måndag 31 oktober 2005

Ovanligt icke-trött

Klockan är åtta och jag är inte trött. I och för sig beror det på att vintertiden började i går och jag har ännu inte vant mig med detta, men ändå. Vi hade fest i lördags och det var mycket skönt att få en extra timmes sömn i går morse, kan jag meddela.

Jag kommer förhoppningsvis* ha mindre att göra på jobbet den här veckan, så jag kommer nog* att uppdatera oftare

(* märk mina små brasklappar...)

Nej, nu är det dags att börja jobba... See ya later!

onsdag 26 oktober 2005

Tråkigt på jobbet...

alt_tag
You chose brown eyes.
Brown eyed people are normally very romantic. You
love to daydream, and sometimes you get
confused with your own fantasies over reality.
You are pretty outgoing, but some days, all you
want to be, is alone, reading, or thinking by
yourself. You have many talents, and you will
probably have a very important job when you're
older.


The Eye color personality test
brought to you by Quizilla

Frågan är bara: När jag är äldre? Betyder det här att jag måste omskola mig snart...?

tisdag 25 oktober 2005

Regn & rusk & poker

Jag är så glad för att jag slipper gå ut. Det har spöregnat hela kvällen och det låter jättekallt. Istället sitter jag inne vid en mjukt surrande dator & surfar. Livet är bra skönt ändå.

Kollade på Kommissionen förut, den har faktiskt blivit bättre. Det har blivit en vana att kolla på det varje tisdag, det måste vara ett gott tecken.

Jag blev sugen att spela lite poker, det var ett tag sedan. Tydligen så verkar det vara nåt programbyte på G så man kommer inte in på sidan. Synd, det var ett tag sedan jag spelade nu. Jag tappade sugen ett tag när det stod så mycket om BB-Linda & hennes pokerspel. Inte för att jag säger att jag är så bra, men hon är faktiskt bara för mycket! Poker är faktiskt kul. Jag kollar på WPT på 5:an varje vecka, det är intressant att se hur proffsen gör. Snart måste någon jag känner igen vara med på finalbordet, det var ett tag sedan nu. Med lite tur kanske Gus Hansen kan vara med & spela i finalen. Jag gillar hans spelstil, totalt orädd.

Höstig tisdag.

-5,7 ute när jag gick till jobbet.
Regn när jag gick och lunchade med några arbetskamrater*.
Mer regn när jag gick till pendeln.
Förseningar p g a tidigare signalfel.

Är det någon som undrar hur min dag varit?

*men det måste erkännas: Lunchen var god och sällskapet bra.

måndag 24 oktober 2005

Frågelåda

Senast sedda film:
Broken flowers med Bill Murray.

Senast köpta skiva:
Förmodligen Lena Philipssons skiva förra året.

Sparar till:
Oförutsedda utgifter. Lite pensionssparande blir det också.

Väntar på:
Riktig vinter, ledighet, att få åka till New York igen.

Pålägg som gäller:
Stark ost, kokt skinka.

Dagens dryck:
Vatten. Faktiskt.

Senaste boken du läste:
Änglar och demoner av Dan Brown. Eller så var det dot.homme av Jane Moore. Jag läste dem ungefär samtidigt.

Senaste maträtten du åt:
Green thai curry med lax & ris.

Senaste klädesplagget du bar:
Svarta byxor, lila tröja.

Senaste repliken du yttrade:
”Hej då, ses i morgon” till arbetskamraterna.

Senaste personen du träffade:
De på bussen. Som jag känner: De på jobbet.

Senaste person du pratade i telefon med:
Min syster.

Senaste person du fick brev av:
Mamma.

Senaste gången du sov:
Jag slumrade till på pendeln på väg hem. Annars sov jag cirka sex timmar i natt, som vanligt.

Senaste saken du köpte:
Jätteostbågspåse x 2 på Netto. (Vi ska ha inflyttningsfest på lördag.)

Vad har du gjort idag:
Jobbat. Packat upp böcker som jag tagit med mig till jobbet. Snackat strunt med arbetskompisar som alltid. Suttit vid datorn när jag kom hem.

Gillar du svarta kläder:
Oh ja.

Hur tidigt stiger du upp:
Radion går igång 06.20. Jag går väl upp vid halv, tjugo i, cirka. På helgerna sover jag tills jag vaknar, eller Maken väcker mig, vilket som nu kommer först.

Vilken färg har du på håret:
Brunt i någon nyans. Lite slingor som är på väg att växa bort.

Vad har du för färg på ögonen:
Bruna

Är du uppväxt i stan eller på landet:
Verkligen landet. Två hus i närheten.

Hur många par skor har du:
Svårräknat. Maken säger i och för sig att jag ska slänga ett par för varje par jag köper, men han säger så mycket… Kanske 20?

Var har du ont:
Mitt knä.

Kan du stå på händer:
Hahaha… Nej.

Vad lyssnar du på för musik nu:
Nanne Grönvall – Lyckos dig.

Vad tycker du om idrott:
Helt OK. Kan vara kul att titta på, likaså att utöva.

Vad har du för klocka:
Ingen. Batteriet dog för 1½ år sedan & jag har använt mobilen som klocka sedan dess.

Sämsta sport:
Jag tycker att flera sporter är tråkiga. Cykel, segling, tennis… Men sämst är nog boxning. Jag klarar inte av att se vuxna män (eller kvinnor) puckla på varandra.

söndag 23 oktober 2005

IKEA

Vi var på IKEA igår igen. Redan när vi kom till parkeringen anade jag oråd. Den var full. Som i "ja-ja-men-det-gör-väl-inget-att-parkera-halvägs-hemma-igen"-full. När vi äntligen var klara där inne och skulle tillbaka till parkeringsplatsen (se ovan för placering) så regnade det. Nej förresten, inte regnade. Himlen öppnade sig. Med andra ord har jag blivit förkylningsblöt två gånger den här helgen. (Se kommentar tidigare idag re: trädgården)Om jag inte blir förkyld efter den här helgen är det ett mindre mirakel.

Ett annat mindre mirakel är att vi faktiskt kom hem med så gott som det vi skulle från IKEA. Det händer inte allt för ofta. Lampor till gillestugan, byrå till hallen & en ny gryta till köket. Dessutom blev vi inte sura på varandra mer än kanske tre gånger därinne, något av ett nytt rekord. Något med IKEA när det är mycket folk för fram det absolut sämsta med både mig & Maken. Mitt humör kan dock nästan alltid förbättras med en tripp till Restaurangen, men det fanns inte tid för det. Synd.

Bioval

Det blev inte den filmen jag trodde i fredags. Kompisen ringde återbud så jag & Maken såg Broken flowers istället. Bill Murray hade huvudrollen. Bra film, men jag gick ut med mer frågetecken i huvudet än när jag gick in.

Annars såg jag fram emot en trevlig biostund med en popcornbytta, modell medium, & en Sprite Zero. Nåja, jag fick i alla fall njuta av drickan. Jag lyckade nämligen slå ut popcornen när jag tog av mig jackan. Typiskt mig. Dessutom var jag hungrig, vilket inte gjorde mig *mindre* kinkig.

Frusen

Idag har jag tillbringat nästan fem timmar i trädgården idag. Tagit bort döda växter, planterat tulpaner till nästa år, räfsat löv... Nåja, räfsade gjorde faktiskt Maken, men jag tog hand om rubbet, så det så! Höjdpunkten var annars när jag skulle hjälpa Maken när han skulle tvätta utemöblerna - och han fick lika mycket vatten på mig som på stolarna. *burr*

Jag hade faktiskt ingen aning om hur mycket jobb det var med en trädgård förrän vi flyttade till hus. Naiv? Kanske, men jag lär mig fort. Jag längtar redan till våren så jag får se alla tulpaner & krokus jag planterat. Tulpaner är min favoritblomma, tillsammans med liljekonvalj, rosor & blåsippor.

torsdag 20 oktober 2005

Fredagsbio

I morgon ska vi gå och se Flightplan. Jag längtar måttligt mycket, i synnerhet som det står på IMDB (=Bibel!) att det är: "A claustrophobic, Hitchcockian thriller." Precis en sådan film som jag inte skulle välja själv.

Det här är tydligen mitt straff för att jag fick Maken att se Garden state häromdagen. Öga för öga...

Det kanske verkar som om Maken & jag inte har samma filmsmak, och det är... helt rätt uppfattat. Dock har vi båda förmågan (hoppas jag) att böja sig för den andra parten för det mesta. Det finns dock filmer som vi aldrig skulle få med varandra att se på bio: Jag gick inte med när han såg Dawn of the dead förra året. Han gick inte med när jag såg Laws of Attraction.

Trots allt är nog detta ändå ett hälsosamt drag hos oss båda. Jag fick i och för sig ändå höra om den där eländiga filmen av hans kompis som gick med honom. Väldigt många *äckliga* detaljer.

Jag såg slutligen filmen på DVD i våras. "Äcklig" är nog rätt ord för den. "Ångrar att jag såg den" är en hel fras som gör sig påmind. Shaun of the dead är mycket bättre, den är ju rolig.

Vad Maken såg i gengäld? För *oh ja* det var en självklarhet att något skulle ses i gengäld. Stolthet & Fördom. TV-serien med Colin Firth. Alla avsnitt. Revenge was mine.

Dator - igen

Min jobbdator dog idag. Snacka om krasch på Internetmotorvägen. Inga överlevande. Det som är aningen jobbigt är att det är andra gången det händer på cirka ett år. Jag börjar i alla fall bli rätt bra på att rensa upp på hårddisken...

Jag måste ha tillgång till datorn på jobbet, all information jag har om mina elever finns där. Nackdelen med ett datoriserat samhälle, antar jag. Som tur var fick jag mycket hjälp, men i alla fall. Man kommer efter hela dagen. Jag hade tänkt att gå hem tidigt i morgon. Ser inte ut så nu, nej.

tisdag 18 oktober 2005

Första datorn

1992 såg jag en dator för första gången. Jag var inte så imponerad. Kan inte svara på var det var för märke eller något (gillade verkligen inte datorer då) men jag kan säga att programmet jag skrev i var Word Perfect. Blå skärm. Ganska hemskt faktiskt. På denna gymnasiebiblioteksdator skrev jag mitt specialarbete i skolan. Arbetet har jag glömt sedan länge, förmodligen ligger det hemma hos mina föräldrar i en låda någonstans. Datorn minns jag för två saker. För det första hade den ett program som man kunde öva upp sina latinkunskaper på. man fick gissa vad olika uttryck på latin betydde och så. Jag minns fortfarande "cave canem" (Varning för hunden)och "amor vincit omnia (kärleken övervinner allt). Varför känner jag mig som en tönt just nu?

Det andra var tangentbordsträningsprogrammet. Jag var så snabb på att skriva alfabetet med två-tre fingrar. Vad då ha rätt handfattning när man skriver? Överskattat, och vem säger att datorer kommer att finnas i framtiden?

Självklart förändrades detta när jag blev datalärare cirka två år senare. Med DOS-datorer. Windows fanns på en dator på skolan och det var så långsamt. Det är faktiskt ett sådant minne jag borde tänka på nästa gång jag är hos mina föräldrar eller svärföräldrarna och klagar för att deras Internet är så långsamt. Konstigt hur fort man kan glömma.

Internet

Satt i telefonkö i 15 minuter idag. De sa att det var 15 minuters kö. Konstigt då att jag började köa 20.35 och kom fram 21.05... Måste vara fel på min klocka. Eller deras.

Internet har inte fungerat på ett par dagar så jag kände att det var dags att ta tag i det. Om jag inte kan surfa en stund på kvällen för att varva ner blir jag ganska stressad. Konstigt. Jag sitter vid en dator hela dagarna på jobbet och ändå vill jag slösurfa när jag kommer hem. Vanans makt, antar jag

Filmval

Förresten, de filmer vi lyckades enas om blev till slut The assassination of Richard Nixon med den alltid lika underbare (i alla fall på senare år) Sean Penn, och Garden state. Den förstnämnda var ganska deprimerande och visade egentligen bara på att Sean Penn är en lysande skådespelare. En mycket välspelad film, jag mådde dock dåligt efter den. Garden state var å andra sidan riktigt glädjeframkallande. Jag gillade den.

Nu väntar jag på att få se Elisabethtown. Något säger mig att den är ungefär likadan i upplägget.

Jag fick egentligen sista ordet i filmvalet i söndags, så nu väntar jag mig riktigt läskiga rysare nästa gång, när Maken får sista ordet. Jag bävar redan.

Minusgrader

OK, nu är det snart vinter. Eller åtminstone så mycket vinter det kan bli i Stockholm. Det var -1,5 när jag kollade i morse. Burr! Jag gillar hösten, men jag vill hålla det till de där härligt klara, soliga höstdagarna med vackra färger på löv och gå långpromenader med Maken och... Vänta lite nu. Vi går aldrig långpromenader. Vi *skulle kunna* gå på långpromenader. Yeah, right... Det händer, men inte allt för ofta.

söndag 16 oktober 2005

Höst.

OK, vart tog den där sköna värmen vägen? Det har varit en jättefin höst, solig & mysig, jättelänge nu. Inte längre. Det är 7 grader kallt ute. Det är nästan minusgrader. *brr*

Jag vill fira in hösten - som jag de facto gillar ganska mycket - med att gå på bio med Maken. Kommer vi då att kunna enas om en film? Kanske. Om jag inte envisas med att vilja se Matte söker husse, som jag för övrigt hemskt gärna vill se. John Cusack är med. Bara en sådan sak.

Förmodligen kommer vi att kunna enas om Bröderna Grimm eller Tjenare kungen. Kanske. Annars kommer vi bara att åka till Kista för att äta lunch & gå lite i affärer. Och när jag går i affärer med Maken menar jag Onoff, Siba, Claes Ohlsson och andra, hyperintressanta affärer. Skulle jag nämna någon annan affär får han något plågat i blicken & börjar sucka. Jag tror inte att det är unikt för just Maken.

Jaja. Jag återkommer under kvällen eller i morgon med den slutgiltiga rapporten.

torsdag 13 oktober 2005

West wing

Vita huset var på 24 alldeles nyss. Det är nog den enda serie som jag verkligen måste följa. Missar jag ett avsnitt blir jag vansinnig. En stående julklappsönskan till Maken omfattar så gott som alltid någon box av serien. Jag får se om jag kan hålla mig till jul, jag vill se alla avsnitt nu! Ursäkta om jag verkar en smula manisk, men det är en mycket välgjord serie.

Filmer jag sett den senaste veckan

Jag såg Crash förra veckan. Riktigt bra film. Jag var lite oroad över att det skulle vara för många historier så att man skulle tröttna. Det gjorde man inte. Även bra skådespelare & snyggt filmad. Väl värd att se.

I förrgår såg jag Jag och min syster. Fransk film. Deprimerande, men snygg. Fick mig att inse att 1) Jag har ett bra förhållande till mina systrar och min bror trots allt och 2) Jag har ett riktigt bra förhållande till Maken. Filmen var sevärd, även om jag blev deppig av att se den. Behöver inte ses på bio, kan lika gärna ses hemma i soffan. Men var bara beredd att se en feelgoodfilm efteråt, det kan behövas.

Fotboll

Jag såg på matchen igår. Egentligen vet jag inte varför, jag är inte så där obeskrivligt intresserad av den sporten. De enda gånger jag tittar är när det är VM eller nåt liknande. Målen var snygga, men jag tycker att det var så segt tempo annars. Kan ju bero på det enkla faktum att Island hade behövt vinna med 12 mål för att Sverige inte skulle gå till VM.

Eftersom jag bott i Solna har jag också varit "tvungen" att gå på Råsunda på nån AIK-match. Helt OK, men jag ser fortfarande inte tjusningen. Förutom möjligtvis att fotbollsskillar ofta ser ganska bra ut...

Förmodligen var den största anledningen till mitt matchtittande att vi var hemma hos ett par kompisar och umgicks. Åt lite mat, pratade och hade på matchen. Mycket mer uthärdligt då.

fredag 7 oktober 2005

Överraskning

I morgon firar mina föräldrar guldbröllop. 50 år. Personligen tycker jag att det låter sjukt mycket. Jag & Maken har 48 ½ år kvar... Hur som helst ska vi alla syskon åka & överraska dem. Mina syskon bor ganska nära föräldrahemmet, det gör inte jag. Det blir nog fem-sex timmars bilresa i morgon. Och så lika långt hem på söndag. Vad gör man inte för sina dagars upphov? Tur att Maken kör större delen av vägen.

Det blir som sagt en överraskning så *shh* säg ingenting. Det ska bli kul att se mammas min. Hur jag kan vara så säker på att de inte kommer att läsa det här? Mamma hittar till Aftonbladet på nätet. That's it. I'm safe.

Därför blir det inget skrivande förrän söndag kväll nu. Inte för att jag vet om så många som läser det här, men i alla fall. Nu vet ni.

onsdag 5 oktober 2005

Bio

Såg två filmer på bio i helgen. Madagaskar i lördags och Kalle och chokladfabriken i söndags. Den bästa av dem? Tveklöst Kalle.... Jag hade i och för sig sjukt höga förhoppningar på den innan jag såg den (Burton/Depp) men så gott som alla infriades. Det är en så bra bok och Burton fångade den klockrent. Johnny Depp är också, som alltid, riktigt bra. Dessutom blir jag alltid så sugen på choklad, vare sig jag läst boken eller sett filmen.


Det bästa med Madagaskar var annars tveklöst pingvinerna. "Cute and cuddily, guys. Cute and cuddily."

IKEA

Var på IKEA med Maken igår. Klockan 19.05 kom vi dit. De stänger 20.00. Gissa hur mycket vi stressade runt? Eftersom vi ska ha fest snart så behöver vi belysning=lampor till några rum, vi har prioriterat bort det fram till nu. Nu är bara problemet att vi inte kan enas. Taklampa, vägglampa, golvlampa? Inte en aning att det kunde finnas så många val runt en eländig *lampa*... Och att man kan ha så dåligt med plats i ett hus som för tre månader sedan såg ut att vara oändligt stort (vi kom från en tvåa).

Slutligen köpte vi fem hopfällbara stolar, en stekpanna, möbeltassar och galgar. Varför handlar man (=jag) alltid galgar när jag åker till IKEA? Snacka om tvångsbeteende.

Maken klagade högljutt (som han i och för sig alltid gör på IKEA) om att han inte kan köpa något som han vill. Han ville köpa lampor till alla rum och någon sorts pedistal att ha växter på. Ge mig förslag och argument då'rå! Min tankeläsningsförmåga är lite ringrostig.