om hur barnet har det i sin nya familj. Adoptionsverksamheten ifrågasätts då och då i ursprungsländerna och rapporterna behövs för att inom landet beskriva den verksamhet som bedrivs. De kan förhindra att rykten uppstår om att barnen inte har det bra. 
För vuxna adopterade som reser till sitt ursprungsland och söker upp berörda myndigheter eller organisationer kan det vara av stort värde att få läsa uppföljningsrapporterna om sig själva och se att dessa bevarats.  
I många fall förbinder sig adoptivföräldrarna att skriva ett visst antal uppföljningsrapporter till utlandskontakten. Rapporterna ska lämnas med olika tidsintervall, i den utsträckning man kommit överens om. Vissa länder kräver återrapportering under barnets hela uppväxt. Det är praxis att socialnämnderna skriver en rapport då barnet varit hos sin adoptivfamilj ett halvår. Om ursprungslandet kräver att fler rapporter ska skrivas av handläggare inom socialtjänsten måste familjen och socialnämnden ha kommit överens om detta före adoptionen. Den organisation som har medverkat till att förmedla adoptionen ger anvisningar om vad som krävs i det enskilda fallet och ser till att rapporterna sänds till rätt instans.
Vi ska skriva sammanlagt 12 rapporter om barnens utveckling. Många rapporter blir det. Från BFA-a:s hemsida:
Rapportering skall ske sammanlagt under 10 år efter barnets ankomst.  
Rapport Nr 1 efter 3 månader - skrivs av familjen själv. 
Nr 2 efter 6 månader - skrivs av socialsekreteraren
Nr 3 efter 12 månader - skrivs av familjen själva. 
Nr 4-12 en rapport om året – skrivs av familjen själv
Foton skall bifogas varje rapport: 2 x 5 foton av barnet samt 2 foton på hela familjen tillsammans.
För varje rapport kommer ni i efterhand att faktureras översättningskostnaden mellan engelska och kinesiska. Kostnaden brukar ligga mellan 250-500 kr/rapport beroende på hur omfattande rapporten är. 
Den 25 augusti fattar nämnden beslut om yttrande till tingsrätten om vår adoptionsprocess. Beslutet meddelas till tingsrätten och sedan borde de slutföra adoptionen. 

tisdag 5 juli 2011

Tisdag

Idag kom Makens syster på besök tillsammans med en av Pusselbitarnas kusiner och deras nya lilla Jack Russell-hund. Otroligt söt, men barnen var väldigt noga med att hålla avståndet till honom. De älskar djur, men vill helst inte vara nära dem. Det tog en månad för P1 att klappa grannhunden, som de ändå ser nästan varje dag. Det känns ganska skönt att de håller avståndet och inte bara slänger sig över alla djur de ser. P2 har varit snuvig hela dagen och P2 började nysa och snora lite nu i kväll.

Imorgon kommer vår socialsekreterare för ett första hembesök efter pojkarnas hemkomst. Ikväll har vi städat. Vi håller i och för sig undan ganska bra och städar t ex undan efter pojkarna så gott som varenda kväll. De har med sig bra rutiner och städar undan de saker som de lekt med under dagen. P1 ställer alla bilar i prydliga rader - och P2 kraschar dem.

Nu är det väl dags för mig att gå och ta fram skjortorna och finbyxorna för besöket i morgon... I kid. Orka. Däremot ska jag plocka fram badkläderna. I morgon eftermiddag ska vi nämligen till Taxinge tillsammans med J&M (eller bara J, inte helt säker) och barnen. Där finns, förutom en otrolig kakbuffé som jag har nämnt otaliga gånger, nämligen en ganska schysst badstrand.

Intressanta artiklar...

Tack Ninna, jag hade missat debattartikeln i SvD om svårigheter att få barn och vad man bör tänka på. Bland annat:
Bli tydligare med att ofrivillig barnlöshet faktiskt är en sjukdom och därtill en av de vanligaste sjukdomarna i åldrarna 20–42 år.


I DN läste jag en artikel om att barnlösa mår psykiskt dåligt. Well, *duh*... Det är en otrolig stress att vara mitt i detta, inte minst p g a frågor och antaganden från andra och press på sig själv att lyckas med behandlingar och annat.

Slutligen såg jag ett nyhetsinslag i Aktuellt idag om att man har för hög tilltro till IVF. Och det kan jag nog skriva under på. Jag trodde aldrig att jag skulle genomföra 4 behandlingar och vara lika mycket utan barn efter dessa som före.

Även om jag har mina underbara pusselbitar idag så ändrar inte detta det faktum att vi varit barnlösa så länge. Däremot ser framtiden riktigt ljus ut. Jag menar, med tanke på hur många kommentarer jag fått om att man alltid blir gravid när man adopterat så kommer det att bli värsta bebisverkstan här nu! (OBS - ironi. Det finns inga belägg whatsoever för det. Och jag är inte heller helt övertygad om att vi ska ha fler barn.)


måndag 4 juli 2011

Akalla by.




Ett par grisar. Tre ankor. Lika många kaniner och en ponny. Mer har vi inte lyckats hitta. Nu: lunch.

söndag 3 juli 2011

Söndagen

Idag var barnen ganska trötta och kinkiga på förmiddagen. Förmodligen var det en reaktion på att de var igång hela dagen igår. Farfar kom hit och skulle kolla på kort och då tog jag med mig pojkarna ut en stund. Vi gick till lilla lekplatsen och det var inte bra. Vi gick till den större lekplatsen och det var inte bra det heller. Till slut gick vi tillbaka till den lilla lekplatsen och då gick det lite bättre.

När Farfar åkte hem åkte vi iväg för att äta lunch och få barnen att sova ett tag i bilen, vi skulle få besök på eftermiddagen och vi ville att barnen skulle få en chans att visa sig från den ljusa sidan. :)

När vi kom hem igen hann jag precis göra några chokladmuffins och sedan kom Hedda på besök med sin man. Roligt! De inväntar barnbesked och det är superspännande att få vänta med dem. Barnen fick var sin bok och de lästes redan ikväll vid sängdags.

Efter läggningen pratade jag med systerdotter S som kommer hit med man och barn nästa helg. Roligt! Jag har verkligen saknat dem och det ska blir hur kul som helst att introducera barnen för lite släkt. :)

lördag 2 juli 2011

Smörande...

Fakta: Pusselbitarna är aldrig så gulliga och charmerande som när de vill ha något.

Exempel 1: P1 är inte så mycket med Maken, men igår smög han upp till honom, kröp upp i knät och sa Heeej med ett stort leende. Orsak? Maken hade sin iPhone i handen och P1 ville ha den.

Exempel 2: Idag hjälpte P2 till med att plocka bort disken, med ett leende på läpparna. Varför? Vi sa att vi skulle plocka bort disken innan godiset kom fram.

Utflykt.

Idag blir det en tur till Lådbilslandet i Nykvarn.


(bild från deras hemsida)

Med lite tur så blir det även Taxinge. Tyvärr glömde jag badkläderna till oss alla, men man kan ju alltid fika. :-)

För övrigt önskar jag att J&M snart kommer hem från sin semester. Pusselbitarna pratar konstant om deras två minsta barn och vill träffa dem.

fredag 1 juli 2011

Smådepp

Inte för något som rör familjen, nej det här är mycket mer en egodepp. Starbucks ska öppna två nya caféer i Sverige, men ska de öppna inne i Stockholm? Nej då, de öppnar i Göteborg i början av nästa år och i Malmö under 2013. I och för sig kul, det ger mig ett incitament att resa mer till Göteborg, men jag vill ju ha ett gäng Starbucks här! De öppnar tydligen 1000 nya Starbucks i Kina och bara två här.

Så där, nu har jag gnällt klart. Tror jag.