torsdag 30 juni 2011

Ny TV-serie

Nu ska vi göra ett försök att se The Killing. Har inte sett den danska förlagan, så jag kommer i alla fall inte att klaga på nyinspelningen. Och... *där* dök Joel Kinnaman upp. Nice.

Än så länge tycker jag att introt är som Sopranos och känslan i serien - precis som dess tagline på affischen - är samma som Twin Peaks. Har de plockat småbitar från alla bra serier, eller kommer den här att visa sig vara originell?

"Det blir en dag på stranden..."

Vi åkte till Farfar idag och plockade smultron. Dessutom passade vi på att bada vid den jättefina badplatsen. Knappt hade Pusselbitarna kommit upp ur vattnet för att värma sig lite förrän de ville i och bada igen. Det finns en liten flytbrygga nära strandkanten, där gillade de att stå och hoppa lite och bli skvätta på av Mami och Papi (OK då, mest av Mami). Vi stannade nere vid vattnet i ett par timmar, sedan gick vi tillbaka till farfars hus. Det vill säga, jag och Maken gick, barnen krävde att bäras.

Just nu sover de två busfröna, igår blev nämligen en ganska sen kväll och de kompensationssover i bilen. Vi har testat ett par kvällar att låta dem vara uppe tills de somnar och se hur det funkar. I går somnade de 23.30... Skulle inte tro att det blir så sent i kväll.

P2 har alltid varit mest pappig, men den senaste tiden har han tytt sig lite till mig emellanåt också. Dessutom nyps han inte så farligt längre. Skönt.

P1 har sovit i sin egen säng ett par nätter, men i går vaknade han, grät, och somnade om i vår säng, nära mig. Han testar oss mer och mer om dagarna annars. Det känns ganska skönt egentligen, det borde ju vara ett tecken på att han känner sig säker här. Det hindrar dock inte att jag blir tokig på att han inte lyssnar. Säger vi till med bestämd ton skrattar han och tror att vi skojar. Om P2 gör något tokigt skrattar ofta P1 och uppmuntrar honom att fortsätta.

Nu ligger våra sötnosar i soffan. Maken väckte och bar in dem för att de inte skulle sova för länge. Vad jag gör? Förutom detta inlägg så fixar jag middag. Tonfiskbiffar. Återkommer om hur de togs emot. Det borde dock funka, de åt ganska lite vid lunchen...

tisdag 28 juni 2011

Värme...

Det är så varmt både inne och ute och det är stört omöjligt att få barnen att sova. De får vara uppe ett tag till, kanske de frivilligt går och lägger sig?

Synd att jag missar Allsången (och Måns...), men det finns väl på SVT Play...?



27 juni 2011 - Skansen

Premiärbesöket på Skansen. Jag har dock en liten känsla av att pojkarna var mer förtjusta i det faktum att vi åkte buss till stationen, pendeltåg in till stan, spårvagn till Djurgården och slutligen även Skansentåget...

Vi fick varsitt årskort på Skansen i present av J&M och nu var det en perfekt dag för ett första besök.

Idag blev det lunch, getter, kaniner, Skansentåget, glass och apmatning. Dessutom fick de varsin gosekatt från shopen.

Vad Mami fick? En glimt av Måns Zelmerlöw när han repade inför Allsång på Skansen... Makens kommentar var att han inte trodde att han var så kort. Det gör dock inget, enligt mig, när han är så söt. :-)








lördag 25 juni 2011

Midsommardagen

Riktigt lyckad dag igår. Barnen charmade in Farfars grannar hur mycket som helst. Det plockades fram gamla fina bilar att leka med och de bra smultronställena visades upp.

Mycket mat åts och det dansades även runt midsommarstången. Till en början i Mami och Papis respektive famnar, men lagom till Små grodorna så hoppade de ner och dansade själva. De köpte glass och fiskade fiskdamm. Jag kanske inte var alltför imponerad av innehållet i fiskdammspåsarna - P1 fick en fiskrev med krok och allt - som jag beslagtog ganska snabbt. Sedan tycker ju jag att det är rätt trist att påsarna är uppdelade i kill- och tjejpåsar. Finns det inte nog med saker som båda kan leka med...? Och vad är det som är "pojkaktigt" med såpbubblor, som P2 fick i sin påse...?

Efter dansen blev det tårta och sedan fortsatte barnen att leka med grannarnas leksaksbilar medan vi förberedde middagen. Inte för att vi var hungriga, men det är man å andra sidan aldrig på midsommarafton. Inte jag i alla fall. :)

Pusselbitarna höll sig vakna till tiotiden, sedan gick de och lade sig - på egen begäran. Så som sagt, på det hela taget en bra dag. När jag vaknade i morse hade jag en liten kamin på ena sidan - P2 - och en liten kamin som låg över mina ben - P1. Maken låg helt ensam i den andra sängen.

Idag har det varit både sol och mulet, dessutom regn till och från. Vi stannade hos farfar till lunch och sedan bar det hemåt för att träffa A1. När hon kom sov Pusselbitarna lunch, men när de vaknade bar det av på utflykt till Hästa gård. Vi hann med en liten fika innan caféet stängde - rent tekniskt så kom vi dit innan de stängde och fikade när det var stängt... Riktigt bra service - och sedan tittade vi på djur. Det blev inte en så lång rundtur som vi tänkt p g a regnet som startade igen, men Pusselbitarna verkade gilla hönsen, grisarna, kossorna och hästarna som vi i alla fall hann se.

När vi kom hem igen var det dags för middag innan vi promenerade ner till Spånga station för att vinka av A1. På väg hem passade vi på att handla lite innan vi gick hemåt. Barnen fick leka lite när vi kom hem och somnade slutligen vid 21.30 efter lite Pingo-tittande på iPaden i sina egna sängar.

Hur var din midsommar - traditionell eller originell?

fredag 24 juni 2011

Mästerverket...

Mitt förmiddagspyssel. Jag har dock inte bakat bottnarna, det blir nästa gång. :-)





Glad midsommar!

På väg till farfar...

Men det är inte så mycket trafik som jag trodde att det skulle vara:



torsdag 23 juni 2011

Midsommar.

Jag tillhör en av de där familjerna med barn som dansar kring midsommarstången nu. Eller snarare i morgon. Både jag och Maken kommer att behöva vara med, antar jag. Förmodligen kommer pojkarna också att vara mycket motvilliga till att gå runt den där konstiga stången. Förhoppningsvis kommer denna motvilja att avta.

P1 somnade i sin egen säng ikväll! Jag har inte varit uppe ännu, men jag antar att han fortfarande ligger där och inte inne hos oss.

Vi har förklarat att vi ska till farfar och sova där en natt. Ikväll packade de sina ryggsäckar med vad de ville ha med sig. Det var en hel del.

Jag hittade en goseapa till P2 idag på Erikshjälpen. Han blev stormförtjust. P1 fick mer Brio-räls som Maken hittade. Jag gillar verkligen det stället!

Ha en underbar midsommar, var ni än befinner er!


onsdag 22 juni 2011

tisdag 21 juni 2011

Dagens Google...

Så snygg! Sommarsolstånd, tydligen. Där ser man.

Visst katten...

Jag måste justera mina länkar, det finns ett gäng från gamla bloggen som jag inte fört över ännu. Det är ju inte så att jag inte läser dem längre.

Fixar det när jag hinner, det är högprioriterat. :)

måndag 20 juni 2011

Ny leksak...

Vi åkte på utflykt till Täby C idag och när vi åkte hem hade vi sällskap av en liten söt MacBook Air. :) Och den är min i första hand! :) Jag är fortfarande lätt chockad - och måste även erkänna, helt snurrig av alla nya saker jag måste lära mig med den - men *åh* så lätt och smidig den är!

Det finns saker som irriterar mig med den, t ex att alla mina låtar i telefonen försvinner om jag inte lägger in dem i nya datorns iTunes. Så gissa vad jag gör i kväll - och ett par kvällar till...

Nämen...

...vad gör jag uppe än? Jag skulle ju gå och lägga mig. Skäms på mig. Och så går jag och lägger mig på stubben, så det så!

Sommar i P1 2011

Ett ganska sent inlägg, men jag har helt enkelt glömt att skriva om det här. Listan över alla intressanta människor som jag vill lyssna på. Tur att vi kan ladda ner programmen i iTunes och lyssna när det passar. Årets Sommarpratare är alltså (och jag fetmarkerar de jag inte tänker missa...):


JUNI

25    Mark Levengood – Programledare, författare
26    Torgny Lindgren – Författare
27    Clara Lidström – Bloggare
28    Göran Gudmundsson – Byggnadsantikvarie
29    Jason Diakité – Artist
30    Maria Wetterstrand – F.d. språkrör Miljöpartiet


JULI

1    Thomas Johansson – Styrelseordförande Live Nation Europa, promotor
2    Henke Larsson – F.d. fotbollsproffs, fotbollstränare
3    Beate Grimsrud – Författare
4    Nanne Grönvall – Artist
5    Ville Virtanen – Skådespelare
6    Sylvia Serger Schwaag – Internationell chef Vinnova
7    Sven Nylander – F.d. häcklöpare, varumärkesutvecklare
8    Karin Broos – Konstnär
9    Jonas Jonasson – Författare
10    Freddie Wadling – Sångare, musiker11    Carl-Gustav Wachtmeister – Jägmästare
12    Gustaf Hammarsten – Skådespelare 13    Dilsa Demirbag-Sten – Journalist, författare
14    Lars-Eric Aaro – Vd och koncernchef LKAB
15    Ulf Brunnberg – Skådespelare
16    Ann Petrén – Skådespelare
17    Carl Bildt – Utrikesminister
18    Anna Kåver – Psykolog, psykoterapeut
19    Martin Fröst – Klarinettist
20    Monika Nyström – Förskollärare (lyssnarnas Sommarvärd)
21    Sara Stridsberg – Författare, dramatiker
22    Fredrik Gertten – Dokumentärfilmare, journalist
23    Babben Larsson – Komiker
24    Jan Carlzon – F.d. vd och koncernchef SAS, investerare
25    Lars Ohly – Partiledare Vänsterpartiet
26    Pia Sundhage – Förbundskapten USA:s damlandslag i fotboll
27    Kjerstin Dellert – Teaterchef, operasångerska
28    Claes Hultling – Läkare, docent29    Olof Wretling – Skådespelare
30    Helena Bergström – Skådespelare, regissör
31    Barbro Lindgren – Författare

AUGUSTI

1    Birgitta Ohlsson – EU-minister
2    Leif Mannerström – Krögare, kock
3    Alice Bah Kuhnke – Hållbarhetschef ÅF
4    Owe Wikström – Professor i religionspsykologi
5    Patrik Sjöberg – F.d. höjdhoppare
6    Yukiko Duke – Journalist, författare
7    Håkan Juholt – Partiledare Socialdemokraterna
8    Vicky von der Lancken – Nöjesproducent, teaterchef
9    Daniel Adams-Ray – Låtskrivare, designer 
10    Cecilia Forss – Skådespelare
11    Barbro Osher – Generalkonsul
12    Johan Wester – Komiker 13    Cecilia Uddén – Journalist
14    Karl Ove Knausgård – Författare
15    Ubah Musse – Student, skådespelare
16    Ann Olivecrona – Zoolog
17    Bengt Palmers – Musikproducent, kompositör, författare
18    Gina Dirawi – Bloggare, programledare
19    Petra Marklund – Artist 
20    Githa Nørby – Skådespelare
21    Leif GW Persson – Kriminolog, författare



Men förmodligen kommer vi att helt enkelt ladda ner rubbet och lyssna oss igenom dem under bilresor. :)

söndag 19 juni 2011

Söndagstankar

Jag pratade i veckan med en en vän som också adopterat ett syskonpar och hon frågade om jag börjat känna det som om det var våra barn och inte några barn som vi "barnvaktade". När hon sa det klickade det till i mig. Det var ju precis så det kändes den första veckan, eller snarare de första veckorna. Att det här var barn som vi passade åt någon. Att vi när som helst skulle lämna tillbaka dem till någon obestämd person och gå tillbaka till vårt "vanliga" liv. Med tanke på hur mycket de saknade sin fostermamma de första veckorna så *var* det ju egentligen så också. Den senaste tiden har de inte uttryckt denna saknad lika mycket.

Båda barnen somnar i vår säng på kvällen, sedan bär Maken in P2 till sin säng. P1 har dock inte sovit i sin säng på några nätter nu. Han förklarade för oss - på ett mycket pedagogiskt sätt och med hjälpmedel - att det låter för mycket i deras rum, för många brand- och polisbilar och ambulanser som tjuter på nätterna. Jag har försökt att bära in honom till hans säng när vi går och lägger oss men antingen vaknar han och börjar skrikgnälla eller så springer han in till mig efter tre minuter. Under helgen har jag därför inte burit in honom till sin säng. Tids nog kommer han att vilja sova där, resonerar vi.

Igår var J här med H1, H2 och T. Dessutom var A1 här med sin brorson O. Själva var vi och tog fästingspruta (inom parentes: Aj som fan!) vid Bromma Blocks, så A1 fick roa O här hemma alldeles själv, stackarn. Det blev i alla fall mycket lek. P1 lekte jättebra med H1 & H2 medan P2 charmade in sig hos T - eller om det nu var tvärtom...

Vi köpte ett par DVD-filmer idag, men de var nog lite för avancerade för Pusselbitarna. Maken köpte Megamind och Dumma mej på Elgiganten och jag köpte den sista (?) Shrek-filmen på Coop. P1 ville se filmen med den blå killen - Megamind - men vi stängde av. De var inte riktigt fokuserade, om man säger så...

De somnade snabbt ikväll, tjugo över nio var de däckade. Inte säker, men att P1 somnade så fort kanske beror på att jag masserade honom på ryggen, magen och i huvudet. Vi försöker ha så mycket kroppskontakt med dem som möjligt. Att de var vakna länge i går kväll borde också vara en bidragande orsak.

Nu ska jag hänga tvätt och sedan ska jag gå och lägga mig. Skulle vilja spela ett par omgångar Angry Birds Rio (ja, jag är lätt besatt) på iPhonen, men det blir kanske inget med det. Ska för övrigt lägga upp ett inlägg på den låsta bloggen, antingen nu ikväll eller i morgon. Både jag och Maken är fascinerad över hur besatta båda Pusselbitarna är med våra iPhones. Vi har bildbevis... :)

fredag 17 juni 2011

Kö.

Sitter i bilkö på väg till Återvinningscentralen. Tänkte att det inte skulle vara så mycket trafik just nu. Tji fick jag. Är det nåt som har hänt på vägarna eller...?



torsdag 16 juni 2011

Bakande pågår...

Nu är våra första muffins inne i ugnen. Otroligt god smet i alla fall! Vi använde ett recept i Barnens stora kokbok:


Ingredienser (ca 20 st):
150 g osaltat rumsvarmt smör
1 3/4 dl strösocker
2 1/2 dl extra fint mjöl (med bakpulver)
3 medelstora vispade ägg
1/2 tsk vaniljextrakt

Blanda ihop allt i en skål tills smeten är ljus och krämig. Klicka ut i formar. Grädda i 180 grader i 15 minuter. Låt sedan vila i formarna i 5 minuter. Svalna.

Sedan är det dags för dekoration:
3 3/4 dl siktat florsocker
2-3 msk varmt vatten
Karamellfärg i olika färger
Ätbara kanderade blommor, strössel, nonstop etc

Skär av ev toppar på dina muffins för att få en platt yta. Blanda ihop vatten och florsocker till en tjock och jämn glasyr.

Blanda med karamellfärg i olika skålar om du vill ha olika färger (vi kommer att köra med vit glasyr och chokladdito). Häll glasyren på kakorna med en sked och toppa med dekorationer. Låt stelna.

Dagsform?

Huvudvärk. Hela dagen. Kan även meddela att barnIpren i alla fall inte hjälper mig. Måste leta upp mina Panodil.

I natt kommer det f ö att bli ännu en natt med tre pers i sängen. P1 vägrade bli inburen i sin säng nyss så han ligger ytterst på min kant. Men det är kärlek.

tisdag 14 juni 2011

Dagens aktiviteter...

Tandläkaren, bygga tågbana och sitta med Papi vid datorn. Det förstnämnda var väl inte det roligaste i världen, men de andra sakerna var uppskattade.
Kan även meddela att det var jag som byggde tågbanan. *stolt*

Tanken var att det skulle vara två banor så de inte behövde krocka hela tiden. Gissa hur de åkte? Jodå, så de kunde krocka hela tiden. ;-)



måndag 13 juni 2011

Fruktansvärt besked

Idag fick en bloggvän ett besked som ingen borde behöva få. Ikväll tänker jag på Jenny_Maria. Det är så otroligt fruktansvärt.

lördag 11 juni 2011

Matdax

Lite ur fas idag när det gäller maten. Sen lunch och sen middag. Det blir nya tag i morgon. Idag blev det dock en rätt som jag inte alls gillade tidigare. Det är min bestämda uppfattning att man inte ska ha frukt i mat, utom möjligtvis i Flygande Jakob. Nu kan jag dock även - motvilligt - säga att det är ok med ananas till kassler.





Hittade boken på Erikshjälpen för 10 kr och vi har gjort flera recept redan. Idag blir det Martins favoritkassler:

500 g kassler
1 burk ananasringar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 msk chilisås
1 1/2 tsk curry
Salt, peppar

Skiva kasslern, lägg ananasen ovanpå (en ring på varje skiva), blanda ihop grädde, chilisås och curry (och salt & peppar) och häll över.

Ställ i ugnen, 225 grader i 20 minuter. Vill man lyxa till det kan man hälla på riven ost.

Till detta serverar jag åtminstone ikväll bulgur, men det funkar med potatis, pasta, ris eller quinoa.







fredag 10 juni 2011

Filmtittande

Första gången sedan vi kom hem som vi ser på en film som inte är tecknad. :-)

Fyra stjärnor (Quatre étoiles) från 2006. Lite skumt, huvudrollsinnehavaren ser ut som Robert Downey jr och killen han bråkar med ser ut lite som Patrick Dempsey. Skumt och skumt, RDJ är ju en av mina favoriter. :-)



torsdag 9 juni 2011

Kärlek till sitt barn

Jag läste denna krönika på bloggen för över en vecka sedan och sparade inlägget. Så bra skrivet!

onsdag 8 juni 2011

Framme!





Road trip!




Första lilla resan med Pusselbitarna går till Eskilstuna och Parken Zoo. Just nu sover de, men det är ungefär 45 minuters resväg kvar så det är lugnt.


Farfar åker i bil efter oss också. Det blir m a o en släktresa. :-)

Just nu åker vi förbi avfarten mot Taxinge och jag hade gärna åkt in och fikat... :-)

tisdag 7 juni 2011

Kvällens begivenhet...

...är för Pusselbitarna - och för Papi också tror jag - den stora branden som utbrutit i en fabrik här i närheten. Vi stod och såg på avstånd ett tag, sedan gick jag hem för att laga middag och stänga de fönster som var öppna. Om vinden vänder vill jag inte ha in den hit.

Pojkarna gick tillbaka och tittade med Papi och har sett brandbilar och en helikopter som landade och flög igen. P2 är överlycklig, tydligen.

Jag har styrelsemöte i samfälligheten ikväll och jag hoppas att det går bra för Papi att sköta nattningen...



måndag 6 juni 2011

Nationaldag...










Kanonväder. Ikväll blir det grillande hos J&M, men just nu är det kulljagande som gäller. P1 har en ny kompis som introducerar honom i en massa lekar. Kasta kula, kull... De förstår inte alltid varandra, men de har kul tillsammans.





Vi ska åka till Plantagen också. Dels vill jag ha en hängblomma till entrén, dels ska vi hitta en present till M. Undrar om det är öppet där idag, förresten.

Eldprov idag, vi åker med barnen på fest med massa människor. Vi har inte "utsatt" dem för så många på en gång, vi får se hur det går.



fredag 3 juni 2011

Sommar sommar *sommar*

27,5 grader utomhus enligt biltermometern när vi åkte hem precis. Tack för det! I morgon är det jag som åker och köper shorts... :-)



Uppehåll p g a sol

Lite stiltje här just nu, men det är ju så schysst väder ute! :-)


Min ros som jag fick på Mors dag:



Våra underbara vallmoblommor har börjat slå ut också:



Slutligen, min pirattatuering jag fick av A1 igår. Tur att vi fotade igår, idag efter en dusch är den nämligen nästan borta.