lördag 29 november 2008

Årets pepparkakshus!


Årets hus blev en kyrka, lätt hotad av vulkanen som står bakom och förmodligen har fått ett utbrott.

This year's gingerbread house is a pretty church. Oh yeah, slightly threatened by the vulcano behind it...

Julpyssel


Första laddningen av pepparkakorna. Goda var de också. :)

onsdag 26 november 2008

Mumbai

Senaste timmen har jag suttit klistrad vid CNN:s sändningar. Gud så hemskt! 80 döda och kanske 250 skadade. Hur kunde de skada så många?! Området brinner och det är fortfarande inte säkert.

Femkamp blir fyrkamp

SvD rapporterar om en förändring i modern femkamp. Nu ska det bli ännu modernare fyrkamp:
Från årsskiftet ska löpningen och pistolskyttet slås samman till en gren med syfte att skapa en kortare och mer spännande tävling.
Hur har de tänkt nu? Begreppet "träffa nya vänner" får en helt ny innebörd.

Jobb-jobb-jobb

Jag ska vara ledig nästa vecka och redan nu ser jag straffet för detta. Jag jobbar. Mycket. Igår satt jag till halv sju på kvällen, idag hoppas jag att jag kommer iväg före klockan sex.

I helgen blir det dock en massa roliga saker, både julpyssel och barnpassning. Vi brukar åka till Skansen första advent, men i år blir det istället andra advent, p g a filmfestivaler och annat.

Hoppas snön ligger ett tag. Just nu snöar det igen och det är ganska fint. Så länge det inte blir en massa slask så kan snön få ligga tills jul.

måndag 24 november 2008

Måndag

Jag trodde att jag fått nog med överraskningar från Systerdotter S. Inte så mycket. Hon ska gifta sig den 20/12. Här trodde jag att de skulle vänta in bebisens dop och gifta sig samtidigt, men tji fick jag. Hoppas att det blir ett vackert vinterbröllop. Just nu är det dock mer snö här på östkusten.

söndag 23 november 2008

Söndag

Nej, inget större har faktiskt hänt idag. Sov länge i morse, förmodligen en följd av konserten jag var på igår. Inte för att jag var där hela tiden, men det var intensivt så länge jag var där.
T-shirt - 160 kronor. Entré - cirkus en tvåhundring. Att höra någon man känner använda sin "dödsmetallröst" - obetalbart.

Svärföräldrarna var här och fikade en stund. Jag passade på att köpa ett gäng kanelhjärtan från fiket för att ha något att bjuda på. Bilden till höger är hämtad från Aftonbladet, Hannu Sarenström har fotograferat.

Jag ska göra egna kanelhjärtan till luciafika eller till jul. Recept finns t ex här (Aftonbladet), här (Coop) och här (Tasteline). Ungefär samma recept, det handlar väl om fingertoppskänsla, antar jag.

Gör: Skriver ett blogginlägg under ganska lång tid.
Tittar på: Dragons' den Christmas special 2007 på Youtube
Lyssnar på: Makens pokerspelande. Datorn plingar på olika sätt för varje händelse. Jag har vid det här laget lärt mig vad de innebär.

lördag 22 november 2008

Lördag - bild 2



Lördag 22 november



Det kom en del snö i Spånga under natten. Riktigt vackert ute, jag får lust att gå ut och göra snöänglar...

fredag 21 november 2008

Glömska

Jag glömde. Viktväktarna går bra. Minus i måndags också, sammantaget drygt 4,5 kg. Lite konstigt, eftersom jag inte ätit helt som jag borde. Det kan vara allt det där promenerandet och allt vattendrickande. Hur som helst. Tillbaka till de reguljära sändningarna. :)

Uppdatering

Jag trodde att Maken skulle vara hemma med mig ikväll, men det blev jobb stället. Jaja, då går väl jag och ser på House då'rå... Sparar SATC ett par dagar till, jag vill riktigt sukta efter att se den.

I morgon blir det barsittande och konsertgående. Kanske lite shopping också om jag är på det humöret. All den där migränen som jag hade för ett par veckor är i alla fall borta. Känner mig riktigt pigg faktiskt.

Glädjekänslor...


Ursäkta min glädje, men det är fredag! :) Och som vanligt är det inte flickan på bilden som skrivit inlägget...

Gårdagen

Filmen var bra. Kul att se ännu en tysk film som är välgjord. Inte som Undergången eller De andras liv, men mycket intressant att se gruppdynamiken. De tar upp skuldfrågan en hel del i början, om att någon som Hitler aldrig skulle kunna komma till makten igen eftersom Tyskland fortfarande har komplex över att de startade förra kriget.

Bra skådespelarinsatser, både av Jürgen Vogel och de som spelar hans elever. Lite distraherande att en av skådespelarna är en blond kopia av Svägerskans äldste son, men det har inget att göra med mina tankar om filmen.

Allt börjar med ett projektarbete om autokrati, envälde. När läraren ber om ett exempel svarar en av eleverna Nazi-tyskland. Lite som ett skämt, det är vad som förväntas av dem.

De får in nutida referenser också, en av eleverna tar t ex Bushadministrationen som ett exempel på en autokrati. En annan pratar om det vanligaste termen som söks på Google - Paris Hilton.

Premiär 5 december. I Stockholm, sade representanten från Atlantic film, kommer den att visas på tre biografer: Filmstaden Sergel, Söder och en till.

Andra som skrivit om filmen: Norrköpings Tidningar

torsdag 20 november 2008

Filmdags...

Dagens film är tysk. Det här blir nog intressant. När jag såg trailern påmindes jag av hur fängslande jag tyckte att den första filmen var.


Goa gôbbar...


...eller snarare den ultimata goa gubben firar jul med hela svenska folket i år. Lasse Kronér. Me like. Varför har inte han varit aktuell förut? Visst ja, han var ju på fyran ganska länge...

Första året på länge när jag faktiskt funderar på att titta lite extra på TV. Han är ju störtskön!

(Fotot är hämtat från DN, referens: Scanpix)

onsdag 19 november 2008

Julbord

I juni var jag på Hasselbacken för första gången. Då var det med C från USA och hennes bloggvänner. Den gången var det brunch som gällde. I december blir det julbord med jobbet. Är det dumt av mig att säga att jag ser fram emot det? Jag var lite orolig för vad det skulle bli för julbord i år, men det här låter helt OK.

---

This year my company takes us to Hasselbacken for our Christmas smorgasbord. I havn't been there since june with C and her blog friends. I'm already looking forward to the food.

Julklappar

Förmodligen är det dags att fundera på sådana saker nu, det är ju i alla fall snö ute. Jag gillar att handla julklappar. Även om det är grymt kul att få dem så är det förbaskat roligt att se när man köpte den där perfekta presenten till någon. Brodern skulle förmodligen börja hosta något om en Slackware-keps om han läste det här. Och det gör han väl kanske fortfarande? Vi får se vad tomten kommer med i år...

I DN kan man läsa om hur mycket pengar som människor i de olika delarna av Sverige lägger ut på julklappar i snitt. 6109 kronor ska tydligen jag som nollåtta shoppa julklappar för. I så fall ser jag fram emot mina julklappar från Maken. På den sidan familjen är det en ganska liten släkt => ganska få som får julklappar => mer till mig! :)

Skåningarna lägger ut lägst summa på klappar -
5565 kronor. Är det mycket billigare där, eller åker de över till Danmark och handlar billigt?

Men allvarligt. Med tanke på att det är en genomsnittssumma, hur mycket går då de dyraste presenterna på? Och hur lite pengar handlar man julklappar för som minst?

Och är det verkligen värdet på julklapparna som är viktigast...?!


Filmdags

Idag låg filmen med stort S i brevlådan. Maken vill inte se den. Det var i alla fall det jag antog att han menade när han frågade om jag var allvarlig när jag sa att vi skulle se filmen i helgen. Lite otydlig signal dock. Jag kan ha fel. :)

I helgen ska jag i alla fall på konsert, ett tjugoårsjubileum. Jag trodde aldrig att jag skulle säga - eller skriva - detta, men jag ska se Dismember. Dödsmetall. Inte min tekopp, men vad gör man inte för vänner? Jag funderar på hur klädkoden kommer att vara. Jag tror i alla fall att jag kommer att gå på svart. And lot's of it. Kan man gå på konsert utan att ha hört en enda låt innan? Och hur malplacerad kommer jag att vara...?

Snö

Jaha, då är det vitt här också nu då. Jag misstänkte det när jag läste att det snöat i Nyköpingstrakten. Mycket riktigt, när jag gick hem vid 18-tiden var det vitt. OK då, blött inne i stan, men vitare ju längre ut man kom. Här ute var det t o m vitt på bilvägen. Mycket vitt i detta inlägg. Är det första riktiga snön för i år så är det! Det enda som saknas nu är min dunjacka som är inne på tillfixning. Nu i helgen får jag tillbaka den.

Gårdagen

Jo, filmen var bra, ungefär som en Bondfilm brukar vara. Ett gäng jakter medelst bil, motorcykel, båt och flygplan. Slagsmål och en och annat avlossat skott. Och så lite sex efetrsom ingen kan motstå Bond. Det är en annorlunda Bond mot Connery och Brosnan, men varje skådespelare behöver få fram sin egen tolkning av figuren. Daniel Craig gör ett bra jobb, måste jag säga.

Figuren M, spelad av Dame Judi Dench, är ruskigt välspelad. Hon är en otroligt duktig skådespelare och producenterna ska vara mycket glada för att hon sa ja till rollen.

Den obligatoriska skurken, Mathieu Amalric, var också kul att se. Jag känner igen honom, men kan inte i nuläget placera i vilken film jag sett honom tidigare.

tisdag 18 november 2008

Kulturveckan i stora drag.

Det här blir en vecka fylld av diverse kultur. Kul!


Jag började redan igår med att gå på en öppen repetition av Charlotte Löwensköld på Stadsteatern. Premiären ska äga rum den 20/11 på Lagerlöfs 150-årsdag. Kan inte påstå att jag läst någonting från hennes trilogi Löwensköldska ringen. Det enda jag visste om föreställningen innan jag gick dit var texten på hemsidan:

Det är sommar och Charlotte Löwensköld är lyckligt förlovad med prästen Karl Artur Ekenstedt som nästan älskar henne mer än han älskar Gud. Bara några dagar senare är allt förändrat och förlovningen uppslagen. Vad har hänt?

Charlotte vägrar att tro att den gamla förbannelsen mot släkten Löwensköld har något med saken att göra. För vem blir hon då? En marionett i händerna på mörkrets krafter.

Charlotte Löwensköld är en psykologisk rysare om kärlek, hämnd och försoning.

Jag ska försöka att se om pjäsen när den har haft premiär. Bra skådespelarinsatser, i synnerhet av Gunilla Röör och Gustaf Hammarsten. Pjäsen verkar i synnerhet kräva ganska mycket av de två.

Idag är det då äntligen dags för att gå och se Quantum of Solace. Maken fick fribiljetter och därför har vi inte sett den ännu. Men nu... :)

Klockan 18.00 kommer jag att befinna mig på Park. Tydligen ska det vara något om pensionsförsäkringar eller något först, men det viktiga är att jag ska på bio!

Det enda som är synd är att jag inte har sett om förra filmen nyligen. Den här ska ju utspela sig ganska direkt efter Casino Royal och då kan det vara bra att ha sett om den. Jaja, det får blir som det blir. Daniel Craig, here I come!

På torsdag blir det förhandsvisning av Die Welle (The Wave). En nyinspelning av en film jag såg för länge sedan, baserat på en bok som jag verkligen tyckte om. 1967 genomförde en lärare i Kaliformien ett experiment i sin klass. När de under en lektion gick igenom Hitlers väg till makten var eleverna tveksamma till hur denne lyckades få med sig det tyska folket. Då skapade läraren en egen diktatur.

Om det inte vore nog så kommer ju även den förlängda versionen av Sex and the City i veckan. Happy happy joy joy...

måndag 17 november 2008

Rutiner

Jag läste Jennys inlägg om rutiner och började fundera på hur jag har det med dylika. Bra rutiner alltså. Jag menar, de där vanliga veckorutinerna "Gå upp-fixa håret-gå och jobba" är ju så där bra för mig, förutom eventuellt för min plånbok ett par dagar i månaden (tills lönen är slut). Vad gör jag som är bra för mig? Jag kan komma på en sak. Jag promenerar med några kollegor varje förmiddag runt 9.30. Minst 20 minuter, högst 30. Sedan går jag ju till Viktväktarna varje vecka också, det borde väl vara bra för mig, i alla fall uppmuntrande.

På helgen har jag andra rutiner, klart trevligare än i veckorna. Alltid med Maken som kompanjon.
  • Sovmorgon. Istället för detta snabba uppvaknande som det blir varje vardagsmorgon tar jag det sjukt lugnt när det gäller att gå upp under helgen.
  • Frunch på fiket. Alltid med DN och väldigt god cappuccino. Om det är fint väder promenerar vi ner dit.
  • Promenerande runt på Erikshjälpens second-hand.

lördag 15 november 2008

Eventuella julklappar, pyssel eller bara bra fika

Hemgjorda julklappar kunde vara kul, åtminstone åt de äldre personerna i ens omgivning som mödrar, svärmödrar etc. Jag började surfa runt efter tips och fann dessa som första sak. Kristyr med Nemi och andra coola tjejer. Tja, varför inte...? :) Foto: Jurek Holzer. Det är alltså Tastelines förslag till pyssel.

Allt om Mat föreslår istället marmelad. Vilken sort kvittar, så länge som den är hemgjord. På bilden till höger är det i alla fall röd grapefruktmarmelad (foto: Ove Lindfors). Skulle nog kunna funka till Modern, hon gillar marmelad, har jag för mig.

Allt om Mat har även en hel del tips inför julbaket. Eftersom jag inte bara firar jul utan även min födelsedag i december behöver jag alltid tips inför ev fikabord. Kakan till vänster heter saffranssnitt och bilden är tagen av Kent Jardhammar. Den ser god ut och saffran är en klar favorit.

Mjuk pepparkaka är också en höjdare. Och sådant som smakar pepparkaka. Kan jag då kombinera pepparkakssmaken med saffran är det ofta en naturlig tiopoängare. Som det här: Saffranscheesecake. Smaka på ordet. Se på bilden (tagen av Leif Jacobsson). Tillverka.

150 g hårda pepparkakor (cirka 15 stycken)
75 g smör
500 g kesella gourmet
3 st ägg
1 dl socker
0,5 g saffran (ett kuvert)
rivet skal från1 citron

Översta lagret
400 g crème fraiche
1 msk vaniljsocker

Dekoration:
halverade passionsfrukter och physalisfrukter

Gör så här:
1 Mixa, eller stöt, pepparkakorna till smulor.
2 Smält smöret och blanda med pepparkakssmulorna.
3 Tryck ut smulorna i pajformen och förgrädda pepparkaksbottnen i 5 minuter, 200 grader.
4 Vispa ägg och socker pösigt.
5 Rör ner kesella, rivet citronskal och saffran. Låt smeten dra i 15 minuter, så saffranssmaken får mogna ordentligt.
6 Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen, 180 grader, tills fyllningen stelnat, cirka 35 minuter.
7 Låt kakan svalna ordentligt. Rör ihop crème fraiche och vaniljsocker och bred över kakan.
8 Sätt in i ugnen 6–7 minuter, 180 grader, tills ytan stelnar något.
9 Låt kakan svalna och dekorera den precis före servering med halverade passionsfrukter och physalisfrukter.

(Recept av AnnKatrin Ljung, Allt om Mat)

Helgen - så långt vi nu kommit

Gårdagen var kul. A1 var här och vi åt gott och såg på film. Det blev det där bra avsnittet av House och sedan I Am Legend. Igen. Jag var vettskrämd första gången jag och Maken såg den, men den här gången var det inte lika farligt och tur var väl det. Fortfarande ganska snyggt filmat, dock. Just dessa filmval var en del i mitt och Makens väpnade fredsavtal som vi har när det gäller film. "Jag ser något som du vill se och inte jag - om du gör samma sak." För det mesta har vi gemensamma val kring filmer, men ibland blir det dessa kompromisser, till A1:s ständiga glädje.

Idag började vi med en lunchfika på stamfiket och en snabb sväng in på Erikshjälpens second hand. Ungefär som vanligt alltså. Sedan blev det en lite mer unik dag. Vi åkte till Norra begravningsplatsen i Solna och gick runt bland gravarna. Några riktigt vackra foton blev det också. Egentligen skulle vi ha med en karta över var de mest kända personerna där vilar, men det blev inte riktigt så. Vi hittade dock några ändå, bland andra Gösta Ekman d ä och Folke Bernadotte, men missade August Strindberg och Ingrid Bergman.

Anledningen till att vi åkte till en kyrkogård? Tja, det är vackert, tyst och rofyllt. Jag kan fota en hel del vackra blommor och träd. Dessutom tror jag att det berodde mycket på ett samtal Maken hade med A1 angående den där kyrkogården i Paris, Perè Lachaise, där Jim Morrison bl a har sin sista vila. Dessutom finns Makens farmor och farfar där. Vi hittade dem efter lite letande, mycket p g a att vi parkerade på andra sidan kyrkogården mot vad vi brukar göra.

fredag 14 november 2008

Åhlens tänker till...

Jag snurrade runt lite på Åhlens webbsida för att kolla aktuella signeringar. Jag tror dock att något blev lite fel där:

Jag är inte helt hundra på att killen på bilden heter Kent...

torsdag 13 november 2008

Stadsbiblioteket - the saga continues

Lätt uttråkad. Största humortillfället idag? Förmodligen när någons mobiltelefon började vråla ut en rnb-variant på temat "Det är någon som ringer". Till hennes försvar måste jag säga att hon var snabb.

Varför har ingen gjort en TV-serie på Vasaättens liv & levene? Med tanke på hur många skumma TV-serier som prånglas ut varje år "based on a true story", varför inte satsa på en snål kung, bråkande söner och lätt promiskuösa döttrar? Det låter ju nästan som Glamour...?

Nu: Hem!

Kulturfyran: julklappar & andra mjuka paket

Veckans kulturfyra handlar om paket. Vad vill vi ha, dels nu och dels i julklapp?

1. Så klart vi önskar oss hårda julklappar, eller hur? Vilken bok önskar du dig i julklapp?
Svårt. Jag gillar det mesta. I denna Omaba-feber som råder skulle jag nog vilja ha hans självbiografi. Manusboken till Vita huset har jag också dreglat över sedan jag såg den i någon book shop i USA för ett par år sedan.

2. Idag kom provtrycket på den första t-shirt jag tagit fram för Kulturbloggen. Jag är sådan där som gillar att ha olika t-shirts med olika tryck. Jag har thirt med Depeche Mode, Van Morrison, Patti Smith och Leonard Cohen. Vem vill du ha på bild på en tshirt.
Det finns så många att välja, det blir inte mycket enklare. Leonard Cohen skulle dock vara coolt att ha. Annars Beatles eller Alan Rickman som Snape.

3. När jag beställde t-shirt med Kulturbloggen på kunde jag beställa en keps också. Men jag avstod. Keps är för mig rätt omodernt. Vad tycker du? Vilken plagg tar du bara inte på dig?
Enkelt. Leggings. Aldrig någonsin att jag tar på mig det plagget, om det ens kan kallas för plagg. Keps har jag sällan, inte p g a moderiktigheten utan mer för att jag tycker att jag ser skum ut i det.

4. Om du önskar dig ett mjukt paket, blir det då en tshirt? Eller vad blir det?
En schysst klänning tror jag. Alternativt en skön morgonrock.

Torsdag

Stadsbiblioteket idag. Jag tänker aldrig på hur tyst det är på ett bibliotek förrän jag börjar höra ljud omkring mig. Än så länge har det varit barnskrik och mobiltelefonsalarm. Men, ja, så är det. Här sitter jag och kan inget annat. Dagen skall vikas åt Gustav Vasas efterföljare. Tjo-ko-ko...

Undrar hur länge jag kommer att sitta här idag. Planen är att vara här tills Maken åker hem från jobbet (han jobbar i krokarna, därav den lätta skjutsen), men fan vet. Jag kan mycket väl vara uttråkad om en timme.

Nu gick för övrigt det där larmet igång igen för tredje gången...

onsdag 12 november 2008

House M.D.

Jag har precis sett ett av de bästa TV-avsnitt jag sett på väldigt länge*. Jag vet att jag ligger efter, men säsongsavslutningen av House M.D. var riktigt jäkla bra. Säsong 2. Damn that was good. Jag tänker tvinga Maken att se avsnittet, jag tror att han kommer att gilla det.

Nu har jag börjat kolla säsong 3. Svårt att toppa förra avsnittet, men jag är fast på riktigt nu. :-)

* I nivå med de bättre avsnitten av Vita huset faktiskt. Jag är chockad själv.

Onsdag

Hoppsan, nu var det ett tag sedan sist. Jag har jobbat som en tok, allt för att jobba av mina rättningar och kunna vara ledig en halv dag i morgon. Förhoppningsvis kommer det att lyckas.

Det här är annars en bra vecka, så vitt jag vet. För det första hade jag gått ner det jag gick upp på Viktväktarna förra veckan. Mycket bra! Det kändes som den sporre som jag behövde för att orka en vecka till.

För det andra har jag fått tillbaka min telefon. Oj så jag har saknat den. Det enda är att jag måste hitta tillbaka ringsignalerna som försvunnit.

När jag kollade upp hur långt man hunnit med min telefon upptäckte jag att den skickades från verkstaden den 26/10 och skulle ha kommit till butiken den 27/10. Jag påtalade detta i ett epostmeddelande till butiken i går runt lunch och lo and behold! I går eftermiddag fick jag ett SMS om att min telefon kommit tillbaka. Oj, så spontant...

lördag 8 november 2008

Lördagen som pågår (8 november 2008)

Idag var det gårdsstädning på gatan. Lövkrattande och dito bärande. När de allmänna ytorna var klara passade jag på att låna grannens skottkärra och köra bort de säckar med löv och ris som legat på baksidan av huset i ett par veckor nu. Skönt att bli av med det.

Problemet är nu att jag dels fryser som bara den och dels har en huvudvärk från helvetet. Planer för resten av dagen är en lång, varm dusch och sedan Vita huset. Dock tveksam om Maken kommer att gilla att jag befinner mig i biorummet större delen av den dag som kvarstår...

Jag vill skriva om Fars dag, men orkar inte just nu. Jag vill skriva att jag är otroligt trött på hela fenomenet, det är en sådan hype just nu. Jag vill skriva att alla borde passa på att fira sina pappor i morgon. Var glad så länge de faktiskt finns där. Jag saknar min.

fredag 7 november 2008

West Wing

Allt kommer tillbaka till min bästa favvoserie genom tiderna. Vita huset (The West Wing). Jag läste om Obamas nye stabschef, Rahm Emanuel, när det slog mig att beskrivningen av honom lät misstänkt lik beskrivningen av Josh Lyman, vice stabschef till president Bartlet och senare även stabschef till president Santos. Emanuel beskrivs i Aftonbladet som "en tuff och taktisk politiker som åstadkommer resultat". Lyman kallades "Bartlets bulldog" vid flera tillfällen i Vita huset.

Och mycket riktigt, Emanuel var tydligen en inspirationskälla till rollfiguren. Ännu ett bevis på att den fiktiva världen är lik den riktiga.

Jag vet, jag sparkar in öppna dörrar, men tyckte att det var kul. Jag kände inte till just denna inspirationskälla tidigare.

En kul tråd på forumet för Vita huset är för övrigt "100 things we learned from The West Wing". Den hittar du här. Eventuellt behöver du vara inloggad för att läsa den, men då tycker jag att du ska skaffa en inloggning där. Min favorit är #2: "If you have a plan to fight inflation, don't keep it a secret."

jag vet vad jag ska göra i helgen nu. se X antal valda avsnitt från de olika säsongerna (men inte 1 eller 2, för de har J på jobbet lånat).

torsdag 6 november 2008

Humor...

Det var ju ett tag sedan som detta gav en sådan skräckkänsla, men kul ändå:

Chevy Chase

Det var alltså sant. Jag såg ett inlägg på Rheborgs blogg, men trodde att det bara var en ploj. Tydligen inte. Chevy Chase ska vara med i serien Hjälp på TV4 den här säsongen, alla åtta avsnitten. Det kan faktiskt vara en anledning att se de här avsnitten. Me like.

(Ja, bilden är lite gammal, men bra. )

onsdag 5 november 2008

Funderingar på kvällskvisten

Som det känns precis just nu kommer jag förmodligen att hamna i en sådan där liten bloggskugga igen snart. Just nu finns det många saker som snurrar i skallen på mig och det är lite svårt att fästa dem på bloggskärmen. Det är mycket nu helt enkelt.

Dessutom känner jag mig ganska trött och oinspirerad. Men det är precis just nu. Det kan mycket väl ändras till i morgon. Men, om det blir tyst och tomt här ett par dagar*, så kommer jag tillbaka snart. Jag ska bara ladda batterierna.

Under tiden - Titta på den här videon:



Ganska kul parodi på den här låten...

*eller tystare i alla fall...

Bouillabaisse

Soppan igår blev jättebra, om jag får säga det själv. Maken åt två portioner och när han ätit upp sa han att det "faktiskt" var riktigt gott.

Receptet kommer från Arlas provkök. Jag gjorde till största delen som det stod, men lade till lite smått och gott också.

Bouillabaisse
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 300 g fiskfilé av blandade sorter
  • Smör
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 8 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 4 lagom stora morötter
  • 1 tsk timjan
  • 1 fänkål
  • 1 pkt saffran, 0,5 g
  • 250 g räkor med skal (100 g skalade)
  • Kesella att toppa soppan med.
1. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs lök och vitlök i smör i en stor gryta.
2. Tillsätt tomater, vin, vatten, buljongtärning, timjan, fänkål och saffran. Låt det koka upp.

3. Dela fisken i bitar.
Lägg i fisken och sjud ytterligare 3-4 min. Tillsätt räkor. Salta och peppra.
4. Servera soppan med bröd och en klick kesella.


---

My bouillabaisse was really great, if I may say so myself. M ate 2 servings and even said it was really good.

Bouillabaisse
  • 1 onion
  • 2 cloves of garlic
  • Butter
  • 1 tin of chopped tomatoes (400 g)
  • 100 g (1 dl) dry white wine
  • 800 g (8 dl) water
  • 2 fish stock cubes
  • 4 medium seized carrots
  • 1 tsk thyme
  • 1 fennel
  • 0,5 g saffron
  • 300 g fish - salmon, cod etc.
  • 100 g scrimps, peeled
1. Peel and chop the onion and garlic. Fry it in a large saucepan with the butter.
2. Add the tomatoes, wine, water, fish buillon, carrots, thyme, fennel and saffron. Let it boil for approx. 10 minutes.

3. Cut the fish in smaller parts. Put it in the pan and let it simmer for 5-7 minutes. Add the shrimps, a little salt and pepper
.
4. Serve with a nice bread and some
cream quark.

Tacktalet


Som sagt, han är ju en ruskigt bra talare, Obama. Göran Hägg intervjuas i Aftonbladet om segertalet här. Talet finns översatt till svenska här. Det hade varit en upplevelse att vara där.

Kulturfyran

Kulturfyran från Kulturbloggen denna vecka handlar, inte helt otippat, om USA. En bra premiärbloggning för mig att komma in i något nytt.

1. Hur amerikaniserade har vi blivit? Får det amerikanska valet för stor uppmärksamhet?

Jag tycker att vi är ganska ordentligt amerikaniserade, på gott och ont givetvis. Det har ju varit en himla täckning av den här valkampanjen, nästan lika mycket som om vi skulle ha fått rösta. Det känns som det är mycket svart eller vitt. Antingen är amerikanska saker eller företeelser jättebra eller jättedåliga, inte något mittemellan.

2. Vad betyder amerikansk kultur för dig? Vad är den första bild du får i ditt huvud när du hör orden “amerikansk kultur”?

Amerikansk kultur? Rent spontant - bombastiska krigsfilmer (Läs: Pearl Harbor* och Independence Day, t ex) och countrymusik.

3. Nämn en bok eller film som kommer från USA och som du tycker är bra.

Det är alltid lättare för mig att välja en film att skriva om än en bok. Jag måste försöka ändra detta beteende. Inte i dag dock. Sideways är en favorit, en sådan där film jag kan se om på nytt. Inte så bombastisk, men bra. Lost in Translation är också kanon.

4. Om du skulle få en resa till USA, vart skulle du resa då, om du fick välja?

Jag älskar ju New York, men jag tror att jag skulle valt att åka runt på västkusten. Se vingårdar och sådant. (Se föregående svar. Sideways är en stor inspirationskälla för mig...)

*Ja, jag hade skrivit en annan film här förut, men efter hyfsat långa diskussioner med A1 så bytte jag film. PH är för övrigt en av de sämsta filmer jag vet och har några av de sämsta skådespelarinsatser jag vet. Av alla inblandade. I synnerhet Ben Affleck. Men, det *är* en bombastisk krigsfilm och därigenom en - för mig - typisk amerikansk film.

POTUS-elect

President Obama. Det låter riktigt bra, nu är det bara att blicka framåt. När Sverige kommer att få en statsminister som inte är en äldre, vit man? Oklart, men inte ännu på ett tag.



tisdag 4 november 2008

Middagsmat

Jag väntar in Maken för närvarande. Tveksamt om han kommer hem tidigt ikväll dock, jag råkade antyda att det skulle bli bouillabaisse till middag. Fisk. Läskigt. Ick.

Ja, jag tänker i all fall ge mig på detta. För första gången faktiskt, varför har jag aldrig gjort detta förut? Visst ja, Maken och hans fisknoja...

---
I'm cooking bouillabaisse for the first time. Not sure that the Husband approves though, it's now almost 7.30 pm and he isn't home yet. All because I mentioned there'll be fish on the menu tonight. Tough.

4 november 2008

Presidentval idag. Obama eller McCain. Jag hoppas på Obama och oddsen är väl på hans sida. Lite läskigt dock när jag läser artiklar som den här när man skriver om den ökade hotbilden mot honom.

Party i Chicago om det blir Obamaseger. I wish I could be there, Courtney!

De som röstar kan se fram emot gratis kaffe, doughnuts, kollektivtrafik (i en stad i alla fall) och kanske en kula Ben & Jerry's. Det sistnämnda ska tydligen alla få.

måndag 3 november 2008

Måndag 3 november

Trött och seg. November är inte en bra månad för mig. Den är är grå och trist. Inte blir det bättre av att det är en smula kaotiskt på jobbet och att jag åkte på ett bakslag på Viktväktarna. +1,5 kilo. På en vecka. Jag trodde inte att det var möjligt, men tydligen så... Nu finns det en del orsaker, bland annat tacoätandet i lördags.

Jag ska bättra mig. Jag gillar ju att skriva lite nu och då, men just nu är det lite överkurs för mig.

Jag såg en film igår. En ung Brad Pitt i Där floden flyter fram (A river runs through it). Från 1992, men jag hade inte sett den tidigare. Jag gillade den, lågmäld och vackert filmad av Robert Redford. Många vackra bilder från floden där de flugfiskar. Och Brad P var ju inte allt för ful heller. Han som spelade hans bror var hyfsat lik Per Morberg, det var rätt kul faktiskt.

Skumt ord, flugfiskar, det låter fel men är tydligen korrekt. Jag vill skriva flygfiskar, men det är ju något helt annat.

Edit: Jag läste på lite mer om figurerna i filmen och det verkar ju ha varit en sann historia. Boken som filmen bygger på är skriven av Norman Mclean och enligt Wikipedia är den delvis självbiografisk.

söndag 2 november 2008

Missing in action...

Ja, jag har varit lite frånvarande ett par dagar nu. Mycket att göra på vänfronten. Träff med A1 i går, J idag. Jag följde med på Underbara barn-mässan idag och det var roligare än vad jag väntat mig. Trots att jag inte har några egna barn att handla till så shoppade jag en hel del. Dessutom hjälpte jag H1 & H2 att leka med fingerfärg, göra egna kokböcker och plantera krasse.

När jag kom hem var Svägerskan och hennes båda barn här. Tacos och en visning av Iron Man var på tapeten. Fortfarande en mycket bra film. RDJ är den coolaste killen jag vet!