lördag 31 oktober 2009

Tillfälligt avbrott...

Återkommer när Windows 7 är installerat. Det tar en stund. Pausmusik: "Dansbandskampen" via Makens dator.


fredag 30 oktober 2009

Hockey

Igen. Denna gång AIK-Björklöven. Första gången för H&H och dagen till ära har de fått var sin flagga.

...

Ska hämta barn i Tullinge om 35 min. Kö. Är glad att jag lyssnade på Maken och åkte i god tid...


Bilkö

What's to love?

torsdag 29 oktober 2009

Luftslottet som sprängdes...


27 november. Ska se. Av trailern att döma kan denna del vara bättre filmad än Flickan som lekte med elden. Hur som helst vill jag se upplösningen på bio.

Jag vill läsa om boken först innan det blir dags för premiär, men det borde jag hinna.




onsdag 28 oktober 2009

OK

Arbetsförmedlingen - check
Biljetter - check

Ja men då så. Mot soffan!



Reklamskyltar

I tunnelbanevagnen jag sitter i finns reklam för fyra komvuxskolor. En av dem har jag jobbat för nyligen. En annan har jag sökt jobb på. Men den jag jobbar på just nu finns inte representerad i just denna vagn.

Intressant med all denna reklam om Komvuxstudier. Men jag är nog partisk.



Onsdag

Ännu en dag på resande fot. Efter gårdagens vilodag är det nu ärenden som gäller.

Nu har jag varit i Kista och visat upp intyg på Arbetsförmedlingen och dessutom passat på att köpa en kjol och strumpor/strumpbyxor.

Härnäst väntar andra sidan av stan. Biljetter till hockeyn ska införskaffas på Globen. Lika bra att få det gjort så jag kan vara hemma i morgon.

Förkylningen är bättre idag, nu är jag mest harklig och hostig.

Maken kommer hem sent ikväll, så jag ska passa på att se några avsnitt av "The Mentalist" när jag kommer hem från Globen.

Vi har fortfarande inte börjat se på "True blood". Det börjar bli dags för det snart. Jag är riktigt sugen (pun intended).

Dagens låt: "Dansa på min grav", Bo Kaspers.


Sent inlägg

Jag är trött, men vill ändå inte sova. Det gör så himla ont i halsen när jag vaknar mitt i natten och hostar. Allvarligt, nu får den här förkylningen snart ge sig!

I morgon måste jag ge mig ut. Dels till Arbetsförmedlingen och kanske också till Globen för de där hockeybiljetterna.

I morgon måste jag också rätta elevarbeten. Jag ligger efter med dem nu när jag inte mått bra.

God natt!


tisdag 27 oktober 2009

Måndagen i efterhand

Ganska bra dag igår. Träffade ex-kollegor på gamla jobbet, fick inga papper påskrivna men löfte om att få dem hemskickade (they better...) och slutligen en kväll tillsammans med J, H&H.

Det enda negativa igår var nog att jag gått upp ett kilo när jag var och vägde mig och att min förkylning blev värre. Igen.

Vi gick och såg Upp med barnen. Denna gång på svenska och det var ju kul att det var någon förändring. Fortfarande en otroligt bra film, även med svenska röster. Hundarna var dock roligare på engelska.

Jag frågade killarna om de skulle tycka att det vore kul att gå på hockey och stor-H blev överlycklig. Han berättade att han minsann hade en AIK-tröja som han skulle ha på sig. Jag hoppas att de tycker att det är lika kul efter matchen. Den börjar 19.00 så vi lämnar inte av dem förrän tidigast vid 21-tiden. Lill-H har en tendens att vara lite gnällig sent på kvällarna, så vi får se hur det funkar.

måndag 26 oktober 2009

Ständigt på väg...

Jag ska in till stan för att fixa a-kassepapper, familjebiljett till hockey på fredag*, leverera papper till Maken och möta J och H&H på stan. Lugn dag med andra ord. Förkylningen håller i sig, men jag känner mig bättre idag. Skönt!

Ganska grått i luften, men vackra färger på träden:




* Jag och Maken ska ta med H&H på deras första hockeymatch. AIK-Björklöven. För övrigt var det den första hockeymatch jag såg tillsammans med Maken. Memories... :-)

söndag 25 oktober 2009

Söndagen i stort...

Middag ikväll: Tomatsoppa med falukorv. Inte ett kulinariskt mästerverk, men jag känner i alla fall ingen smak. Min förkylning är på topp. Jippi. Det kan bara bli bättre efter det här.

Titanic-utställningen var intressant, mycket föremål. Sista dagarna nästa helg, passa på om ni är intresserade!

Vi skulle fika efteråt, men varken jag eller A1 var überpigga och vi åkte hem istället.

Väl hemma fick jag veta att Maken grejat med våra foton som är sparade på hemmaservern. Ett års foton råkade raderas, bland annat de som togs på den sista Fars dag som pappa levde. Jag var inte överlycklig, men Maken var såpass arg på sig själv att jag inte hade hjärta att skälla mera. Men allt slutade väl. Han hittade ett program som återställde allt.

Nu tänker jag bara ligga i soffan resten av kvällen och försöka andas.


Hmm...

På listan över saker som jag kan tycka är ganska puckat: personer, oftast unga, som går av pendeltåget med cykel och sedan cyklar till rulltrappan. Men det kanske bara är jag som tycker så?

Står i kö...

...och det börjar snöa. Happy, happy, joy, joy. Är vi framme snart?



Söndagsnöje

Jag och A1 tänkte vara lite ensamma. Eller inte...


Näst sista helgen för Titanic-utställningen, men det ser ut som om alla vill se den idag.

lördag 24 oktober 2009

Klara!






Lördagssysslor

Allt har varit som en vanlig lördag, lunch på fiket och sedan en sväng till Erikshjälpens second-hand. Därefter veckohandlande både till oss och till undelaterna, på COOP och Zoo i Bromma.

Sedan hände dock något som inte händer varje vecka. Jag bakade kanelbullar. Svärmor tipsade mig om ett recept där degen ska jäsa en timme före utbakande och två timmar efter.

Vi får se om det blir så mycket godare än vanligt med så mycket jäsning Så här ser de i alla fall ut före gräddning:



Fortsättning följer...

fredag 23 oktober 2009

Skavlan

Ursäkta mig, men den där galne norrmannen som tydligen är någon sorts äventyrare - vad har han rökt? Intensivare, och galnare, har jag inte sett på länge.

Middagen

Jodå. Helstekt lammstek, kryddad med rosmarin, rosmarinsalt och peppar. In i ugnen, 150 grader tills dess termometern visar 65 grader. Yum. Till detta värmde jag risotton som blev över från igår.

Köttet blev bra, men jag kunde gjort något annat till.

Fredagsmys


Nej, men om man skulle stänga ner datorn nu och inleda helgen med en lammstek? Jo, men jag gör nog det. Inga fler inlägg från stora datorn idag - tror jag.

Fredagsnöje

Just nu sitter Maken och tittar på "women car accident compilation 115126" på YouTube. Han har uppenbarligen en dödslängtan. Och ingen självinsikt. *mutter*

Jaha...

...då är man officiellt arbetslös då'rå.



torsdag 22 oktober 2009

Telia-chock

31 juli hämtade jag min iPhone, min ögonsten. Idag fick jag den första räkningen. Låt mig bara säga tre saker: Oh. My. God. Över 2.600:-.

När jag tittade lite närmare blev jag dock lite lugnare. Där ingick 2 abonnemangsavgifter resten av året och en engångssumma för att starta upp abonnemanget. Men let's face it, det här blir nog inte allt för billigt...

Steg 1: byta från kvartalsfaktura till månadsdito.

Steg 2: undvika att ringa för småsaker.

Steg 3: ...nja, vi får se vad som händer.

Kvällens middag

Risotto à la Jamie Olivier, tillsammans med ugnsstekt lax. Till detta ett glas vitt vin.

Gott, även om riset kunde vara kokt ett par minuter till. Dessutom fick jag byta kastrull eftersom det brände i botten lite.

Inte Gordon Ramsay-klass kanske, men helt OK.




SL i sitt esse

Något helt absurt hände mig ikväll när jag skulle gå av tåget. När hälften av av de som skulle gå av var ute, stängdes dörrarna om oss som var kvar. Sedan stod vi kvar ett tag vid perrongen och så började tåget tuffa ut från stationen. Vi var ett antal personer som bara såg chockade ut och undrade vad som hände. Vi fick åka till Barkaby och byta tåg där för att åka tillbaka.

Utöver det har jag haft en skön eftermiddag på stan med A1. Liten sväng på Åhléns, följt av shopping på Hermans ekohandel och en visit på en garnaffär väldigt nära Stadshuset.

När vi sedan åkte förbi Stadhuset på väg till Tegelbacken var hela fasaden omringad av poliser och band hindrade folk från att komma i närheten. Bombhot eller - som killen framför oss på bussen föreslog - EU-möte? Vem vet. Gott om poliser var det i alla fall, även borta vid Tegelbacken.

Höstfärger




Vy från sovrumsfönster. Det är verkligen höst nu...

Den där runda gula busken är röda vinbär, för övrigt.

Starbucks

Jag läste bloggar igår som berättade att Starbucks kommer till Sverige, men inga artiklar. Skrev inget om det igår eftersom jag på något plan antog att det var för bra för att vara sant. Via Kulturbloggen läste jag äntligen Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet där det står små yttepyttiga notiser om att Starbucks ska finnas på Arlanda från och med 2010. Yes! Som jag har väntat.

Det vore bra om de även kunde ta sig in i städerna och kanske ta bort alla Robert & Wayne och sådant. Visst, Wayne's har blivit bättre, men det finns bara ett Starbucks!

Som det eventuellt har märkts tidigare så är jag en smula besatt av denna kaffekedja. Jag har fått höra från A1 att det första jag tittar på när jag ska resa någonstans är om det finns ett Starbucks i den staden. Det är inte sant. Det är det andra jag kollar efter. Maken kan intyga att vi sprang runt ganska ordentligt i Paris och letade efter Starbucks, när jag väl insåg att det faktiskt fanns i staden.

Men visst, de har riktigt gott kaffe. Och mycket andra saker. Dessutom verkar de också ta ett visst ansvar för jordklotet och det tycker jag är riktigt positivt.

Jag tror att det är det enda ställe i USA som jag har fått gott kaffe, som jag vill ha det. Jag minns fortfarande med grov besvikelse när jag och J var i New York. Jag beställde en stor latte på ett frukostställe och det smakade bara vatten. Gissa om vi gick till Starbucks sedan...

Nu är bara frågan - Hur ofta kan man egentligen åka till Arlanda utan att resa iväg någonstans? Och kommer man behöva checka in någonstans för att komma till kaffet?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

tisdag 20 oktober 2009

Veckans roast

Ikväll såg jag gårdagens roast med Markoolio. Det var ju den föreställningen som jag och Maken var på i våras. Då som nu känner jag: Varför bjöd de in Cecilia Frode? Riktigt skumt inlägg i veckans program.

André Wickström var rolig ännu en gång, likaså Magnus Betnér.


Opigg, jag?

Jodå, det stämmer. Makens förkylning är numera min och jag vårdar den ömt. Hostade halva natten i natt och jag känner mig inte allt för piggelin just nu.

Jag hade dock gått ner ett kilo när jag var hos Viktväktarna igår och det är positivt. Jag har inte varit allt för hungrig på sistone, och det har märkts. Undrar hur det blir nästa vecka...

När jag var på Hötorget i går eftermiddag skulle jag bara köpa ett par äpplen och några clementiner. Hur kom det då sig att jag kom hem med just det - plus 1,3 kg trattkantareller? Jag är helt enkelt lättledd, antar jag. Och Maken är glad ty han kan vänta sig svamp i alla dess former, i synnerhet varma mackor.

måndag 19 oktober 2009

Allvarligt...

*Två* reklaminslag med Pernilla Wahlgren i en och samma paus? Finns det inga andra personer som kan vara aktuella?


Trist väder...

Men det regnar i alla fall inte längre. Det gäller att vara glad för det lilla, antar jag.

Är på väg in till stan för att träffa Maken. Bankärenden, sedan kanske sen lunch.


söndag 18 oktober 2009

Jo då...




3-2 till AIK. Ganska bra match, till slut. Sista fem minuterna var i synnerhet hjärtklappande.

Varför går jag så sällan på hockey? Det är ju skitkul! :-)

H.o.c.k.e.y.


AIK-Leksand, here I come!

Stoppa pressarna...




...ett konditori som bakar tårta? Nytänkande.

Höstsöndag




Jo, men det är väl höst då'rå...

Tar en promenad hem. Sol och vackra färger. Tjusigt.

lördag 17 oktober 2009

Dantes inferno.

The Dante's Inferno Test has sent you to the First Level of Hell - Limbo!
Here is how you matched up against all the levels:
LevelScore
Purgatory (Repenting Believers)Moderate
Level 1 - Limbo (Virtuous Non-Believers)High
Level 2 (Lustful)High
Level 3 (Gluttonous)Moderate
Level 4 (Prodigal and Avaricious)Very Low
Level 5 (Wrathful and Gloomy)Moderate
Level 6 - The City of Dis (Heretics)Very Low
Level 7 (Violent)Moderate
Level 8- the Malebolge (Fraudulent, Malicious, Panderers)Low
Level 9 - Cocytus (Treacherous)Low

Take the Dante's Inferno Hell Test

fredag 16 oktober 2009

Tankar efter filmen.

Jo då, "Upp" var bra. Riktigt bra. Maken och A1 tycker att Wall-E är aningen bättre, men jag är såld. Se den. Så snart det går.

Och vad som än händer, missa inte förfilmen. Jag gillar nog fortfarande den förra bättre, den med trollkarlen och kaninen, men den här var riktigt, riktigt kul. Jag grät av skratt i mitten och slutet.


Filmdags

Idag ska vi gå på bio, jag, Maken och A1. Upp har premiär och jag har längtat som en tok när jag läst om filmen - och sett trailers förstås.

Överlag goda recensioner också, som oftast när det gäller Pixar. I Aftonbladet (även om det ännu inte finns ett plusbetyg) inleder Jan-Olov Andersson med:
Tionde filmen från Pixar, bolaget som har revolutionerat den animerade filmen, är den hittills bästa. En fullkomligt underbar saga, för alla åldrar
DN ger den en 4:a och det ger även Expressen och SvD. Skillnaden är att DN och Expressen har maxbetyget 5 och SvD har maxbetyget 6. SvD:s recensent verkar vara den av de tre som är minst imponerad men skriver:
...även om jag själv föredrar Superhjältarna och Råttatouille lyfter jag gärna på mössan och gratulerar. Upp är, precis som filmens huvudpersoner, ett osannolikt men vinnande koncept.
Ja, men då så. Upp, upp och iväg, helt enkelt!

torsdag 15 oktober 2009

Sen tur




Jag trodde att det var för sent för ballongturer. Tydligen hade jag fel. Ber om ursäkt för dålig bildkvalitet. Det är inte min telefons största fördel.

Snabbfika...

...med äldsta syster gjorde min dag, som man säger i engelskspråkliga länder. Kul att träffa släkt, det händer inte så ofta här på andra sidan Sverige.

Nu: resa till Söder för kurs. Och förmodligen en kopp kaffe till. Jag mår inte så jättebra, så allt som kan pigga upp är bra just nu.


tisdag 13 oktober 2009

Lätt panik


Här sitter jag och ska uppdatera kurser för brinnande livet och vad händer? Sidan försvinner och det är någon sorts fel på den. *argh* Jag ville inte att detta skulle hända just nu. Eller någonsin faktiskt.

måndag 12 oktober 2009

Ont i huvudet...

Jag tror att jag håller på att få den förkylning som Maken haft. Det slog mig inte förrän alldeles nyss att det kan vara en förkylning och inte bara huvudvärk på grund av för lite vätska.

Dessutom fryser jag. Visst, det är lite kallt hemma, men det kan vara ett symptom. Attans, jag vill inte vara sjuk just nu.

Idag var jag på en bokkväll på Norstedts tillsammans med J1. Inte riktigt de böcker jag brukar läsa, det handlade om barn. Trots allt intressant. Vi fick också var sin goodiebag med en del barnsaker. Dessutom fick vi även en bok av Majgull Axelsson. Kanske en typisk bok för mödrar när de har en stund över?

Trött.




Passade på att shoppa lite när jag ändå var inne i stan. Jag köpte ett par höstträningsskor (läs: vandrarkängor som inte kommer att komma iväg på så långa vandringar) och även lite snacks på Viktväktarna (- 1 kg på vågen ska firas). Därefter tänkte jag att det kan vara trevligt att ta med en flaska vin till middagen ikväll och går in och hittar en flaska Bonterra Zinfandel. Gott och ekologiskt.

När jag hittat flaskan passar jag på att ringa kvällens värdinna och fråga om tid, portkod, etc. Jag tänker att det är lugnt, inte kommer jag att få visa upp något annat i kassan än mitt Visa-kort. Fel av mig. Självklart väljer tjejen i kassan - när jag står i kön på Systemet med tre tunga kassar och mitt inne i ett mobilsamtal som är en aning förvirrande - att be mig visa legitimation.

Ner med kassarna på golvet, veva med plånboken, tappa bort samtalet... Nej, inte min vackraste stund i världen.

Nu, 30 minuter senare, med en kopp kaffe och en liten chokladbit vid mitt bord, kan jag faktiskt le åt det. Åtminstone åt det faktum att jag fick visa leg. :-)

Måndag

På väg in till jobbet för att hämta böcker, sedan blir det en sväng till biblioteket för att lämna tillbaka ett gäng böcker och ljudböcker.

Riktigt kallt idag, både fingervantar och stora, gröna halsduken sitter på. Och så missade jag bussen precis. Typiskt. Nästa går 12 min senare, helt ok om det inte varit så jäkla kyligt ute!

I eftermiddag blir det Viktväktarna och efter det middag hemma hos tjej-M.

Efter det ska jag hem och kurs in mig i en filt eller två. Det är sådan här dagar som jag verkligen saknar ett badkar...



söndag 11 oktober 2009

Allvarligt talat

Det här stör mig. Jag måste komma på hur man markerar flera blanksteg i en WYSIWYG-editor. Meningen är att jag ska visa hur man gör en korrekt styckeindelning med hjälp av indrag och det funkar inte. Jag gör fem blanksteg, men när jag förhandsgranskar syns det inte. Gissa vad? Jag är grymt frustrerad just nu. Och Broderskapet svarar inte i telefon, det är annars han som jag tyr mig till med sådana frågor...

*hjälp*

*edit*
En timme senare: Jodå, jag kom på hur man skulle göra. Synd bara att jag inte kom på det tidigare...

lördag 10 oktober 2009

Bra slut på dagen

"Skruva den som Beckham". Älskar den. Och älskar Jonathan Rhys Meyers. Synd bara att den visas på reklamkanal.


Och dessutom...

...missade jag hela Pablo Franscisco-inslaget på "Robins". Älskar den mannen!


Jaha...

Det var ju kul att se *den* matchen...



Fotboll

Ok, jag ser på VM-kval. Händer inte allt för ofta, så snälla Zlatan: se till vi vinner!

Lördag

Vackert väder och blå himmel. Just nu är vi på väg till Färentuna för en lunchfika. Sedan bär det av hemåt för att jobba med kursen. Bra dag!

fredag 9 oktober 2009

Nu var det kul igen...

...eller?


Är det inte lite väl tidigt för julmust?

Oj då.

Jag tänkte verkligen gå av en station tidigare och gå till Skanstull eftersom jag har så gott om tid på mig innan min badmintonträff. Vad hände? Jag fastnade i ett Facebooksvar och gick av vid - Skanstull. Nu ska jag alltså gå runt på Åhlens i 55 minuter. Tjoho. Men badminton blir det i alla fall.


Nobels fredspris 2009

Barack Obama. Verkligen? Jag trodde att han skulle behöva vara president ett helt år innan han ens blev påtänkt. Nu känns det faktiskt lite populistiskt. Men visst, det verkar ju vara en bra man.

Och likheterna med "The West Wing" bara ökar. Även om Bartlet väl fick Nobelpriset i ekonomi.

Länkar kommer att läggas till senare, när jag är hemma.

torsdag 8 oktober 2009

Torsdag

Vart tar dagarna vägen, egentligen? Idag var Maken hemma från jobbet så jag var lite mer social än vad jag brukar vara. Nu sitter jag och väntar på att det ska bli dags att gå till kursen. Tar en cappuccino på Svart kaffe. Slösurfar lite internet. Undviker att äta kanelbullar. Det vanliga alltså.

I morgon ska jag spela badminton med A1, innan dess ska jag också hämta de nya läroböckerna på jobbet. Jag har dem i en gammal utgåva, jag vill ha dem så färska som möjligt.

Hertha* Müller fick alltså årets Nobelpris. Det låter, av det utdrag de läste upp på TV, som en författare jag kan tänka mig att läsa. Känner dock inte till henne. Jag är alldeles för inläst på äldre författare, måste ändra på det någon gång.

Hösten är verkligen här nu. Jag tog på mig vantar när jag promenerade idag och inte som tidigare, när jag cyklar. Kallt, men blå himmel, sol och mycket vackra färger i gult, rött och orange.

Lyssnar på: Winnerbäcks nya, Melody Gardot och Danny Gokey.


* Hertha eller Herta? Är inte helt säker på stavningen, stavar så tyskt jag kan. :-)


onsdag 7 oktober 2009

Matdags.

Har suttit vid datorn hela dagen och jobbat med de nya kurserna. Det mesta finns, men jag vill ha min egen touch på texterna. Är dock ganska seg nu.

Maken kom hem idag mitt på dagen. Förkyld. Som alltid är han *väldigt* sjuk när han är sjuk. Jag kanske blev lite bitsk mot honom, så nu försöker jag gottgöra honom med libanesisk mat. Hoppas det funkar... :-)





måndag 5 oktober 2009

Kvällens roast på kanal 5

Bert Karlsson. Say no more. Oh. My. God. Det här var den sämsta roasten någonsin. Förutom Magnus Betnér och till viss del André Wickström. Det går inte att roasta honom på ett roligt sätt.

söndag 4 oktober 2009

Söndag.

Kallt ute. Jag är på väg till Älvsjömässan med Winnerbäcks nya i hörlurarna. Än så länge är den bra.

Kanelbullens dag idag. Skönt att veta att vi firar de viktiga sakerna i det här landet... :-) Det blir nog en senare idag.

Eventuellt kommer ett gäng människor hem till oss ikväll. Det kan alltså vara så att jag behöver planera middag för flera ikväll också.

Jag är lite sur över att jag glömde fotografera gårdagens middag och lägga upp den här. Det var första gången jag tillagade lamm, men inte sista.

Receptet hittade jag i en Ramsay-bok med mat från "The F-Word", jag måste köpa den också. Nu gjorde jag så att jag fotograferade det istället. Lite suddigt, men det funkade. Och jag fick beröm från alla inblandade. Ugnstekt lammrack, potatismos och stekta jordärtskockor.

fredag 2 oktober 2009

Sen julklapp.

Hemma i kylskåpet väntar förra årets julklapp från gamla jobbet. Nej, så sena kunde inte ens de vara, men jag har inte beställt den förrän nu.

Vi fick presentkort från Delicard och det var ganska svårt att bestämma vad jag ville ha. Det fanns så många trevliga saker, t ex löjrom, ostar, kockkniv, formar... Jag valde dock, sentomsider, närmare 11/2 kg lammrack.

Nu är frågan, hur tillreda dessa?Receptet som följde med innehåller rosmarin och vitlök. Det verkar också vara standard, när jag googlat lite. Problemet är att jag inte är helt förtjust i rosmarin. Vi får se, jag ska inte laga till dem förrän i morgon kväll.

...





Bill och Bull, typ.

Fredag

Är hemma, städar och tvättar. Ikväll åker vi till Svärföräldrarna och jag vill att allt vara snyggt till i morgon när J&M kommer med alla barnen. Eller i alla fall överskådligt och lätthanterligt. :)

I eftermiddag blir det också en fika med A1. Hon har varit ute i skärgården med Bokbåten och kommer till land vid 16-tiden. Skönt sätt att börja helgen!

Nästa vecka kommer jag så sakterliga att börja jobba på nya stället. Spännande!

I morse beställde jag faktiskt biljetter till ett evenemang till. Jag och Maken ska ta med Svärföräldrarna på My Fair Lady i december. Jag älskar verkligen den musikalen och ser fram emot att se den. Det är den sista föreställningen. Vet inte om den kommer tillbaka i vår, men det verkar inte så.

Banne mig om jag inte ska se Tommy Körberg live en gång. När vi såg Chess för några år sedan var han borta och hans roll sjöngs av Anders Ekborg istället. Nu var ju Ekborg alldeles briljant, men jag vill höra Körberg live åtminstone en gång.

torsdag 1 oktober 2009

Försenad present

...eller, nej, A1 fick den på sin födelsedag, precis som planerat. Däremot har jag glömt att visa upp den här.

Jag skrev tidigare om att jag missade Gordon Ramsays boksignering på NK. Det jag inte kunde skriva då, eftersom A1 är en ganska flitig besökare här, är att jag i alla fall gick till NK efter min intervju. Efter en mycket trevlig pratstund med en mycket trevlig försäljare på NK:s bokhandel lyckades jag gå därifrån med de två sista försignerade böckerna av Frisk aptit. Ja, jag skrev två. Självklart passade jag på att skaffa mig en också.

Så inte nog med att jag har lyckats hålla presenten hemligt, jag har även lyckats hålla tyst om att jag har hans bok sigerad hemma. För om jag berättat det hade hon garanterat anat ugglor i den berömda mossen. Hon är mycket förtjust i ugglor, nämligen.

Och signaturen ser ut så här. Jag måste ju tro på att det är han som signerat, men allvarligt talat kunde det ju varit vem som helst...

Försäljaren på NK visade mig en magnifik samling av Ramsay-recept, 700 kronor kostade den. Vi får se om jag känner mig tillräckligt sugen på den någon gång. Vackert omslag i alla fall, en inbunden vit bok. Väldigt olämplig att ha i köket med andra ord.

Teater

Dramaten igår då, Muntra fruarna i Windsor. Skriven av Shakespeare, men inte riktigt så skarp som jag ändå trodde att det skulle vara. Jag är inte så hemma på just detta verk, vet inte riktigt hur mycket de bearbetat texten själva. Mycket under-bältet-humor dock. På Dramatens hemsida står följande om handlingen:
Lust, lögner och gudomlig mänsklig komedi. John Caird flyttar Shakespeares kvicka och charmiga klassiker till svensk Carl Larsson-idyll. Börje Ahlstedt spelar den förföriske Falstaff som luras in i en listig kärleksfälla av byns muntra fruar. Knivskarp underhållning på eviga teman som kärlek, svartsjuka och social klass.
Ja... inte knivskarpt på alla ställen, kanske. Och ganska frammumlande repliker från flera av dem på scenen. Prästen, spelad av Mats Bergman, var nog enligt mig roligast - även om han också hade en del otacksamma repliker. Pontus Gustavsson, som spelar herr Ford, spelar en mycket svartsjuk och kolerisk äkta man och gör denne mycket bra. Börje Ahlstedt gör som alltid en intressant rolltolkning, men jag vill ju inte påstå att det är hans livs roll, precis.

Något jag verkligen gillade var scenen. Grunddekoren är bara en mängd björkstammar som står rakt upp och mer. Sedan förändras scenen allt efter vilket hem man befinner sig i. Grunden påminde mig dock om tavlor målade av Lars Lerin, mycket vackert och enkelt. Jag sökte på Google efter den speciella tavlan jag tänkte på och jag tror att jag hittade den:


Summa summarum: Mycket trevligt att gå på Dramaten, stora scenen är en helt underbar lokal. Pjäsen är underhållande, men inget man fundrar på i efterhand.

Nästa föreställning på Dramaten blir i november när vi ska se Killinggängets föreställning, Drömmen om Herrön. Jag är spänd att se den, men väntar mig inte att vara stormförtjust.


Dessutom har jag precis bokat biljetter till Jane Eyre på Dramaten den 15 december. Jag är verkligen förtjust i boken och hoppas att den görs rättvisa. Julia Dufvenius och Mikael Nyqvist spelar huvudrollerna.